Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το παιχνίδι με την ΑΤΕ μόλις τώρα άνοιξε. Τι θα γίνει με τις θυγατρικές της, ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ και ΕΛΒΙΖ;



Ως αφετηρία αναδιάρθρωσης όχι μόνο στο χώρο των τραπεζών αλλά συνολικότερα στο χώρο της οικονομίας, μετατοπίζοντας την κουβέντα από τα δυσάρεστα δημοσιονομικά στην ανάπτυξη, βλέπουν στην κυβέρνηση την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η διαδικασία των αποφάσεων για τον τραπεζικό χώρο δεν πρόκειται να καταλήξει σύντομα. Οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται σε βάθος αρκετών εβδομάδων και κάποιοι θεωρούν ότι είναι πιθανόν να έχουμε αποφάσεις τον Σεπτέμβριο, όμως υπάρχει θετικός αντίκτυπος εντός κι εκτός συνόρων. Για να οδηγηθεί η υπόθεση σε αίσιο τέλος η κυβέρνηση έχει να λάβει αποφάσεις για κάποια κρίσιμα ζητήματα:
1. Κατ' αρχάς αν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση ΑΤΕ και Τ.Τ.
Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, σημαίνει ότι το κράτος μένει δίχως καμία σημαντική τράπεζα στα χέρια του, σε αντίθεση με όσα έλεγε το Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλούσε με σαφήνεια για τη «στήριξη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού δημόσιου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που με τις δράσεις και τις υπηρεσίες του θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, θα προστατεύει τον καταναλωτή/δανειολήπτη και θα στηρίζει την πραγματική οικονομία». Κορυφαία στελέχη σημειώνουν ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε κι ότι πρέπει η κυβέρνηση να βοηθήσει στη δημιουργία υγιών τραπεζικών σχημάτων.
Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
2. Στην περίπτωση που πει «ναι» στην αποκρατικοποίηση, πρέπει να αποφασίσει αν θα πουλήσει «πακέτο» ΑΤΕ και Τ.Τ. όπως ζητάει ο Μ. Σάλλας ή αν θα πουλήσει χωριστά την κάθε τράπεζα.
Ανοιχτό είναι επίσης και το τίμημα που θα ζητήσει.
3. Οπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αν αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση, ο τρόπος που πρέπει να επιλεγεί είναι ο ανοιχτός διαγωνισμός με κατάθεση δημόσιων προσφορών. Αναλόγως των όρων του διαγωνισμού, θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον για το Τ.Τ. της Εθνικής και της Eurobank, που κατέχουν ήδη από ένα 5% του Τ.Τ., ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδιαφέρον και από ξένο όμιλο.
4. Μεγάλη συζήτηση αναμένεται για το μέλλον των θυγατρικών της ΑΤΕ, όπως είναι η ΣΕΚΑΠ, η «Δωδώνη» και η ΕΛΒΙΖ.
Ηδη την Τετάρτη σε συζήτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με βουλευτές που εκλέγονται στην Ηπειρο, πριν από τη γνωστοποίηση της πρότασης, αυτοί του τόνισαν ότι «δεν πρέπει οι όποιες εξελίξεις στην Αγροτική να συμπαρασύρουν τη Δωδώνη».
5. Η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί το εσωτερικό μέτωπό της. Παρότι υπάρχει θετική αποδοχή της πρότασης, από κάποιες πλευρές έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση Τ.Τ. και ΑΤΕ. «Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, ειδικά στη σημερινή εποχή της μεγάλης κρίσης», τονίζει μέλος του υπουργικού συμβουλίου, που έχει γίνει αποδέκτης των απόψεων πολλών βουλευτών που είναι εναντίον της αποκρατικοποίησης. Οι ενστάσεις δεν υπάρχουν μόνο για το Τ.Τ. αλλα και για την Αγροτική, την οποία θεωρούν, ύστερα από την εξυγίανσή της, «μοχλό» για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων των αγροτών. Το ερώτημα που θέτουν συνάδελφοί τους, είναι αν μπορεί να εξυγιανθεί χωρίς να ενταχθεί σε ένα νέο σχήμα.
Η κυβέρνηση θα προσλάβει σύμβουλο, ο οποίος θα μελετήσει τις αποτιμήσεις και θα καταγράψει τα προβλήματα. Επίσης θα περιμένει τα stress tests για να δει πώς διαμορφώνεται το τοπίο στην τραπεζική αγορά, προκειμένου να έχει όλα τα δεδομένα για να λάβει τις αποφάσεις της. Επίσης θα υπάρχουν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γι' αυτό το λόγο. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο είναι δεδομένο. Το ποιες θα είναι αυτός και ποιοι όμιλοι θα σχηματιστούν, είναι κάτι που θα διαμορφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Οι επιχειρηματίες κάνουν προτάσεις, εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις», τονίζει μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Το παιχνίδι μόλις άνοιξε.

1 comments: