Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κατηγορίες εθισμένων στο τζόγο.!

Υποθέτω ότι σύντομα δυστυχώς το ποσοστό των εξαρτήσεων από τζόγο που φτάνει μέχρι το ΚΕΘΕΕΑ ΑΛΦΑ και τα άλλα κέντρα που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια θα πολλαπλασιαστεί. Αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου σωτηρίας της Οικονομίας ας δούμε ποιοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να εξαρτηθούν από τα τυχερά παιχνίδια.

"Συμπεριφορικά" διαμορφωμένοι παίκτες

Οι παίκτες αυτοί ξεκίνησαν τα τυχερά παιχνίδια με την προοπτική και την ελπίδα του κέρδους. Είναι οι ιδανικοί στόχοι των εταιριών σχεδιασμού τυχερών παιχνιδιών που ξοδεύουν εκατομμύρια σε έρευνες ώστε να πείθεται ο παίκτης ότι δεν έχασε άλλα «σχεδόν» κέρδισε και την επομένη φορά «σίγουρα θα κερδίσει». Όταν ο εθισμός φτάσει σε επίπεδα παθολογίας το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής του ζωής και το σκεπτικό «σήμερα θα κερδίσω» είναι η εσωτερική του δικαιολογία για να ικανοποιήσει την εξάρτηση.

Παίκτες με αντικοινωνικές τάσεις

Οι παίκτες αυτοί δύσκολα θεραπεύονται αφού προϋπάρχει και η παθολογία της αντικοινωνικότητας. Συχνά τα χρήματα που σχηματίζουν προέρχονται από εγκληματικές πράξεις ή οι ίδιοι οδηγούνται σε εγκληματικές πράξεις για την εύρεση χρημάτων για το παιχνίδι. Ο ίδιος ο τζόγος είναι τις περισσότερες φορές μια μοναχική διαδικασία που ενισχύει τις όποιες υποθάλπτουσες αντικοινωνικές τάσεις με αποτέλεσμα όσο πιο διαδεδομένος είναι σε μια χώρα τόσο περισσότερο να αυξάνεται αυτή η κατηγορία.

Συναισθηματικά ευάλωτοι παίκτες

Οι συναισθηματικά ευάλωτοι παίκτες είναι οι «κλασσικοί» εθισμένοι που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, πραγματικές ή φανταστικές, τους κάνουν να αναζητούν κάτι που θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν, να «ονειρευτούν», να ξεχάσουν κλπ. Οι περισσότεροι χρηστές ουσιών ανήκουν επίσης σε αυτή τη κατηγορία. Ο στόχος του κάθε «ναρκωτικού» είναι πάντα το μυαλό και κάτι που θα γεμίσει ένα κενό που νιώθει ο χρήστης ότι υπάρχει μέσα του.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα οι περισσότεροι εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια ανήκουν στις δυο πρώτες κατηγορίες. Οι αντικοινωνικοί σπάνια θα ζητήσουν βοήθεια αν δεν τους επιβληθεί από τους οικείους τους. Πολλοί που ξεκίνησαν με την ελπίδα του κέρδους άλλα σταδιακά εξαρτήθηκαν και έκαναν τον τζόγο κομμάτι της ζωής τους ψάχνουν για θεραπεία όταν χάσουν ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους και πολλές φορές καταφέρνουν να εξαρτηθούν μετά από αρκετές προσπάθειες όμως.

Αυτοί που θεωρώ ότι είναι στόχος των συμφερόντων του τζόγου για την Ελλάδα είναι η κατηγορία των συναισθηματικά ευάλωτων γιατί πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας εμπίπτει σε αυτή τη κατηγορία. Είτε γιατί κόπηκε ο μισθός ή αναγκάστηκε να σφραγίσει το μαγαζί και δεν ξέρει πώς να φροντίσει για την οικογένεια του, είτε γιατί βλέπει την χώρα του να διασύρεται, ο Έλληνας έχει δεχτεί σωρεία πληγμάτων και νοιώθει ευάλωτος.

Ο τζόγος και το αλκοόλ είναι τα δυο κοινωνικά επιτρεπτά ναρκωτικά και πολλοί περισσότεροι θα στραφούν προς αυτά αντί των παράνομων χημικών ουσιών. Δεν είναι όμως λιγότερο καταστρεπτικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «ναρκωτικά». Για το αλκοόλ έχουμε έστω κάποιες προειδοποιήσεις άλλα ο τζόγος έχει «ευλογηθεί» από το ίδιο το μνημόνιο. Για το «καλό» μας.

Μικρός Ήρωας
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου