Κορυφαία αναλύτρια του οίκου Moody's υπεραμύνθηκε της απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, από A3 σε Ba1, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τρίτη.
Ερωτηθείσα για την υποβάθμιση - που πάρθηκε μια ημέρα νωρίτερα - παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ίδιας εταιρείας αναφέρεται σε απομάκρυνση της πιθανότητας πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, η κ. Σάρα Κάρλσον, ως κύρια αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισήμανε:
"...Οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών..."
Η απόφαση για την νέα υποβάθμιση της Ελλάδος δέχθηκε σφοδρή κριτική από αξιωματούχους της Ε.Ε., μεταξύ άλλων και του Επίτροπου Όλι Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια "περίεργη και ατυχή" απόφαση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση κατακεραύνωσε τον διεθνή οίκο.
Απαντώντας στην κριτική ότι η απόφαση επαναφέρει το "φάσμα" μιας πιθανής πτώχευσης ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις διεθνείς αγορές, η κ. Κάρλσον είπε ότι "...η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός..."
Επίσης, είπε ότι η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι θα άλλαζε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα αφού πρώτα ανακοινώνονταν τα νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, "και αφού αξιολογούσαμε πλήρως την επίδρασή τους στην ανάπτυξη και τη δημοσιονομική θέση (της χώρας)".
Η δήλωση ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση για ενδεχόμενη βιασύνη της Moody’s να προβεί σε νέα υποβάθμιση πριν την έκθεση της "Τρόικας" όσον αφορά τα κριτήρια του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
"...Είπαμε περίπου και πότε θα γινόταν η υποβάθμιση. Τέλος, είχαμε υποδείξει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση θα ήταν, πιθανόν, πολλαπλών βαθμίδων..." κατέληξε η κ. Κάρλσον.
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Η Citibank για μια ακόμα φορά υπονομευτής της ελληνικής οικονομίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ και 30 χρόνια αυτή η σκυλο-εβραιϊκή τράπεζα έχει βάλει στο μάτι την ελληνική οικονομία. Περισσότερα από 100 τρίς (σε δραχμές) έχει στοιχίσει στον ελληνικό λαό η παρουσία της Citibank στην Ελλάδα.
Ολοι θυμώμαστε τα παιγνίδια της εις βάρος της Ελλάδος, ειδικά εκείνο του 1994 όπου παίζοντας εις βάρος της δραχμής, η Citibank κέρδισα και ο λαός έχασε πάνω από 50 τρίς.
Ελληνες,
Σαμποτάρετε και σείς των προδοτική Citibank. Δόστε ένα γερό μάθημα στους Εβραίους μμαυραγορίτες της.
-Αποσύρετε όλες τις καταθέσεις σας από τη Citibank.
-Μην πληρώνετε κανένα δάνειο ή πιστωτική κάρτα στη Citibank.
-Ξωπετάξτε την εβραϊκή Citibank από την Ελλάδα.
Κανένας μας δεν χρωστάει στη Citibank. Αντίθετα το κράτος και εμείς θα πρέπει να την αναγκάσουμε να επιστρέψει τα κλεμμένα του ελληνικού λαού.
ΕΞΩ Η Citibank ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.