Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Οι Μαραθωνοδρόμοι!

Γράφει ο Χρήστος Θεοχαράτος
Οσοι συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να λάβει μέρος στον προχθεσινό Μαραθώνιο -και, μάλιστα, με την ειδική στολή και λοιπή εξάρτυση του δρομέα- σίγουρα ή δεν γνώριζαν τι είναι θεμιτό υπό τις παρούσες συνθήκες, ή τι ωφελεί και τι βλάπτει τον πρόεδρο της κυβέρνησης ή τι αποδέχεται και τι απορρίπτει σήμερα η ελληνική κοινωνία...
Και δεν αναφερόμαστε, βεβαίως, στο αισθητικό μέρος της συμμετοχής του στον Μαραθώνιο, δηλαδή να τρέχουν μεγάλοι δρομείς ή άλλες προσωπικότητες μ' ένα πρόχειρο σορτσάκι και ο Έλληνας πρωθυπουργός να τρέχει -ξεχωριστός μέσα στους ξεχωριστούς- με εξάρτυση επαγγελματία δρομέα - κατά τα αμερικανικά πρότυπα.
Αναφερόμαστε σ' αυτή καθ' εαυτή τη συμμετοχή του, υπό τις άθλιες παρούσες περιστάσεις.
Αν θέλει ο κ. Γ. Παπανδρέου να αντιληφθεί πώς λειτούργησε στην πλειοψηφία του λαού η συμμετοχή και η εμφάνισή του στον Μαραθώνιο, καλά θα κάνει να επισκεφθεί (ινκόγκνιτο, φυσικά) μια εφορία, κατά τις ώρες αιχμής - γύρω στις 9 με 10 το πρωί.
Εμείς επισκεφθήκαμε τρεις. Και μείναμε κατάπληκτοι για δύο, κυρίως, πράγματα:
Πρώτο: Για την προχειρότητα και επιπολαιότητα, με την οποία συντάχθηκαν και ταχυδρομήθηκαν τα σημειώματα της περαίωσης, σε νεκρούς από δεκαετία, σε συνταξιούχους από χρόνια, σε ιδιοκτήτες μικροεπιχειρήσεων που τις έχουν κλείσει προ του 2000, σε εργατοϋπαλλήλους -μισθωτούς- οι οποίοι όμως πληρώνονταν, πενταροδεκάρες, με τα περιβόητα μπλοκάκια, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε χήρες και σε πολίτες που λείπουν πάνω από δέκα χρόνια στο εξωτερικό... Και,
Δεύτερο: Για τα ειρωνικά σχόλια, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (ακόμη και τις ύβρεις) εναντίον της κυβέρνησης και εναντίον του πρωθυπουργού προσωπικά, με φράσεις όπως: "Αντί να παριστάνει τον αθλητή, θα 'πρεπε να βρίσκεται εδώ να δει τους καρπούς της πολιτικής του" ή "Η χώρα βουλιάζει και αυτοί τρέχουν για να τους πάρουν οι κάμερες" ή "Μετείχε στον Μαραθώνιο για μια ώρα, εμείς τρέχουμε Μαραθώνιο χρόνια - ας έρθει να δει..." κ.λπ. κ.λπ.
Η στήλη δεν έχει τίποτε με τον Μαραθώνιο. Αντιθέτως επαινεί τους διοργανωτές του, διότι αποτελεί και αυτός μια ευκαιρία για προβολή της Ελλάδας διεθνώς. Ούτε ψέγει τον κ. Γ. Παπανδρέου για την έφεσή του στα αθλητικά. Άριστα πράττει και αθλείται. Η στήλη μέμφεται εκείνους που τον παρότρυναν ή δεν τον εμπόδισαν να λάβει μέρος στον φετινό Μαραθώνιο.
Διότι, όταν η χώρα διατρέχει τον έσχατο κίνδυνο και "βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού" -κατά την έκφραση του ίδιου του πρωθυπουργού- όσοι έχουν επωμιστεί την "ευθύνη για τη σωτηρία της", αρκούνται να στείλουν έναν θερμό χαιρετισμό στους δρομείς και δεν καθίστανται δρομείς οι ίδιοι. Κι αν ήθελαν να τους δείξει η τηλεόραση, θα πήγαιναν σε ένα σημείο της διαδρομής να χαιρετήσουν τους Μαραθωνοδρόμους.
Η επίγνωση των σημερινών περιστάσεων δεν συγχωρεί τη συμμετοχή σε αθλοπαιδιές. Και επειδή προκαλεί το κοινό αίσθημα και διότι οι ηγέτες δεν αρκεί να συμπάσχουν με τον Λαό, αλλά οφείλουν και να το δείχνουν.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου