Μία ακόμη ξεκάθαρη αναφορά αμερικανού παράγοντα πρώτης γραμμής αποδεικνύει πως οι Η.Π.Α. δεν είχαν ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967.
Ο πρώην πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα Ρόμπερτ Κήλι στο βιβλίο του "Η αμερικανική πρεσβεία και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα 1966-1969" που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά, παρουσιάζει τις εμπειρίες του, που σε συνδυασμό με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του State Department φωτίζουν πολλά από τα παρασκήνια εκείνων των ταραγμένων ετών.
Σχετικά με την εκδήλωση του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών, ο πρέσβης Κήλι λέει ξεκάθαρα πως η πανταχού παρούσα αμερικανική κατασκοπία δεν είχε ιδέα για το τι συνέβαινε.
Διπλωμάτες και πράκτορες εκείνες τις κρίσιμες ώρες βρίσκονταν σε απόγνωση.
Εν τέλει τη λύση έδωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος της CIA, που σε μία αναφορά του Ιανουαρίου του 1967 (αναφορά σύντομη και καθόλου διαφωτιστική κατά τον Κήλι) ανακάλυψε πως γίνεται λόγος για κάποιον Συνταγματάρχη Παπαδόπουλο και για μία ομάδα Αξιωματικών του Στρατού που υπήρχε πιθανότητα να κάνουν ύποπτα σχέδια.
Όλα αυτά ως απάντηση στα γελοία υποκείμενα από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά, που εδώ και δεκαετίες αναπαράγουν το παραμύθι της ξενοκίνητης 21ης Απριλίου, που είχε δήθεν οργανωθεί από την αμερικανική πρεσβεία. Για το ποιοι ήταν 100% όργανα της CIA και άνθρωποι των Η.Π.Α. την περίοδο εκείνη, γίνεται λόγος παρακάτω: "Η ομάδα των αποστατών κεντροδεξιών πολιτικών που βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση ήταν πρακτικά δημιούργημα της CIA".
Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει μία άλλη αναφορά από το ίδιο βιβλίο, που αποδεικνύει πως η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να επέμβει άμεσα στα ελληνικά πράγματα αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος: "Μία μοίρα του Έκτου Στόλου βρισκόταν τότε σε ελληνικά ύδατα. Είχε έρθει εκεί μία μέρα μετά το πραξικόπημα, ως αποτέλεσμα του αιτήματος που υπέβαλε ο βασιλιάς στις 21 Απριλίου, όταν, φοβούμενος για τη ζωή του, ζήτησε μια πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης του ίδιου και της οικογένειάς του".
Δυστυχώς σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο δεν περιλαμβάνονται τα αρχεία της καυτής περιόδου 1973-74.
Θα είχε τρομερά μεγάλη αξία να παρακολουθούσαμε τις αναφορές της CIA και του State Department αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της 21ης Απριλίου.
Κυρίως δε, με όσα σχετίζονταν με την έναρξη εξόρυξης πετρελαίου από το κοίτασμα του Πρίνου, αλλά και την ελληνική άρνηση να σταθμεύσουν στη χώρα μας τα αμερικανικά μαχητικά που ενίσχυσαν το Ισραήλ κατά τον αιφνιδιασμό του Γιομ Κιπούρ και την πανωλεθρία του Δ’ αραβοϊσραηλινού πολέμου.
xryshaygh
Πράγματι όπως φαίνεται, το στρατιωτικό πραξικόπημα του συνταγματάρχη Παπαδόπουλου πραγματώθηκε εν αγνοία (για την ακρίβεια διέλαθε της προσοχής της πρεσβείας και υποτιμήθηκε το ενδεχόμενο) των Η.Π.Α., καθότι αυτές είχαν επικεντρωθεί στο πραξικόπημα που προγραμματιζόταν να γίνει από τους στρατηγούς, σύμφωνα με μεθόδευση του βασιλιά, του Παπανδρέου και της Αμερικανικής πρεσβείας. Όμως ο ικανότατος πατριώτης Παπαδόπουλος με κίνηση αντιπερισπασμού, πρόλαβε τα σχέδιά τους και επεβλήθη, σπέρνοντάς τους τον πανικό. Γι’ αυτό και δεν έτυχε της αποδοχής του Κωνσταντίνου, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού από την απρόσμενη αυτήν εξέλιξη. Η μετέπειτα πορεία της επαναστατικής κυβέρνησης (ή δικτατορίας) έγινε μόνιμος στόχος υπονόμευσης από το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, αλλά και σκοπός δημιουργίας των νέων πολιτικών μοντέλων που θα διαδέχονταν την χούντα, άμα τη ανατροπή της. Έτσι δημιουργήθηκε το «φαινόμενο» Ανδρέας Παπανδρέου (ΠΑΚ-ΠΑΣΟΚ) και η επάνοδος με άλλο ρόλο του «αυτοεξόριστου» στας Παρισίους, Καραμανλή. Οι πράκτορες των Αθηνών, κατάφεραν τελικώς να διαβάλλουν και να υπονομεύσουν το καθεστώς, αλλά με τρομερή δυσκολία και για τον λόγο αυτό δημιούργησαν την εσωτερική τρομοκρατία στην Ελλάδα, ώστε να επιβάλλουν –ποικιλοτρόπως- νέες συνθήκες απόλυτου ελέγχου στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΥΚΙΟΣ.
Γεννηθηκα ενω η δικτατορια του 67 ειχε εδραιωθει. Αυτό που μου κανει εντυπωση ειναι πώς η μεταπολιτευτικη Ελλαδα γεμισε ρε παιδι μου με αντιστασιακούς ενω στην διαρκεια της χουντας οι πεπισσοτεροι καναννε μοκο Ή αντισταση απο Σουηδία ή Παρισια Ή Λονδίνα...μυστηριο πραμα ο Ελληνας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΕΑΡΧΟς