Κάνουν λόγο για σχέδιο κατάρρευσης και όχι διάσωσης
Τη σκληρή κριτική των Αποστράτων προκάλεσε το σχέδιο διάσωσης το οποίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Χαρ. Σωτηρόπουλος, και το οποίο δείχνει να εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τουλάχιστον διεφάνη από τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού, Π. Μπεγλίτη, σε σχετικές ερωτήσεις που έγιναν στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, οι απόστρατοι, απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του ΜΤΣ, υποστηρίζουν ότι αν όσα έγιναν γνωστά αποτελούν την ουσία του σχεδίου διάσωσης του Ταμείου, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο και κατ’ επέκταση «ολοκληρωτική κατάρρευση και ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων». Μάλιστα αφήνουν και αιχμές ότι το ξεπούλημα θα γίνει σε αυτούς που «χρόνια εποφθαλμιούν» την περιουσία του Ταμείου, που σημειωτέον δεν είναι και αμελητέα.
Στην επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο του ΜΤΣ η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και την οποία υπογράφει ο προέδρος του Δ.Σ., κ. Εμ. Σαρτζετάκης, Αξιωματικός Π.Ν. ε.α., τονίζεται με έμφαση ότι εάν οι δηλώσεις που έγιναν σχετικά με το σχέδιο διάσωσης αποτελούν την τελική πρόταση τότε «δυστυχώς και με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».
Και αυτό διότι όπως αναφέρεται στην επιστολή:
Στοχεύουν αποκλειστικά στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εν ενεργεία και αποστράτων στρατιωτικών.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φέρουν το Ταμείο σε μία φαινομενική λογιστική ισορροπία εσόδων – εξόδων, η οποία με την ανυπαρξία μέτρων για ανάπτυξη και ενίσχυση των πόρων θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην ολοκληρωτική κατάρρευση και το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει, σε αυτούς που χρόνια τα εποφθαλμιούν!
Στο πλαίσιο αυτά το μέλη της ΑΝΕΑΕΔ ζητούν να μάθουν το πλήρες σχέδιο εξυγίανσης αλλά και τα αληθινά αίτια που οδήγησαν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού στη σημερινή κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος του ΜΤΣ πρόσφατα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα μέτρα που έχει προτείνει για τη διάσωση του ταμείου, μεταξύ των οποίων είναι:
Η περικοπή του μερίσματος προς τους μερισματούχους κατά 15% το 2011 και ανάλογα με την πορεία των οικονομικών του Ταμείου κατά 10% το 2012 (συνολικά 25%).
Η αύξηση κατά 1% των κρατήσεων υπέρ του ΜΤΣ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αστυνομικούς.
Η κατάργηση του επιδόματος θανάτου (15 μερίσματα που κυμαίνονται από τρεις έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ που λαμβάνει η οικογένεια του θανόντος δικαιούχου).
Η εναρμόνιση του μερίσματος προς τους δικαιούχους θανόντος στο 70%, σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό νόμο και κατά περίπτωση.
Η θέσπιση παραβόλου, π.χ. 5 ευρώ, υπέρ ΜΤΣ για έγγραφα που εκδίδει η αστυνομία, όπως διαβατήριο, άδεια κυνηγιού, άδεια παραμονής αλλοδαπού κ.λπ.
Η θέσπιση, π.χ., του 53ου έτους, ως ηλικιακού ορίου για την έναρξη της καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους, ώστε με δεδομένο ότι ο στρατιωτικός και ο αστυνομικός αποστρατεύονται σε μία ηλικία 50 έως 51 ετών, μέχρι τότε να «πριμοδοτούν» το ταμείο με ένα ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως (για τους ανώτατους βαθμούς) είτε με εφάπαξ καταβολή και ανάλογη έκπτωση είτε σε ισόποσες δόσεις, είτε μετά τη συμπλήρωση του 53ου έτους, οπότε θα αρχίσει η καταβολή του, με ανάλογες κρατήσεις.
paraskevi13
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου