Ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά.
Και, ομολογουμένως, ξεκίνησε ούτε χειρότερα (όπως περιμέναμε) ούτε καλύτερα (όπως προσπαθούσε τις τελευταίες μέρες να πείσει την κοινή γνώμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας).
Ξεκίνησε με ελλείψεις. Οι οποίες, στην πορεία της σχολικής χρονιάς, δεν αποκλείεται να μεγαλώσουν - καθώς, ώς το τέλος του έτους, βγαίνουν στη σύνταξη κάποιες ακόμη χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Αλλωστε, πέντε έξι σχολεία που επισκέφθηκε ο υποσημειούμενος, σε μεγάλα προάστια της Αθήνας, είχαν ελλείψεις.
Από το ένα έλειπαν πέντε καθηγητές, από το άλλο τρεις, από το τρίτο τέσσερις, από το τέταρτο έξι και από το πέμπτο πέντε. Και αν από τα σχολεία του Λεκανοπεδίου λείπουν τόσοι καθηγητές, ο καθένας δύναται να εικάσει τι γίνεται στα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας.
Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρόνο η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να καλύψει τα περισσότερα από τα κενά αυτά. Διότι, οι διαμαρτυρίες θα γίνουν σιγά σιγά χιονοστιβάδα.
Σύμφωνα, όμως, με τους διευθυντές των σχολείων (με τους οποίους συζητήσαμε), θα υπάρξουν ελλείψεις, οι οποίες δεν πρόκειται να καλυφθούν. Και δεν αναφέρονταν οι διευθυντές στα σχολικά βιβλία, τα οποία, έστω και καθυστερημένα, θα μοιραστούν όλα μέσα στον Σεπτέμβριο.
Αναφέρονταν, κυρίως:
1. Στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες αποτελούσαν τους συνδέσμους ανάμεσα στα Σχολεία και τους Δήμους, όπου εξασφάλιζαν μικροπιστώσεις για τα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και άλλα κτιριακά προβλήματα των σχολικών κτιρίων…
2. Στην κατάργηση των δωρεάν φροντιστηρίων που μπορούσαν να κάνουν μαθητές, εντός των σχολείων τους, μετά το πέρας των διδακτικών ωρών - γεγονός που θα στείλει χιλιάδες μαθητές στα ιδιωτικά φροντιστήρια, με όσα αυτό συνεπάγεται για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
3. Στη μείωση των δαπανών για την καθαριότητα και για την προμήθεια εποπτικών διδακτικών οργάνων – γεγονός που θα υποχρεώσει τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να συμβάλλουν οικονομικά στα έξοδα καθαριότητας.
4. Στο θολό ακόμη τοπίο, αναφορικά με τη θέρμανση των σχολικών κτιρίων, τουλάχιστον, κατά το τετράμηνο του ελληνικού χειμώνα. Πολύ φοβούνται οι διευθυντές των σχολείων, ότι θα αναγκαστούν να "τσοντάρουν" και οι γονείς, διότι οι σχετικές πιστώσεις προβλέπονται δραστικά μειωμένες.
5. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, λόγω Ενιαίου Μισθολογίου, το οποίο θα γίνει "ενιαίο προς τα κάτω" (και με αφορμή το οποίο θα υπάρξουν νέες περικοπές επιδομάτων).
Είναι σαφές ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι η δυσκολότερη και χειρότερη από τη Μεταπολίτευση, όπως "προσφυέστατα" ανέφερε η υπουργός Παιδείας πριν από ένα μήνα!
Χρήστος Θεοχαράτος
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου