Σάββατο 24 Απριλίου 2010

"Έφυγε" ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Τσάτσος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο διακεκριμένος συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τσάτσος.
Σπούδασε νομικά στη Γερμανία και σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1974 εξελέγη βουλευτής Αθηνών και το 1994 συνέχεια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
"...Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου. Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή. Η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος φτωχαίνουν. Κυρίως όμως φτωχαίνει ο τόπος μας που χάνει τον ενεργό λόγο του και τις δυνατότητες παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διέθετε ο Δημήτρης Τσάτσος. Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι".
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε:
"Η Ελλάδα έχασε έναν μεγάλο συνταγματολόγο, ένα γνήσιο δημοκράτη, έναν έγκριτο δάσκαλο, έναν ενεργό πολίτη, έναν πραγματικό ταγό. Ο Δημήτριος Τσάτσος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

1 comments:

  1. Πικρες Αληθειες.. Περι Τσατσου.
    Διαβασα τις δηλωσεις μεγαλων και μικροτερων το δεμας πολιτικων και..
    Στο βιβλιο «Η μεγαλη περιπετεια» ο αειμνηστος Θ. Πακωνσταντινου εχει αφιερωσει ένα ειδικο κεφαλαιο με τιτλο «Οι Αντιστασιακοι»( σελις 299-334)
    Για τον Δημητριο Τσατσο αφιερωνει τις περισσοτερες σελιδες..( 326-333}
    Αντιγραφω μερικα εκ των αναφερομενων:
    «Τσατσος Δημητριος του Θ. Το αηδεστερο υποκειμενο από οσα ανεβασαν στην επιφανεια οι τρικυμια των τελευταιων πενηντα χρονων της Ελληνικης Ιστοριας.. Ο Δ.Θ.Τσατσος ως υφυπουργος της ¨Ανωτατης εκαπιδευσεως¨ στην Κυβερνησι ¨Εθνικης ενοτητος¨ ( 26.7.1974-9.10.1974) επεδραμε σαν ΑΤΤΙΛΑΣ. Ποδωπατωντας κάθε εννοια δικαιου εθεσπισε ανδρομικως αδικηματα με την διαβοητη Συντακτικη πραξι 3.9.1974, εθεσε σε διαθεσιμοτητα και παρεπεμψε σε ειδικο πειθαρχικο συμβουλιο περισσοτερους από 70 καθηγητες , κατελυσε την αρχη του φυσικου δικαστου,παρενεβαλε διαταξεις για να καθηγητοποιηθη ( αυτος και οι φιλοι του) αφου προνομιακως και εκβιαστικως ι κατηργησε με άλλη συντακτικη πραξι το ασυμβιβαστο καθηγητικης και βουλευτικης ιδιοτητος που υπηρχε σε όλα τα συνταγματα…
    Αι 60 εν συνολω αυτογραφοι επιστολες του εδοθησαν στην δημοσιοτητα τον Ιανουαριο του 1975 από τον παραληπτη των επιστολων καθηγητη Γ.Ζωτιαδη που απολυθηκε από τον υφυποουργο της ¨Ανωτατης Εκπαιδευσεως¨..Τον Μαιο του 1977 αφου εγκατελειψε την Ενωσι κεντρου προσχωρησε στο κομμα σοσιαλιστικης πρωτοβουλιας που ειχε ως μελη τεσσαρες βουλευτες. Τον πραγματι αντιστασιακο Τ.Μηνη, τον Δ.Θ.Τσατο τον Γ.Α.Μαγκαλη και τον μαιντανο Χ.Πρωτοπαππα.Εκει όμως τα βρημε σκουρα ο χαφιες της ασφαλειας ,( ετσι γραφει στην σελιδα 333 ο Θ.Παπκωνσταντοινου) γιατι ο Τα,Μηνης μολις εμαθε τα περι επιστολωνι απητησε από τον Δ.Θ.Τσατσο να παραιτηθη..εν συνεχεια δε να διαγραφη από το κομμα .Ετσι τελικως παραιτηθηκε ο Δ.Θ.Τσατσος και απεσυρθη από την πολιτικη, ενώ τα αρθρα του δημοσιευοντο μονο από την Αυγη και το Εθνος..»
    Και τελειωνει την περιγραφη του ο Θ.Παπακωνσταντινου για τον Δ.Θ.Τστασο.
    «Ετσι επιπλεουν στην Ελλαδα οι χεσμενοι»
    Εν ταξει να σεβαστουμε την μνημη και τη ιεροτητα της κάθε ψυχης που φευγει από την ματαιοτητα αυτης της ζωης...Αλλα από του σημειου αυτου μεχρι της εμετικης προβολης ανυπαρκτων τιτλων και κατορθωματων εχει διαφορα.
    Ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή