Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Βιαστικές, αψυχολόγητες και καταστροφικές οι αποφάσεις για την Παιδεία μας!

Τα παράδοξα δεν έχουν τέλος στην χώρα μας
Η σημερινή Κυβέρνηση τελικά είναι όλο εκπλήξεις! Δυστυχώς δυσάρεστες. Και που αυτές συνεχώς έχουν να κάνουν με ευαίσθητους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι η Παιδεία. Πριν καλά καλά κοπάσουν οι αντιδράσεις από τις συγχωνεύσεις των σχολείων που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας, σειρά πήρε η Ανώτατη Εκπαίδευση, αρχίζοντας από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας.
Την προηγούμενη εβδομάδα κι ενώ οι Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν προ των πυλών, η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ότι καταργούνται 24 Τμήματα στα ΤΕΙ, έφερε τα πάνω – κάτω, αιφνιδιάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα. Μια ακόμη απόφαση, χωρίς να προηγηθεί η περίφημη διαβούλευση, για την οποία… κόπτεται η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία. Χωρίς προτάσεις, για τυχόν εναλλακτικές λύσεις και κυρίως χωρίς να λάβει υπόψη τις γνώμες σπουδαστών, γονέων, εκπαιδευτικών. Αγνόησε παντελώς τις τοπικές κοινωνίες και τις όποιες επιπτώσεις. Έτσι, αυταρχικά με το… "αποφασίζομεν και διατάσσομεν"! 
Δικαίως λοιπόν αναρωτιούνται πολλοί: Γιατί παίρνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, «εν θερμώ» και χωρίς κανένα διάλογο; Κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τα ΤΕΙ και τις Διοικήσεις τους, από κοινού να συζητήσουν το μέλλον και τις προοπτικές των Τμημάτων, προτού πάρει την απόφαση για το κόψιμό τους; Δυστυχώς ΟΧΙ!
Η Ανώτατη Εκπαίδευση χρειάζεται αναδιάρθρωση και σ’ αυτό δεν αντιλέγει κανείς. Όντως κάποια τμήματα είναι αδύναμα, ίσως ακόμη να μην πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Όμως δεν πρέπει το Υπουργείο να κάνει ετσιθελικά πράξη το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Έτσι, χωρίς πρώτα μια ενημέρωση, μία περίοδο προσαρμογής. Φυσικά δεν είμαστε εμείς που θα πούμε εάν τα συγκεκριμένα τμήματα είναι βιώσιμα ή όχι. Όμως μπορούμε να αντιληφθούμε πότε, μια σημαντική απόφαση παίρνεται βιαστικά, πρόχειρα και αποσπασματικά.
Ο πανικός που τελευταία διακατέχει την Κυβέρνηση, και ειδικότερα την Υπουργό Παιδείας, είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ. Κι αυτό, ενώ θα έπρεπε νηφάλια και ψύχραιμα να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν την Εκπαίδευση, το βάθρο πάνω στο οποίο οικοδομείται το μέλλον της χώρας μας. 
Δυστυχώς όμως δεν είναι ο μοναδικός τομέας, στον οποίο η κεντρική εξουσία επιδεικνύει ολιγωρία και προχειρότητα. 
Όλο το σύστημα πάσχει και «μπάζει» από παντού! Το αποδεικνύουν οι συχνές δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών, οι οποίοι εκδηλώνουν έντονα την δυσαρέσκειά τους απέναντι στις συχνά καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές.
Ο κοινωνικός ιστός μέρα με τη μέρα καταρρέει και η Πολιτεία στέκεται ανήμπορη να τον συγκρατήσει. Και όλα αυτά την ώρα που η περίφημη «Τρόικα», ως άλλος Καίσαρας, απαιτεί συνεχώς την επιβολή σκληρότερων μέτρων, αδιαφορώντας αν ο ελληνικός λαός δεινοπαθεί και μεγάλο τμήμα του οδηγείται στην εξαθλίωση. 
Η κατάσταση έφθασε στο αμήν.  Δεν πάει άλλο! Κάτι άμεσα πρέπει να γίνει. ΤΩΡΑ!
Bookmark and Share

1 comments:

  1. TI ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΙΔΙΑ;; ΠΑΛΙ ΠΑΣΟΚ;;; ΦΑΤΕ ΤΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΓΚΑ..... ΗΛΙΘΙΟΙ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή