Προσκλητήριο σε ξένους επενδυτές να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες κερδών που κρύβουν τα ..."ασημικά" του Ελληνικού Δημοσίου απευθύνει η κυβέρνηση.
Πρόκειται για έργα ύδρευσης, αεροδρόμια, ξενοδοχεία και ιαματικές πηγές, τουριστικές εκτάσεις, μαρίνες και επιχειρήσεις που ανήκουν σήμερα στο Δημόσιο, στα οποία μπαίνει πωλητήριο με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμετάλλευσης προς χάριν της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Με διεθνείς ή δημόσιους διαγωνισμούς, συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης, σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακόμα και με join venture, το Ελληνικό Δημόσιο αναζητά επενδυτές και έχει βάλει ήδη στη "βιτρίνα" σημαντικά επενδυτικά σχέδια απ΄ άκρη σ΄ άκρη της Ελλάδας.
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέσω της Ιnvest in Greece, που είναι ο επίσημος φορέας για την προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα, έχει κωδικοποιήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα ανά περιφέρεια και ανά τομέα.
Προς την κατεύθυνση αυτή η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στα τέλη του Ιουνίου με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Chen Deming, ο οποίος είναι επίσης αρμόδιος για τις επενδύσεις εκτός Κίνας, παρέδωσε μελέτη με ηλεκτρονικό κατάλογο επενδυτικών σχεδίων (e-book αλλά και έντυπα που επεξεργάστηκε η Ιnvest in Greece), για το σύνολο επενδυτικών προτάσεων σε κλαδικό επίπεδο αλλά και για συμμετοχή σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που ετοιμάστηκε ειδικά με βάση τις προτεραιότητες και τα επενδυτικά ενδιαφέροντα δημόσιων και ιδιωτικών κινεζικών επιχειρήσεων.
Στις προτάσεις για επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την κινεζική πλευρά περιλαμβάνονται οι τομείς του τουρισμού υψηλού επιπέδου (high end tourism), η διαχείριση αποβλήτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (waste management- renewable energy sources), αλλά και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κ.ά.
Επιπλέον, για περαιτέρω προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα μεγάλα έργα υποδομών (logistic centers, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οπτικές ίνες κ.ά.) που προκηρύσσονται με ΣΔΙΤ, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας σε κλαδικό και εταιρικό επίπεδο των δημοσίου ενδιαφέροντος εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΤΕ κ.λπ.).
Ανάλογες παρουσιάσεις έγιναν και στη διάρκεια των επαφών που είχε η ελληνική κυβέρνηση με το Κατάρ, τη Λιβύη και άλλες χώρες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που επηρέασε ιδιαίτερα αρνητικά τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων το 2009, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα το έτος αυτό ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον τους, πάντως, που αφορά ιδιαίτερα τον ΟΣΕ, καθώς και άλλα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν, για λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους κ.ά., εξέφρασαν στη διάρκεια της εβδομάδας και οι Γάλλοι.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου