Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ευτυχώς χάσαμε τους Μεσογειακούς!

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα απώλεσε τη διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων του 2013. Οι αγώνες είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Βόλο και τη Λάρισα, από τις από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου του 2013. Τα απαραίτητα έργα όμως είχαν μείνει πίσω και η οργανωτική επιτροπή προσπαθούσε να μειώσει τον αρχικό προϋπολογισμό, ο οποίος συντάχθηκε σε άλλο οικονομικό κλίμα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν στη σημερινή κατάσταση.
Όλα τα παραπάνω καθώς και η Ελληνική πρόταση να φιλοξενηθούν οι αθλητές σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια αντί της πολυδάπανης κατασκευής Ολυμπιακού Χωριού, ανάγκασαν τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.) να αφαιρέσει τη διοργάνωση από την Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε.Μ.Α. στο Παρίσι και χαρακτηρίζεται προειλημμένη από το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, μιας και η Ελληνική πλευρά παρόλο που ζητούσε δραστική μείωση του αρχικού προϋπολογισμού, είχε αποσαφηνίσει ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση της Δ.Ε.Μ.Α. όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.
Πόσο ήταν το κόστος του αρχικού προϋπολογισμού; 358 εκατομμύρια ευρώ!!! Και αυτό του μειωμένου 126 εκατομμύρια… Έπρεπε να έρθει η εποχή της οικονομικής κρίσης για να καταλάβουμε τη σπατάλη χρημάτων και πόρων που γινόταν στο παρελθόν. 358 εκατομμύρια προϋπολογισμός για ένα αθλητικό γεγονός που θα τύχαινε περιστασιακής κάλυψης από τα Μ.Μ.Ε. και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι προϋπολογισμοί ποτέ δεν τηρούνταν…
Το αστείο είναι ότι αντί να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους και να είμαστε ευχαριστημένοι που ξεφορτωθήκαμε τη διοργάνωση, διαβάζω δηλώσεις δεξιά και αριστερά πολιτικών και δημοσιογράφων που αναφέρονται σε «πρωτοφανή απόφαση στα χρονικά του Διεθνούς Αθλητικού Κινήματος που εκθέτει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό»!!!
Θα ήθελα να κάνω μία πρόταση για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Όποιος νιώθει εκτεθειμένος από την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων ας πάρει την πρωτοβουλία να καλύψει τη διαφορά μεταξύ αρχικού και μειωμένου προϋπολογισμού. Όχι απαραίτητα από την τσέπη του, ας προσπαθήσει να βρει τους κατάλληλους χορηγούς. Όταν διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς μπορούμε και πάλι να ακούσουμε την άποψή του.

sportsecrets
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Το να σου αφαιρείται μια αθλητική διοργάνωση επειδή δε μπορείς να φέρεις σε πέρας για οποιοδήποτε λόγο είναι πράγματι ξεφτίλα και αυτή την ξεφτίλα τη ζούμε κι εμείς επτά χρόνια μετά την Ολυμπιάδα, έστω κι αν γλιτώσουμε 200-300 εκατ. ευρώ.

    Αλλωστε, και οι δύο πόλεις, Βόλος και Λάρισα, πόνταραν στους Μεσογειακούς για να γίνουν κάποια σοβαρά έργα, όπως δρόμοι, στάδια κ.λπ. και δικαίως διαμαρτύρονται. Η κυβέρνηση δεν το χειρίστηκε σωστά και θα μπορούσε εδώ κι ένα χρόνο να παραιτηθεί από τους Αγώνες ώστε και την ταπείνωσης της αφαίρεσης να γλιτώσουμε και να μην κινδυνεύουμε να μπούμε στη μαύρη λίστα της διεθνούς αθλητικής οικογένειας. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια εδώ ου τα λέμε…

    Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλο αυτό το πανηγυράκι με τους πλήρως απαξιωμένους Μεσογειακούς Αγώνες προσπάθησε να μας τους φορτώσει στην πλάτη το ζεύγος της Αγιας Οικογένειας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της που ήθελε να γίνει «Αθάνατος», Ισίδωρος Κούβελος. Για σκεφτείτε. Ενώ η κ. Μπακογιάννη ψηφίζει το Μνημόνιο και τα δεινά του ελληνικού λαού επιμένει σε Αγώνες που θα μας φόρτωναν ακόμη περισσότερα χρέη. Δε μας έφταναν αυτά από τους Ολυμπιακούς που θα πληρώνουμε για μια ζωή τον μεγαλοϊδεατισμό του Σημίτη, του Βενιζέλου, της Γιάννας και των άλλων, τώρα θα έπρεπε να πληρώσουμε και τις φιλοδοξίες του άλλου ζεύγους.



    Ο κ. Κούβελος έγινε γνωστός ακριβώς γιατί ανέλαβε επικεφαλής της… μεγάλης αυτής προσπάθειας για τους Μεσογειακούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει ξοδέψει πάνω από 30 εκατ. μέχρι στιγμής για τον φάκελο, κάποια έργα, προβολή, φιλοξενία ξένων παραγόντων κ.λπ. Από την τσέπη μας για να κάνουν κάποιοι το κομμάτι τους.

    Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση της έκτασης της Μητρόπολης Δημητριάδος στις Νηές Αλμυρού Βόλου. Μια έκταση άνω των 3.000 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στην εταιρεία Dolphin του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη ο οποίος τυχαίνει να είναι αδερφός της γυναίκας του Κώστα Μπακογιάννη, γιού της Ντόρας και σημερινού δημάρχου Καρπενησίου, άσχετα αν μέχρι να εκλεγεί δεν ήξερε παρά μόνο την Κουρσεβέλ.

    Ο κ. Καμπουρίδης αγόρασε ή μίσθωσε την έκταση για να φτιάξει γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, μια τεράστια τουριστική επένδυση δηλαδή η οποία θα συνδεόταν και ολίγο με τους Μεσογειακούς που οργάνωνε ο κ. Κούβελος. Τυχαία όλα αυτά; Δε νομίζω. Πάντως, το παρ’ολίγο Βατοπέδι των Νηών έχει κολλήσει για τα καλά αφού οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι η έκταση δεν είναι της Εκκλησίας, αλλά του δημοσίου. Με την ακύρωση των Μεσογειακών, μάλλον ναυαγεί οριστικά.

    Σε κάθε περίπτωση η Αγία Οικογένεια που είχε πάρει πάνω της τη διοργάνωση βγαίνει πολλαπλά ζημιωμένη, εξ’ ου και οι εμφανίσεις της κ. Μπακογιάννη στην τηλεόραση να δηλώνει πόσο ντροπιασμένη αισθάνεται, ότι δεν έπρεπε να χαθούν οι Αγώνες, ότι δε θα μας ξαναδώσουν διοργάνωση κι άλλα τέτοια. Μήπως θα τα πλήρωνε από το υστέρημά της ή θα τα εξοικονομούσαμε από το Μνημόνιο που τόσο σθεναρά συνεχίζει να υποστηρίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε άλλο στο μόνο που στενοχωρήθηκα είναι οτι τους στερήσανε απο πόλεις της επαρχίας, άν ήταν απο την Αθήνα θα έκανα τούμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή