Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το άλογο του Καλιγούλα...

Ερώτημα καταλυτικό: Αν ο Ελληνας πρωθυπουργός περνούσε τις ημέρες του στην Αθήνα αντί να κυκλοφορεί μεταξύ Οσλο, Βρυξελλών, Ουάσιγκτον, Κωνσταντινούπολης και Νήσων Μαλδίβων θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την Ελλάδα;
Η αυτονόητη απάντηση, όχι βέβαια, ίσως να ήσαν και χειρότερα, δεν απαντά τελικά σε τίποτα. Διότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτές τις 345 μέρες της (νέο)πασοκικής εξουσίας δεν έχει ματαγίνει ποτέ και πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί ποτέ, αφού όλοι ελπίζουμε ότι ένας λαός γίνεται σοφότερος με όσα βλέπει, ζει και υφίσταται αυτούς τους ενδεκάμισι μήνες.
Θα «λάβει τα μέτρα του», δηλαδή, όταν έρθει η ώρα…
Αν ένας ανασχηματισμός αποτελεί απόδειξη και επιβεβαίωση μιας «μη επιτυχίας», η αυτονόητη συνέχεια είναι (πρέπει να είναι) ας κάνουμε ένα νέο σχήμα και ας κάτσουμε να το δουλέψουμε, να δούμε αν τραβάει, αν είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος. Ο ανασχηματισμός δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, το ανακάτεμα μιας τράπουλας, το μοίρασμα των χαρτιών σε πολλούς και μετά να πηγαίνεις πάσο…
Αυτό όμως έπραξε ο κ. Παπανδρέου.
Χωρίς να έχει τη δικαιολογία της άγνοιας και το τρακ του πρωτάρη. Ουσιαστικά με τις επιλογές, τη διάλυση, την ανασύνθεση και την αποσύνθεση, τις μετονομασίες, ακόμα τις... ενοχοποιήσεις υπουργείων και θεσμών πέτυχε αυτό που επεδίωκε. Αλλά αυτό ήταν κακό. Μετέτρεψε ευνοουμένους του σε υπερυπουργούς, εξοστράκισε άλλους, κατά τεκμήριο ικανούς, έφερε τα πάνω κάτω, σκόρπισε ευτυχία σε κολλητούς κα απελπισία σε πολύ περισσότερους. Διέλυσε φέτος το σχήμα που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και οι άνθρωποί του, άλλαξε πάλι ονόματα, τίτλους, αρμοδιότητες και ανθρώπους, επέδειξε προσωπική εκδικητικότητα - που δεν ταιριάζει στον τίτλο ενός πρωθυπουργού. Προσέθεσε ευνοούμενους στους χρήστες των υπουργικών Μερσεντές και δημιούργησε ακατάλληλο, εσωστρεφές, κλειστοφοβικό, δυσκίνητο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μακάρι να μην τα πληρώσουμε όλα αυτά ακόμη πιο ακριβά. Αλλά κάποιος θυμόσοφος, βλέποντας τα του ανασχηματισμού, θυμήθηκε κάτι που είχε γράψει ο Ντισραέλι:
Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα από τότε που ο Καλιγούλας έκανε ανθύπατο το άλογό του…

ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΦΑΡΑΚΟΣ
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου