Το άρθρο 110 παρ. 6, δεν επιτρέπει την Αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, μετά την 27η Μαΐου 2013.
Πιθανή διέξοδος για εκκίνηση της διαδικασίας Αναθεώρησης, νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία, θα μπορούσε να εξευρεθεί μέσω του άρθρου 44 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει την προκήρυξη δημοψηφισμάτων για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ήτοι 151, με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεπώς με κυβερνητική πρόταση και στήριξη.
Δημοψήφισμα μπορεί να προκηρυχθεί επίσης, με βάση το ίδιο άρθρο (αρ. 44 παρ. 2) του Συντάγματος και για ψηφισμένα νομοσχέδια, που ορίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα (εκτός δημοσιονομικών), με απόφαση των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, (ήτοι 180), ύστερα από πρόταση των 2/5 των βουλευτών, ήτοι 120 Βουλευτές.
Με μία ευρεία ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων, είναι συνεπώς δυνατόν, να τεθεί στην κρίση και την απόφαση των πολιτών με δημοψήφισμα, αν συμφωνούν ή όχι, με την επίσπευση της Αναθεώρησης του Συντάγματος και τον χαρακτηρισμό της επόμενης Βουλής, πριν από τον Μάιο 2013, ως Αναθεωρητικής ή ακόμα και Συντακτικής Βουλής.
Εξάλλου, τα Συντάγματα, πέραν από νομικά κείμενα, είναι κυρίως πολιτικές διακηρύξεις, θεμελιωδών αρχών και κατευθύνσεων, που πρωταρχικό ρόλο έχουν τον κοινωνικό και καθοδηγητικό ρόλο στη λειτουργία της πολιτείας. Και βέβαια, στο σεβασμό των θεμελιωδών αρχών του πολιτεύματος, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας των πολιτών. Θέματα, κατεξοχήν πολιτικά και κοινωνικά.
Μέσα στη λογική αυτή, κινείται και η πρόταση του τέως Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη χθεσινή κυριακάτικη «Καθημερινή». Πάντοτε διορατικός και καίριος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καλεί σε συστράτευση τους Βουλευτές, να ξεπεράσουν εαυτούς. Να κάνουν την υπέρβαση, ένας προσφιλής όρος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα τυπικά εμπόδια και να συμφωνήσουν να παρακάμψουν, ουσιαστικά, μια κοινοβουλευτική θητεία, προκειμένου η επόμενη Βουλή να χαρακτηρισθεί, ήδη από τώρα, Αναθεωρητική.
Επειδή όμως η πολιτική βούληση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα υφιστάμενα, συνταγματικά όρια, παρά μόνο με επαναστατικές μεθόδους, μόνο η προσφυγή σε δημοψήφισμα θα μπορούσε να δώσει τη λύση. Μία λύση, που θα βασίζεται στη θεμελιώδη αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι υπεράνω νόμων και συντάγματος, αρκεί να εκφράζεται με όρους δημοκρατικής νομιμότητας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου