Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σάμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας δύο δήμοι της Σάμου, το Καρλόβασι και ο Μαραθόκαμπος, μετά τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε η νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση προστατευόμενη από το δίκτυο Natura, κοντά στον Μαραθόκαμπο.
Η φωτιά που κινείται προς τη θάλασσα δεν απειλεί άμεσα κατοικίες ενώ το θετικό είναι ότι νωρίς το βράδυ κόπασαν οι άνεμοι.
Πάντως, οι φλόγες έφθασαν μέχρι το δεύτερο παράλληλο δρόμο πάνω από τα Βοτσαλάκια, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία. Άλλο ένα μέτωπο, με χαμηλότερη ένταση, υπάρχει στην περιοχή πάνω από τον Μαραθόκαμπο, στο οποίο επιχειρούν οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές.
Έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πραγματοποίησαν εντατικά ρίψεις νερούμέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, στις 9:00 μ.μ.
Ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα» διατέθηκε για να συντονίσει τα εναέρια μέσα. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επαναλάβουν τις πτήσεις τους με το πρώτο φως την Τρίτη.
Συνολικά επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 50 εθελοντές, 25 υδροφόρες και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Επίσης, εστάλησαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη 80 πυροσβέστες, ενώ στο νησί μετέβη και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για τον καλύτερο συντονισμό του έργου πυρόσβεσης. Η φωτιά είναι η τρίτη αυτού του καλοκαιριού στο νησί και ξέσπασε μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά, για την οποία κατηγορούνται τρεις κτηνοτρόφοι, που πήραν τη Δευτέρα νέα 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν.
Eν τω μεταξύ, φωτιά ξέσπασε στη θέση Καντήλι Μεγάρων, στην περιοχή της χωματερής. Επί τόπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 31 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού έκαναν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη θέση Δεμάτι, στο Αρκαλοχώρι. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν τέσσερα οχήματα με 12 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα με επτά άτομα και ένα ελικόπτερο.
Τέλος, η φωτιά που κατέκαψε δασική έκταση στην περιοχή Άσπρα Σπίτια στο Πόρτο Γερμενό τέθηκε υπό έλεγχο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου