Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Νέος κίνδυνος για τη χώρα μας από την οικονομικά ανερχόμενη Τουρκία


Γράφει ο ΑΝΤ. ΦΟΥΣΑΣ Δικηγόρος Αθηνών - Πρώην Υπουργός

Μια προσωπική μου υποχρέωση και μία έντονη από ετών αίσθηση χρέους για προσκυνηματική επίσκεψη στα ιστορικά χώματα της Ιωνίας στα παράλια της Τουρκίας, με οδήγησαν στο να βρεθώ το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Αλικαρνασσό (σημερινό Μπόντρουμ) μέχρι τη μαρτυρική Σμύρνη.
Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο θαυμασμό και συγκίνηση.
Θαυμασμό, διότι είδα με τα μάτια μου τον σπουδαίο και ασύλληπτο πολιτισμό των Ελλήνων κατά την κλασσική περίοδο, όπως και κατά τη Ρωμαϊκή, και ακολούθως κατά τη Βυζαντινή. Ο Ηρόδοτος και η Άρτεμης στην Αλικαρνασσό, ο Θαλής ο Μιλήσιος στη Μίλητο και ιδίως τα θαυμαστά αρχαιολογικά ευρήματα στην Έφεσο, στην οποία κυριαρχούν οι χαρακτηριστικές επιγραφές με ελληνικά γράμματα, ενώ το αρχαίο εκεί θέατρο είναι 25.000 θέσεων και θεωρείται από το καλύτερο της αρχαιότητας στο είδος του. Ο ναός δε της Αρτέμιδας στην Έφεσο, όπως είναι γνωστό, είναι ένα από τα επτά θαύματα της αρχαίας ανθρωπότητας.
Δεν μπορεί ένας Έλληνας που επισκέπτεται τις περιοχές αυτές, να βλέπει μια ολόκληρη Ελλάδα στην Ιωνία και γενικότερα στη Μ. Ασία με τον απαράμιλλο πολιτισμό και τα μεγάλα επιτεύγματα τέχνης και επιστήμης, και να μη θαυμάζει και να μη συγκινείται και ακόμη να μην αισθάνεται ψυχικό σπαραγμό για τις "χαμένες αυτές πατρίδες" και να μην αναλογίζεται τα σφάλματα κατά το παρελθόν των πολιτικών μας ηγεσιών και ιδίως κατά τα έτη 1919-1922.
Το αποκορύφωμα όμως, της συγκίνησης ήταν, όταν φτάσαμε στη Σμύρνη, και που ο εκπρόσωπος του εκεί Ελληνικού Προξενείου είχε την ευγενή καλοσύνη να μας μιλήσει για το δράμα του 1922, τότε που ξεκληρίστηκε όλος ο εκεί ελληνισμός και που 1.500.000 συμπατριώτες μας "φορτώθηκαν" στα ελληνικά σαπιοκάραβα και ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ πολλοί εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ ή χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.
Ακριβώς, στο σημείο του "πετάγματος" τότε των Ελλήνων στη θάλασσα και σε απόσταση 70 μέτρων, οι Τούρκοι ανήγειραν αργότερα ένα πανύψηλο άγαλμα του καβαλάρη στρατηγού, που προφανώς εννοούν τον Κεμάλ Ατατούρκ και που αναφέρεται στην "απελευθέρωση" της Σμύρνης από τους Έλληνες κατά το 1922. Βλέπει, μάλιστα, προς το σημείο της θάλασσας, που έπνιξε και εκδίωξε όλους τους Έλληνες από τις πατρογονικές τους εστίες στην Ανατολία.
Πρόκειται για συγκίνηση ασίγαστη και για αναλογισμό των τεράστιων ευθυνών των τότε πολιτικών ηγεσιών της πατρίδας μας.
Με το σημερινό μου όμως, σχόλιο, δεν έχω σκοπό να "μοιρολογήσω" για τα τότε τραγικά σφάλματά μας και για τις "χαμένες πατρίδες". Ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα των Ελλήνων της Ιωνίας και η θλίψη και η συγκίνηση για τα εγκληματικά μας λάθη είναι δεδομένα συναισθήματα και έχουν επισημανθεί από πολλούς περισσότερο ειδικούς από εμένα και επομένως δεν υπάρχει λόγος να επιμείνω.
Ο κύριος όμως, σκοπός της σημερινής δημόσιας παρέμβασής μου, είναι να επισημάνω το μεγάλο οικονομικό κίνδυνο της χώρας μας από την αλματωδώς ανερχόμενη οικονομικά Τουρκία.
Παντού βλέπει...

2 comments:

  1. ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΙΤ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ !!!

    Την άγνωστη επίθεση της Τουρκίας με πρωτοφανείς απειλές κατά της DefenceNet Media ( ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, defencenet.gr, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΟΣ κλπ) αποκαλύπτει σήμερα το defencenet.gr. Θεωρούμε πλέον ότι επιβάλλεται η δημοσιοποίηση του όλου γεγονότος, αφού το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε απ’όταν συνέβη, μέχρι σήμερα, μειώνει τις πιθανότητες η εξωφρενική και πέραν πάσης διπλωματικής λογικής, τουρκική πρόκληση κατά μιας ελληνικής εκδοτικής εταιρείας να εντασσόταν σε κάποιο γενικότερο σχεδιασμό με έντονα τα στοιχεία της προβοκάτσιας σε βάρος μας ή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ένα ενδεχόμενο που μας απέτρεψε αρχικά από την δημοσιοποίησή της.

    Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια πριν δέκα ημέρες, κατέδειξε με επώδυνο τρόπο την ισχύ των νέων Μέσων Ενημέρωσης που έχουν γεννηθεί μέσα από το διαδίκτυο.

    Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται διαδραστικά με τις έντυπες εκδόσεις τους, όπως συμβαίνει με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ και το defencenet.gr. Το ανησυχητικό είναι ότι η δολοφονία Γκιόλια πέτυχε τον σκοπό της - την αναστολή λειτουργίας του blog troktiko – και αυτό αποτελεί κακό προηγούμενο. Ας ελπίσουμε ότι τέτοιες «απόλυτες» λύσεις των «επικοινωνιακών προβλημάτων», παρακρατικών, εμπόρων όπλων, εχθρικών κρατών με εγχώριους πεμπτοφαλαγγίτες συνεργάτες κλπ. δεν θα εφαρμοστούν και σε άλλες περιπτώσεις...

    Ας δούμε λοιπόν από την αρχή την ροή των γεγονότων:

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13460&Itemid=139

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε όχι και οικονομικά ανερχόμενη η Τουρκία. Τα ελληνικά παράλια της Ιωνίας έχουν μαζέψει ένα σωρό φτωχό κόσμο, τα δε θέρετρα δεν πάνε καθόλου καλά φέτος παρόλο που είναι πιο φτηνά. Ενα απ'τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, αυτό το νεόκτιστο της Σμύρνης είναι σχεδόν άδειο. Οταν δε ο αέρας γυρνάει σε νοτιά όλη η Σμύρνη μυρίζει μαζούτ. Οι αρχαίοι χώροι, εκκλησίες και τα προσκυνήματα καθώς και ο πρόξενος ο οποίος είναι ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ξεχωρίζουν. Εντονη συγκίνηση κι από τον τελευταίο ανθέλληνα η επίσκεψη εκεί στα άγια χώματα. Ολα τ'αλλα, μια βόλτα προς τα χωριά -όχι τα ελληνικά- σε γυρνάει έναν αιώνα πίσω. Δεν αντέχω ν'ακούω αηδίες. Κι ο τελευταίος μπουρτζόβλαχος είναι έτη φωτός μπροστά απ'τον αντίστοιχο τούρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή