Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ο εφιάλτης των 26 δισ. ευρώ πλησιάζει.!


Οι μέρες του Πάσχα για τον Ελληνισμό πέρασαν. Η Μεγάλη Εβδομάδα για την ελληνική κοινωνία μόλις αρχίζει. Με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Ύδρα και των υπουργών του από τους τόπους της ανάπαυλας, μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα εξοικονόμησης 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν στην τρόικα.
Περικοπές από τις αποδοχές υπαλλήλων και συνταξιούχων και αποκρατικοποιήσεις χρυσοφόρων δημόσιων οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. 
Αυτό σημαίνει, ότι:
  • Οι μισθωτοί θα υποβιβαστούν εκ νέου σε χαμηλότερες κατηγορίες.
  • Η αγοραστική τους δύναμη θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά, και συνακόλουθα κι άλλες επιχειρήσεις θα απειληθούν με λουκέτο.
  • Δημόσια περιουσία θα βγει στο σφυρί, και τα δημόσια έσοδα μπορεί να παρουσιάσουν πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά στη συνέχεια θα πέσουν θεαματικά.
  • Νέες στρατιές ανέργων από τους οργανισμούς που θα μεταβιβαστούν, θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες και η απελπισία θα σκεπάσει ακόμα περισσότερα νοικοκυριά.
  • Η υποαπασχόληση στο δημόσιο είτε με τη μορφή της περιοδικής εργασίας, είτε με τη μορφή της άδειας άνευ αποδοχών (τύποις προαιρετική, μα επί της ουσίας υποχρεωτική με την ελπίδα ο εργαζόμενος να διατηρήσει τη θέση του και να επιστρέψει κάποτε σ’ αυτήν) θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση των εισοδημάτων.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπουν σε νέες δοκιμασίες, εξαιτίας των ακόμα λιγότερων εισφορών αφού και η ανεργία μεγαλώνει και οι επιχειρήσεις θα κλείνουν.
Εκτός αυτών έρχεται και η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για το αν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Όλα αυτά ο πρωθυπουργός, κατά το πασχαλιάτικο μήνυμά του, τα συνόψισε στη φράση: "Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Αισιόδοξα, αποφασιστικά, φτιάχνουμε την Ελλάδα της δημιουργίας".
Παρά πάντως την αισιοδοξία και την περηφάνια του, το μέλλον των μέτρων είναι εξαιρετικά ασαφές. Μαζί και η πορεία της κυβέρνησης. Μεγάλο ζητούμενο είναι η έγκριση του πακέτου από το υπουργικό συμβούλιο, και περισσότερο η ψήφισή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ήδη τα εσωκομματικά στρατόπεδα έχουν διαμορφωθεί και τα προειδοποιητικά μηνύματα που έχουν στείλει δείχνουν ότι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του είναι μεγάλο.
Ένας ανασχηματισμός, για τον οποίο οι εκ του Μαξίμου εκπορευόμενες πληροφορίες επιμένουν ότι θα ανακοινωθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα αντιστρέψει το κλίμα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν είναι αντιπαθής σε πολλούς βουλευτές λόγω προσωπικών χειρισμών του, αλλά εξ αιτίας του μνημονίου και της εφαρμογής του. Αυτό το μνημόνιο, το οποίο-ένα χρόνο μετά την ανακοίνωσή του-φέρνει δεύτερο και απεχθέστερο, είναι που απειλεί να φέρει σε αδιέξοδο την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Από εκεί κι ύστερα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, την οποία ζητούν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παρά την επιθυμία του Στρος Καν. Εάν τα νέα μέτρα δεν περάσουν, δεν έχει κανένα νόημα να παραμείνει στη θέση της η παρούσα κυβέρνηση. Οι "δάνειες δυνάμεις" θα αναγκαστούν να πιέσουν τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή: κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση συνεργασίας, ή και κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
Και φυσικά, εν μέσω πιέσεων και απαιτήσεων από το εξωτερικό, καθώς και αδυναμίας κατάρτισης ενός αξιόπιστου προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στο εσωτερικό, η πολιτική σταθερότητα θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.

Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου