Στο προχθεσινο Βημα δημοσιευθηκαν τα αποτελεσματα ιστορικης ερευνης του βρετανου ιστορικου Φρανκ Ντίκφτερ, που είναι ο πρώτος ερευνητής που απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
"...Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάστηκαν, πείνασαν ή ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου στην Κίνα μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια είναι τεράστιος... αν σκεφτούμε ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν συνολικά 55 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο αριθμός κατατάσσει τον “Μεγάλο Τιμονιέρη” στην κορυφή του μακάβριου καταλόγου των μεγαλύτερων κατά συρροή δολοφόνων της παγκόσμιας ιστορίας..." λέει ο ιστορικός στην εφημερίδα "Τhe Ιndependent".
Ενώ μιλώντας στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Γούντστοκ, o κ. Ντίκφτερ είπε ότι όταν ο Μάο επέβαλε το "Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός", σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την οικονομία της καπιταλιστικής Δύσης, έγινε ο αρχιτέκτονας "μίας από τις χειρότερες καταστροφές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος".
Ο ιστορικος Φρανκ Ντίκφτερ, αφού μελέτησε την κινεζική αγροτική ιστορία την τετραετία που έμεινε γνωστή ως "περίοδος του Μεγάλου Λιμού", συνέκρινε τα συστηματικά βασανιστήρια, τη βία, τη λιμοκτονία και τις δολοφονίες στην ύπαιθρο της Λαϊκής Κίνας με τις χειρότερες ακρότητες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθούν, αφού είναι ο μόνος ιστορικός που τα έχει μελετήσει μετά τον αποχαρακτηρισμό τους από το καθεστώς της Κίνας, το 2006.
Ο κ. Ντίκφτερ υποστήριξε ότι αυτή η περίοδος της κινεζικής ιστορίας είναι από τις πλέον αιματηρές στην Ιστορία. "Μπορεί να συγκριθεί με τα γκουλάγκ και το Ολοκαύτωμα, ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ού αιώνα. Εχει αναλογίες με τη γενοκτονία στην Καμπότζη επί Ερυθρών Χμερ, μόνο που ήταν 20 φορές χειρότερη" είπε.
Όπως είναι γνωστο, το 1958, ο Μάο Τσε Τουνγκ κηρύττει το "Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός".
Η αχανής χώρα σύρθηκε σε έναν πυρετό παραγωγής χάλυβα από κάθε είδους κατασχεθέν μεταλλικό αντικείμενο: από κάγκελα μέχρι κρεβάτια, ακόμη και καραβάνες και χύτρες. Η αγροτική παραγωγή τινάχθηκε στον αέρα, οι ιδιωτικές καλλιέργειες απαγορεύτηκαν, οι Κινέζοι, ιδίως στην ύπαιθρο, πέθαιναν κατά εκατομμύρια από ασιτία.
Το "Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός" εγκαταλείφθηκε το 1961, έχοντας αποδειχθεί μία βαρβαρότητα που συνοδεύτηκε από ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή.
Το "Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός" εγκαταλείφθηκε το 1961, έχοντας αποδειχθεί μία βαρβαρότητα που συνοδεύτηκε από ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή.
Ιασων
Υ.Γ Αντιγραφω απο το βιβλιο "Η μαυρη βιβλος του κομμουνισμου", για το ιδιο θεμα:
"…Το φθινοπωρο του 1959 εξαπολυθηκε εναντιον του συνολου των αγροτων (υποτιθεται ότι εκρυβαν το σιταρι τους) μια επίθεση σταρτιωτικου χαρακτηρα. Ειχε δοθει διαταγή να καταστραφουν τα κουζινικα σκευη ώστε να απαγορευθεί κάθε δυνατοτητα να τραφουν μονοι τους… Οι ακροτητες της καταστολης είναι τρομακτικες... Συστηματικοι βασανισμοι κρατουμενων, παιδια που δολοφονούνται και κατοπιν βραζονται για να χρησιμοποιηθουν σαν ...λιπασμα.! σελις 525, "Η μαυρη βιβλος του κομμουνισμου"
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου