Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Όλα στο τραπέζι...

Μόνο την Αγκυρα φαίνεται ότι ωφελούν οι διμερείς συμφωνίες που συνήψαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τόσο καλό κλίμα, ώστε να διερωτάται κανείς γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όχι απλώς "σφυρίζει αδιάφορα", αλλά προσφέρει και ..."δώρα" στην Τουρκία, την ώρα που αυτή συνεχίζει τις προκλήσεις.
Ακόμη και το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν, ενώ η Τουρκία μπαίνει από την "πίσω πόρτα" και στον ελληνοϊταλικό αγωγό, χωρίς η ίδια να δεσμεύεται για τίποτε. Η παραδοχή των παραβιάσεων από τον κ. Ερντογάν δεν αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο εφόσον δεν συνοδεύεται από έμπρακτη μεταμέλεια και αποτελεσματική συμβολή στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Η αποκληθείσα από τον κ. Παπανδρέου ως ...ιστορική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να δικαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως προς το χαρακτηρισμό της αλλά αρνητικά, εφόσον και στην πράξη αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" για την ελληνική κυβέρνηση ούτε στα εθνικά θέματα και ότι ακολουθείται, και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών θεμάτων και του Κυπριακού, πολιτική Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για το οποίο, άλλωστε, ο κ. Ερντογάν έσπευσε να δώσει καλές συστάσεις.
Στο όνομα της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι δυνατόν να δεχθεί η χώρα να προβεί σε υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις. Η ελληνοτουρκική φιλία είναι καλή και σημαντική, αρκεί να μην προέρχεται από την καλή θέληση μόνο της μιας πλευράς, την ώρα που οι γείτονες εξακολουθούν να "αλωνίζουν" στο Αιγαίο.
Τα ωραία λόγια και το εξαιρετικό επικοινωνιακό κλίμα δεν έχουν νόημα, τη στιγμή που συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, υπάρχει το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, η τουρκική κατοχή παραμένει στην Κύπρο και η Αγκυρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου