Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ένεση "ρευστότητας" στην αγορά πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία

Αύξησε την παραγωγή πετρελαίου η Σαουδική Αραβία, χωρίς να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές τάσεις, αλλά και για να αποφύγει τεχνητή υπερθέρμανση των τιμών που θα οδηγήσουν σε "ξεφούσκωμα" της αγοράς μετά την παρέλευση της κρίσης.

Μετά την προχθεσινή εκτίναξη της τιμής brent στα 120 δολάρια το βαρέλι και του αργού πάνω από τα 103 δολάρια, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της σε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - αύξηση άνω των 700.000 βαρελιών ημερησίως - συνέβαλε στην αποσυμφόρηση της αγοράς πετρελαίου με το brent να υποχωρεί κοντά στα 111 δολάρια και το αργό στα 97 δολάρια.

Η αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, όπως αποκάλυψε πηγή του βασιλείου στο πρακτορείο Reuters, έχει ως στόχο να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγή της Λιβύης, η οποία έχει κλείσει τα περισσότερα τέρμιναλ πετρελαίου στους λιμένες της, παρά τις δηλώσεις του γιού του Καντάφι ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα κατέστρεφε ποτέ τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας στην προσπάθεια να καταστείλει την εξέγερση.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι ο κόσμος μπορεί να ξεπεράσει την αναστάτωση που έχει προκαλέσει αυτή τη στιγμή η Λιβύη και ότι η αγορά πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανέφερε ότι ο κόσμος διαθέτει άφθονα αποθέματα.

Στελέχη επιχειρήσεων αλλά και επενδυτικών τραπεζών ανησυχούν ότι η τιμή πετρελαίου στα 120 δολάρια βρίσκεται σε επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Σε αυτή την τιμή, το πετρέλαιο ως αναλογία του παγκόσμιου ΑΕΠ αρχίζει να κινείται πάνω από το 5,5%, ιστορικά σημείο στο οποίο η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται πιέσεις. Πολύ περισσότερο, αναλυτές προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο οι τιμές παραμένουν στα ύψη τόσο πιο πιθανή είναι μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας ίσως και στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.

defencenet
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου