Γράφει ο Διαμαντής Α. Σεϊτανίδης...
Οι λαοί έχουν, πράγματι, και μνήμη και κρίση. Αλλά όχι πάντα. Θυμούνται γεγονότα που συνέβησαν προ αιώνων (ή προ χιλιετιών!) και πολλές φορές ξεχνούν τι πραγματικά συνέβη την προηγούμενη πενταετία ή δεκαετία. Πάνω σε αυτή την αδυναμία των λαών -όλων των λαών…- στήνονται τεράστια παιχνίδια εντυπωσιασμού ή πολιτικής κυριαρχίας. Αρκεί να θυμηθούμε πώς η Τουρκία επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Επί μήνες, ο τ. πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αρνείται να μιλήσει για την σχεδόν εξαετή κυβερνητική του θητεία. Κι αυτό, ενώ η Ελλάδα διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της. Ενώ οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από εκείνον να δώσει εξηγήσεις για τα πεπραγμένα του. Ενώ αναρωτιούνται για το ΟΧΙ που ψήφισε στα μέτρα για το πακέτο στήριξης. Κ ι ενώ του καταμαρτυρούν πολύ περισσότερα λάθη από όσα η απλή παράθεση γεγονότων αποδεικνύει ότι έκανε.
Σε όλη αυτή την κατάσταση ο κύριος Καραμανλής επιμένει στην αντίληψη που τον οδήγησε στη βαριά ήττα του Οκτωβρίου 2009: Δεν αποφασίζει "σε τηλεοπτικό χρόνο". Στην πραγματικότητα, ο χρόνος ωρίμανσης της απόφασής του είναι μεγαλύτερος από όσο απαιτεί η κοινωνία. Το πλήρωσε ακριβά αυτό. Αλλά δεν φαίνεται να επιχειρεί να το διορθώσει.
Επειδή, λοιπόν, ο κύριος Καραμανλής εμφανίζεται απρόθυμος να παρουσιάσει στον κόσμο το πολιτικό ισοζύγιο της κυβερνητικής του περιόδου, θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε εμείς, αυτόκλητα, ανταποκρινόμενοι τόσο σε ένα παλλαϊκό αίτημα των πολιτών κάθε πολιτικής προτίμησης, όσο και στο αίτημα για άμυνα έναντι ενός κατακλυσμιαίου κύματος παραποίησης της αλήθειας, αμαύρωσης της περιόδου 2004- 2009 και επίρριψης όλων των ευθυνών για την περιπέτεια της Ελλάδας και τη "στενωπό" που έρχεται για κάμποσα χρόνια, στις κυβερνήσεις του κ. Κώστα Καραμανλή.
Πάμε, λοιπόν! (που θάλεγε -προεκλογικά- κι ο πρωθυπουργός):
Η επιλογή της ήπιας προσαρμογής
Η περίοδος Καραμανλή ξεκίνησε με την ευφορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα. Παρέλαβε μια ανάπτυξη σε ετήσια βάση της τάξεως -περίπου- του 4% την οποία διατήρησε για το 2004. Η τότε αντιπολίτευση κατηγορούσε τη ΝΔ ότι η ανάπτυξη είναι τόσο υψηλή λόγω Ολυμπιάδας κι ότι από τα τέλη του 2004 θα ξεφούσκωνε. Έκανε λάθος: Η ανάπτυξη κινήθηκε γύρω στο 4% ετησίως μέχρι και το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Παράλληλα, η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε μια βασική παραδοχή, πάνω στην οποία δόμησε ολόκληρη την οικονομική της πολιτική για την περίοδο 2004- 2008: Ότι η χώρα έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη γύρω το 4%, ότι οι πολίτες δεν ευνοούν μεγάλες κι απότομες ανατροπές κι ότι προτιμούν τη σταδιακή μετάβαση από το παρόν στο μέλλον. Έτσι επελέγη η λύση της "ήπιας προσαρμογής". Οι φορολογικοί συντελεστές έπεσαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ δημιουργήθηκαν νέα εργαλεία (ΤΕΜΠΜΕ, ΣΔΙΤ κλπ) που θα βοηθούσαν περαιτέρω την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Μαριέττα Γιαννάκου ξεκίνησε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ο Γιώργος Σουφλιάς χάραξε ένα πανελλαδικής εμβέλειας οδικό δίκτυο "Εθνικών οδών" που θα βγάλουν μεγάλες περιοχές της Ελλάδας από την απομόνωση.
Συνταγματική Αναθεώρηση
Συγχρόνως η κυβέρνηση Καραμανλή εξήγγειλε μια φιλόδοξη -όχι εντελώς σωστή, αλλά φιλόδοξη- Αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να καταργηθούν συνταγματικές δεσμεύσεις που μας κρατούσαν προσδεδεμένους στο παρελθόν. Με τα γνωστά γελοία επιχειρήματα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση υπονόμευσε την Αναθεώρηση και την έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων.
Η Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι βέβαιο ότι ακυρώθηκε εξαιτίας της ακραίας πολιτικής στάσης του κυρίου Παπανδρέου. Αλλά η "επανίδρυση του κράτους" είναι εξίσου βέβαιο ότι ακυρώθηκε λόγω της πολιτικής ατολμίας του κυρίου Παυλόπουλου, χωρίς φυσικά ο ίδιος ο κύριος Καραμανλής να είναι άμοιρος ευθυνών. Το κράτος παρέμεινε καθ’ όλη τη ΝεοΔημοκρατική πενταετία "σπάταλο και μεγαλοπρεπές", με αποτέλεσμα να συντελέσει στη βαθύτερη διείσδυση των συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης στην Ελλάδα, μετά το 2008. Παράλληλα, όπως όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν, η στρατηγική της "ήπιας προσαρμογής" δεν μείωνε, αλλά ούτε αύξανε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Το ίδιο συνέβαινε και με το έλλειμμα.
Αν και όλοι το γνωρίζουμε -ίσως κάποιοι φροντίζουν να το ξεχνούμε- πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι ο ελληνικός λαός επιβράβευσε τις επιλογές της περιόδου 2004- 2007 κατά τις εκλογές του 2007, διατηρώντας τη διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων στα ίδια επίπεδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με εκείνα του 2004. Σε Δημοκρατία ζούμε και τελικός κριτής πάντων και πασών είναι ο λαός, καλό είναι να μην το ξεχνούμε αυτό.
Η εντροπία
Τι δεν υπολόγισε η κυβέρνηση Καραμανλή; Την παγκόσμια κρίση, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά απλώθηκε σαν τυφώνας και στην Ευρώπη. Τώρα, η ήπια προσαρμογή αποδεικνυόταν ατελέσφορη. Τώρα, η διατήρηση του δημοσίου χρέους σε δυσθεώρητα ύψη αποτελεούσε μέγα πρόβλημα. Τώρα, ήλθε αναπόδραστα και η αύξηση του ελλείμματος, όπως συνέβη σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ευρωζώνης και στις περισσότερες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Συνεπώς, η κυβέρνηση Καραμανλή της περιόδου 2004- 2009 μπορεί να μην εξάλειψε, σίγουρα όμως δεν δημιούργησε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που μας έφεραν -μαζί με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς του τελευταίου επταμήνου- στο χείλος του γκρεμού. Μπορεί να την κατηγορήσουμε ότι δεν τα έλυσε, όχι όμως ότι τα δημιούργησε. Η κυβέρνηση Καραμανλή έπεσε από την ώρα που έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, λόγω των ερασιτεχνικών, άτσαλων, κομπλεξικών και ξένων προς την ψυχοσύνθεση του Έλληνα χειρισμών που έκανε σε υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα: Εισέπραξε το "σκάνδαλο Ζαχόπουλου" - όπου όμως καμία οικονομική παρανομία δεν υπήρξε - τα ομόλογα, τους κουμπάρους, το Βατοπαίδι και φράσεις του τύπου "το νόμιμο είναι και ηθικό" ειπωμένες από υπουργικά χείλη. Από αυτά έπεσε ο Καραμανλής, όχι από την οικονομία.
Τώρα, γιατί ο ίδιος δεν βγαίνει και με αποδείξεις που ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, να τα αποδείξει, αλλά αφήνει να σέρνεται μια κατακραυγή σε βάρος του που γίνεται παλλαϊκή και να δημιουργείται ένα συλλογικό υποσυνείδητο εναντίον του, ένας Θεός το ξέρει.
Τώρα, γιατί ο ίδιος δεν βγαίνει και με αποδείξεις που ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, να τα αποδείξει, αλλά αφήνει να σέρνεται μια κατακραυγή σε βάρος του που γίνεται παλλαϊκή και να δημιουργείται ένα συλλογικό υποσυνείδητο εναντίον του, ένας Θεός το ξέρει.
Για τον ίδιο, αμφιβάλλω.!
Ο ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΔΑΠΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ!ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταργείται η διδασκαλία των ελληνικών στο εξωτερικό!
Μετά συνέχεια έχει και το εσωτερικό...
Η Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα πως: δεν θα διεξαχθούν οι φετινές εξετάσεις γλωσσομάθειας που προβλέπονταν από την με αρ. πρωτ. Φ.821/2443Π/144249/Ζ1/20-11-2009 προκήρυξη του ΥΠΔΒΜΘ, καθώς δεν θα πραγματοποιηθούν νέες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2010-2011.
Δηλαδή η υπουργός πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωρά στην κατάργηση της ελληνικής γλώσσας πρώτα στο εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό είναι κυρίως δάσκαλοι και φιλόλογοι που διδάσκουν κυρίως σε ελληνικά σχολεία, τα ελληνόπουλα στην Αμερική, την Γερμανία, την Αυστραλία και όπου γης υπάρχουν Έλληνες. Επίσης, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού για ξένους που ενδιαφέρονται να την μάθουν. Για να καταργηθεί λοιπόν η ελληνική γλώσσα και να εισέλθει ως επίσημη η αγγλική, όπως έχει δεσμευτεί η υπουργός, πρέπει πρώτα να σταματήσει η διδασκαλία της στο εξωτερικό. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, ολοκληρώνεται ο πόλεμος στην διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό, ο οποίος είχε αρχίσει από την στιγμή που επιβλήθηκαν μειώσεις στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού παράλληλα με αύξηση της φορολογίας του, δώρο και αυτό της "σοσιαλιστικής" "πατριωτικής" κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως πλέον δεν μπορούσαν να συντηρηθούν Έλληνες εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό. Αλλά για να είναι σίγουρη η υπουργός πως δεν θα βρεθεί κανένας τρελός που θα χαλάει από την τσέπη του για να διδάσκει ελληνικά, απαγόρευσε τελείως τις αποσπάσεις στο εξωτερικό. Ο λόγος τώρα ανήκει πρωτίστως στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, οι οποίες θα πρέπει να μιλήσουν για το ποιος και για ποιο λόγο επιδιώκει τον αφανισμό τους.
http://paideia-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
Καλά κάνει και δεν μιλάει ο Καραμανλής. Πιστεύω πως όταν μιλήσει το φιλότιμο του Ελληνα θα αναγκάσει τον Ελληνικό λαό σε ομαδική παράκρουση γιατί θα διαπιστώσει ότι καταψήφισε τον ΕΥΕΡΓΕΤΗ του:
ΑπάντησηΔιαγραφήας μελετήσουμε το επόμενο που περιέχει πολλές αλήθειες:
http://www.antinews.gr/?p=44590
Συγνώμη αλλά επειδή ακούγονται πολλές ανοησίες...Τα άλλα κράτη έχουν καταφέρει με ΣΟΒΑΡΟΥΣ χειρισμούς να διδάσκουν μέσω British Council, Goethe, Ιταλικό και Γαλλικό Ινστιτούτο κλπ την γλώσσα και την κουλτούρα τους (στα δύο από αυτά έχω δουλέψει και πιστέψτε με ξέρω). Δεν μιλάμε για μαθήματα περι χαμένων πατρίδων και άλλα τέτοια...μιλάμε ΚΑΙ για το ΤΩΡΑ...τι παράγει η κάθε χώρα ΤΩΡΑ οχι μια αλλοιωμένη εικόνα της πατρίδας. Μιλουσα με φιλόλογο ελληνίδα στην Γερμανία και δεν ήξερε ποιος είναι ο Κώστας Τσόκλης που να πάρει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΤΙΑΞΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που υπολειτουργεί και αφήστε τις χαζοκλάψες...βλέπετε συνέχεια εχθρούς...
Και όσο για τον Μεγάλο Ύπνο κ. Καραμανλή τι να πω ΑΠΩΝ για 5 χρόνια, ΑΠΩΝ και τώρα... ΑΠΩΝ για πάντα, αυτό το πολιτικό τίποτα ο Κανένας που έγινε πρωθυπουργός...όλοι οι έλληνες Πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης κάνανε σωστά, λάθη, αδικίες και ενίοτε μεγαλοσύνες...Αυτός εδώ ήταν απλά ... απών. Από όλα. Δεν μπορείς βέβαια να τον κατηγορήσεις γιατί ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ήθελε τη θέση (ρωτήστε όσους γνωρίζουν...όλο και κάποιον θα ξέρετε, και θα σας το πει)
Χαμένες οι ψήφοι μου γιατί ο ηλίθιος τον πίστεψα τον κ. τίποτα
10:48
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καραμανλής θα πρέπει να έχει τύψεις απέναντι στον λαό, όχι ο λαός απέναντι του. Μή μας τρελάνεις έτσι τώρα αυτό που γράφεις ξεπερνά κάθε όριο παράκρουσης.
Άν είχε ο Καραμανλής λίγο φιλότιμο δέν θα είχε αυτή την εμφάνιση σάν σαμπρέλα βυτιοφόρου.
Απο λόγια για τον Καραμανλή τον άχρηστο άλλο τίποτα, μόνο που δέν μας είπαν μερικοί να του κάνουμε ανδριάντα στην Θεσσαλονίκη δίπλα απο τον θείο του και τον Μεγαλέξανδρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Καραμανλης εχασε το παιχνιδι γιατι εμπιστευτηκε μερικους μ@λ@κες αχρηστους συνεργατες. Πιστευω οτι το 2004 που παρελαβε δεν μπορουσε να μιλησει τι παρελαβε λογω των Ολυμπιακων αγωνων θα μπορουσε να μιλησει στην εκθεση Θεσ/νικης το 2004 αλλα δεν το εκανε. Αν το εκενε ολοι θα λεγαμε γιατι δεν μιλησε νωριτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεχρι σημερα απο τη μεταπολιτευση κανενας νικητης δεν αναφερθηκε για προηγουμενη διακυβερνηση με καλα λογια. Ολοι παραλαμβαναν καμενη γη και χαος. Οταν εχαναν δεν απολογηθηκε κανεις για τα πεπραγμενα του (Καραμανλης- Παπανδρεου - Μητσοτακης - Σιμητης - Καραμανλης)και κανενας μα κανενας οτι θεωρουσαν αδικο κατα την αντιπολιτευση τους οταν εγιναν κυβερνηση δεν το κατηργησαν (ιδιωτικοποιησεις, ασφαλιστικο κλπ)
Ποιος σημερα μιλησε οτι το χρεος που πληρωσαμε (20 δις ευρω) σημερα ποτε εληφθη, για πιο σκοπο εληφθη και που καταναλωθηκε. Σκεφθηκε κανεις σε δραχμες αυτο το ποσο; Πιστευω οτι ο προυπολογισμος του κρατους τοτε ηταν μικροτερος. Βγηκε κανεις να πει ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ αυτα ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΚΑΝΕΝΑΣ ουτε πολιτικος ουτε και οι ολο υφος αποκαλουμενοι μεγαλοδημοσιογραφοι
Το μονο που μπορω να πω ειναι ΑΙΣΧΟΣ για να μη πω καμια βερυτερη
Εξαιρετικά ακριβής και ισορροπημένη ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω ποιός την έγραψε αλλά σίγουρα προσεγγίζει πάρα πολύ την πραγματικότητα.
Τέλος, σε ότι αφορά το λόγο που δεν μιλάει ο Κ.Κ. κανείς δεν είναι σίγουρος αλλά δύο είναι οι πιυανές εκδοχές:
1. Είτε ξέρει πράγματα που δεν ξέρουμε και πιστεύει ότι δεν θα κάνει καλό στη χώρα εάν τα δημοσιοποιήσει.
2. Είτε αισθάνεται προσωπική πίκρα που έχασε το παιγνίδι από τους καναλονταβατζήδες (γιατί βεβαίως από αυτούς έχασε, όχι από το ΓΑΠ) και έχει αποφασίσει να κλειστεί στον εαυτό του, μέχρι να αισθανθεί ότι έχει έλθει η κατάλληλη ώρα.
ντορόπουλα, κάλμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή