Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αύξηση της φτώχειας διαπιστώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων

Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών των "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση.
Συντριπτικό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που διαπιστώνει αύξηση της φτώχειας στη χώρα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.
Επιπλέον, το 43,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δίνει αγώνα για να αντεπεξέλθει στα έξοδα του νοικοκυριού του. Το αντίστοιχο ποσοστό την υπόλοιπη ΕΕ είναι 15,1%.
Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ των πολιτών των "27" για το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων (μέσος όρος στην ΕΕ 28,4%) θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους.
Εξάλλου, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοί είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνων είναι φτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις, από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη σύνταξη από την προσδοκόμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει.
Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για να τους εξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς.
Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουν φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.
Τέλος, το 34,9% των Ελλήνων (18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίας τους και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι "απίθανο ή μάλλον απίθανο" να βρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 comments:

  1. Θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση και τη βελτίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος έλεγε προεκλογικά ο Παπαντρέου!
    Τον είδαμε τον αγώνα σου μεγάλε.
    Οι μισοί Έλληνες δεν θα προλάβουν να πάρουν ΠΟΤΕ σύνταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα εκει είσαι στο τι έλεγε. Εγώ προτείνω άνα κόμμα στην βουλή να φέρει για ψήσιση πρόταση νόμου για το προεκλογικό ψεύδος όποιος λέει ότι θα κάνει αυτό και κάνει άλλο όταν βγεί να εκπίπτει του βουλευτικού αξιώματος. Εχει κανένας τα κότσια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή