Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος...

Φτωχότερη η αντιπροσώπευση των απόδημων Ηπειρωτών

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού...

Φτωχότερη και μη αντιπροσωπευτική όλων των τάσεων των απόδημων Ηπειρωτών αναδεικνύεται για άλλη μια φορά τα τελευταία έξι χρόνια η νέα διοίκηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, που εξελέγη κατά τις διεξαχθείσες την 29η Μαρτίου 2010 αρχαιρεσίες. Και βεβαίως πέραν κάθε προσδοκίας για επίτευξη της πολυπόθητης ενότητας, που θα έδινε νέα δύναμη και ώθηση στα χρονίζοντα προβλήματα που έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει, με πρώτο αυτό της απόκτησης ιδιόκτητης στέγης.
Φτωχότερη γιατί στην εκλογική διαδικασία δεν έλαβε μέρος η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Ηπειρωτών (ΔΑΚΗ), η οποία στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχε κατέλθει με επικεφαλής τον κ. Ιωάννη Ζώη.
Και κατώτερη των προσδοκιών, διότι η πολυπόθητη ενότητα και αγαστή συνεργασία όλων των απόδημων Ηπειρωτών, όπως αυτή επανειλημμένα εκφράστηκε από τους εκπροσώπους και των τριών παρατάξεων, αποδείχτηκε φρούδες ελπίδες, ματαιότης ή άλλα λόγια ν΄αγαπιώμαστε.
Στις διήμερες εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες που διεξήχθησαν την 28η και 29η Μαρτίου στην Αθήνα, υπήρξε διάχυτη η αδιαφορία για το κοινό καλό όλων των Ηπειρωτών, αφού υπερίσχυσε το προσωπικό, παραταξιακό ή και κομματικό συμφέρον. Κάτι που επισημάνθηκε και από ομιλητές, αλλά και αποδείχτηκε από τη μικρή συμμετοχή αδελφοτήτων και εκπροσώπων τους τόσο στον απολογισμό, όσο και κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο.
Οι αριθμοί αδιάψευστοι μάρτυρες: σε σύνολο 450 περίπου εγγεγραμμένων αδελφοτήτων στη δύναμη της Πανηπειρωτικής, ταμειακώς τακτοποιημένες ήταν λιγότερες από τους μισές, γύρω στις 200 και απ΄αυτές έλαβαν μέρος στις διαδικασίες περίπου 150, εκπροσωπούμενες από 453 αντιπροσώπους τους, όσοι και ο αριθμός των ψηφισάντων. Με λίγα λόγια κάθε χρόνο και μικρότερη συμμετοχή, κάθε χρόνο και χειρότερα.
Τις ψήφους των αντιπροσώπων έλαβαν οι παρατάξεις της Πανηπειρωτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΠΕΑΚ), με επικεφαλής τον κ. Κώστα Αλεξίου και της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης, με επικεφαλής τον κ. Ιπποκράτη Κατσένη, καθώς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος από το Πέτα Άρτας κ. Λευτέρης Τζόκας.
Χωρίς τη συμμετοχή της ΔΑΚΗ, η επικράτηση της ΠΕΑΚ υπήρξε άνετη, αφού από τις 449 εγκύρους ψήφους έλαβε τις 291, εκλέγοντας 16 μέλη που θα συμμετάσχουν στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανηπειρωτικής. Από το νομό Ιωαννίνων εκλέχτηκαν, κατά σειρά ψήφων, οι εξής: Κ. Ζηκόπουλος, Λ. Δρόσος, Γ. Δόσης, Χρ. Τζαρτζούλης, Β. Παπαϊωάννου και Δ. Σιούλας. Από το νομό Θεσπρωτίας οι Γ. Οικονόμου, Ευάγ. Ζάγκας, Κ. Γαβριήλ, Βαρβάρα Μπότσαρη και Γ. Κούλας. Από την Άρτα ο Κ. Αλεξίου, η Ελευθερία Σιαμέτη και ο Λ. Ψυλλιάς. Και από την Πρέβεζα ο Κ. Κωνής και ο Ιωάν. Σμπόνιας. Δια δε την ελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν η Σάσα Τριανταφυλλίδου και ο Αντ. Γάκης.
Από την Ηπειρωτική Συσπείρωση εξελέγησαν στα Γιάννινα οι Ιπ. Κατσένης, Ν. Ζέκης και Άννα Μπουρατζή. Στη Θεσπρωτία οι Σ. Κολιούσης και Αλ. Λαμπρίδης. Στην Άρτα ο Ιωάν. Νάκης και στην Πρέβεζα οι Σπ. Τζίμας και Μαρίνα Τζάκου. Και ως τρίτο μέλος της ελεγκτικής επιτροπής ο Χρ. Ρέτζιος.
Επίσης εξελέγη ο ανεξάρτητος Λ. Τζόκας.
Πρώτοι σε σειρά σταυρών από την ΠΕΑΚ οι Κ. Αλεξίου, Κ. Κωνής και Γ. Οικονόμου και από τη Συσπείρωση οι Ιπ. Κατσένης, Σ. Κολιούλης και Ν. Ζέκης. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος προτιμήθηκε από 18 αντιπροσώπους.
Η κατανομή των εδρών αμφισβητήθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Κ. Αλεξίου, ο οποίος παρά την αντίθετη θέση των υπολοίπων μελών της παράταξής του, κατέθεσε προσωπική ένσταση στην εφορευτική επιτροπή διεκδικώντας άλλη μία έδρα από τη Συσπείρωση, η οποία όμως απορρίφτηκε ως μη έχουσα βάση. Το γεγονός όμως αυτό προκάλεσε ένταση, που απεσωβήθη χάρη στην επέμβαση ψυχραιμότερων και δη του συνδυασμού του κ. Αλεξίου, οι οποίοι ήταν εξαρχής αντίθετοι στην υποβολή ένστασης.
¨Όλα τα νεοεκλεγέντα μέλη θα συνέλθουν στις 13 Απριλίου προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα και να εκλέξουν το προεδρείο. Άγνωστο παραμένει εάν η ΠΕΑΚ προτείνει για πρόεδρο τον κ. Αλεξίου, αφού τα περισσότερα μέλη είναι υπέρ της ανανέωσης. Το θέμα θα γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων και θα έρθει με τελική πρόταση την ημέρα της σύγκλισης της νέας διοίκησης. Δεν αποκλείεται όμως, προκειμένου να μην πληγωθεί η παράταξη, να εκλέξουν τον κ. Αλεξίου πρόεδρο για ένα διάστημα έξι μηνών, όπως και ο ίδιος έχει εκδηλώσει παρόμοιο αίτημα και κατόπιν να παραιτηθεί. Ως υποψήφιος πρόεδρος με τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής φέρεται ο κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος με τη συνδρομή του κ. Αλεξίου έκανε αρχηγική εμφάνιση κατά το διήμερο των εκλογοαπολογιστικών διαδικασιών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο αξίωμα του προέδρου προσβλέπουν και άλλα στελέχη του ιδίου συνδυασμού.
Άγνωστη παραμένει η θέση που θα κρατήσει η παράταξη της Συσπείρωσης σε περίπτωση που της προταθούν θέσεις σε διαπαραταξιακό προεδρείο. Το μόνο που έχει διαρρεύσει από πλευρά της είναι πως το μέλος της, Άννα Μπουρατζή Θώδα, θα παραιτηθεί υπέρ άλλου υποψηφίου, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση στην παράταξη.
Γεγονός είναι πως το νέο προεδρείο έχει ν΄αντιμετωπίσει και επιλύσει, αν τα καταφέρει, πολλά συσσωρευμένα, αλλά και νέα προβλήματα, με πιο σοβαρό αυτό του οικονομικού, εξαιτίας και της κρίσης που βιώνει τόσο η χώρα μας όσο και οι πολίτες της. Και βέβαια αυτό της απόκτησης ιδιόκτητης πολιτισμικής στέγης.
Καλό κουράγιο σε όλους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου