Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ανθούπολη Ιωαννίνων: Μια ακόμη ξεχασμένη συνοικία.!



Του Δημήτρη Παπαδόπουλου...
Μέλους της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ –ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι εργατικές κατοικίες της Ανθούπολης, στα Σεισμόπληκτα Ιωαννίνων, έχουν κυριολεκτικά ξεχαστεί από τον Δήμο Ιωαννιτών τόσο ως συνοικία όσο και ως κοινόχρηστος χώρος με καταστήματα που ανήκουν στην δικαιοδοσία του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα καλαθάκια για τα σκουπίδια, που βρίσκονται στην πλατεία της Ανθούπολης έχουν ημερομηνία 1998, που λίγο πολύ σημαίνει ότι τα τελευταία 12 χρόνια, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν, είναι οι κτιριακές εγκαταστάσεις στην πλατεία, οι οποίες περιλαμβάνουν καταστήματα που νοικιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών, και μάλιστα με υψηλό τίμημα (370 ευρώ για 26 τετραγωνικά). Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι εγκαταλελειμμένες, σε σημείο που να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των περαστικών (η οροφή είναι διαλυμένη και σε ορισμένα σημεία αιωρείται στο κενό), όπου δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα, και όπου η δημοτική αρχή, για πολλά χρόνια, αποφεύγει την οποιαδήποτε μορφή συνεννόησης με τους καταστηματάρχες. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και ο κανονισμός που ισχύει για την χρήση των καταστημάτων, όπου απαγορεύει την εγκατάσταση άλλων επιχειρήσεων, όπως φαρμακεία, χώρους μαζικής εστίασης, ιατρικά γραφεία κ.α, και επιτρέπει μόνο την ύπαρξη των υπαρχόντων καθώς και την πρόβλεψη για λειτουργία σούπερ μαρκετ, σε ένα κατάστημα που είναι ξενοίκιαστο εδώ και χρόνια.
Σημείο αναφοράς αποτελεί και ο εγκαταλελειμμένος χώρος του βιολογικού καθαρισμού των εργατικών κατοικιών, που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί, ενώ η έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται παραμένει αναξιοποίητη αλλά και πολλές φορές επικίνδυνη.
Άμεσα λοιπόν η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού για την χρήση των καταστημάτων, με γνώμονα τις υπάρχουσες εμπορικές συνθήκες που επικρατούν στα Σεισμόπληκτα και στόχο την ικανοποίηση σημαντικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποκατασταθεί η στέγη του κεντρικού κτιρίου στην πλατεία για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και η κεντρική πλατεία θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει την θέση που της αξίζει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου