Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Δειλά βήματα προς τη συναίνεση.!


Πατήστε για μεγέθυνση 
Με βάση τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ κ. Σαμαρά και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, συμπεραίνουμε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ αρχίζουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολιτική συναίνεση στη διαχείριση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν από την Ελλάδα να εφαρμόσει το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου κυβέρνηση και κεντροδεξιά αντιπολίτευση συνυπέγραψαν το μνημόνιο, και μάλιστα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Σαμαράς
Ο κ. Σαμαράς δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι διαφωνεί με την πολιτική του μνημονίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δέχεται, σε γενικές γραμμές, τους στόχους που θέτει για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Δημιουργεί έτσι την εντύπωση ότι η αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου στην κατεύθυνση που περιγράφει το λεγόμενο «Ζάππειο ΙΙ» θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Αν κρίνουμε από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, η κυβέρνηση καλωσορίζει το πολιτικό άνοιγμα της ηγεσίας της ΝΔ, περιγράφοντάς το σαν... συμμετοχή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αποτυχίας της κυβέρνησης Καραμανλή!
Με το γνωστό μίζερο και μπερδεμένο τρόπο, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής αρχίζουν να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της μεταξύ τους συνεννόησης για να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Η 5η δόση
Το παιχνίδι τακτικής στο οποίο επιδίδονται η κυβέρνηση και η ΝΔ έχει σχέση με την 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και τις πολιτικές, εκλογικές εξελίξεις. Παπανδρέου και Σαμαράς αισθάνονται την ανάγκη να στείλουν μήνυμα στους εκπροσώπους των πιστωτών μας ότι θα υπάρξει πολιτική συναίνεση στη διαχείριση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου.
Ταυτόχρονα, διεκδικούν, ο καθένας με τον τρόπο του, το πολιτικό πλεονέκτημα. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να παραμείνει στην πρωθυπουργία κινητοποιώντας τη λεγόμενη συμμαχία των προθύμων και εγκλωβίζοντας τη ΝΔ στην υποστήριξη ή, έστω, στην ανοχή μιας οικονομικής πολιτικής που γίνεται ολοένα πιο δυσάρεστη για το μέσο πολίτη.
Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ θα ήθελε να συνδυάσει την όποια συναίνεση με την ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτη εκλογική δύναμη και σε βάση μιας κυβέρνησης που θα διαχειριστεί το δεύτερο μνημόνιο που θα υπογράψει στη διάρκεια των επόμενων μηνών η ελληνική κυβέρνηση. Επειδή η ΝΔ είναι στο όριο του να αποκτήσει δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν οι κινήσεις τακτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πρόωρες εκλογές, με τα δύο κόμματα εξουσίας να υπογράφουν -κατά το πορτογαλικό πρότυπο- το δεύτερο μνημόνιο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιούσε τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θα διασφάλιζε τα συμφέροντά τους ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, θα έβγαζε τον κ. Παπανδρέου από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και θα πρόσφερε αρκετές δυνατότητες στον κ. Σαμαρά να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα με όλους αυτούς τους αρκετά παραδοσιακούς χειρισμούς των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής είναι ότι δεν παίρνουν υπόψη τους την κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται. Ο κόσμος απαιτεί εξηγήσεις για την πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και όχι πολιτικά μισόλογα. Χρειάζεται, επίσης, το θετικό παράδειγμα των πολιτικών για να αρχίσει να ανταποκρίνεται και να συμμετέχει δημιουργικά στην προσπάθεια. Η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να υπερασπίζεται μία πολιτική που έχει ξεπεραστεί από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις, και η ηγεσία της ΝΔ, που περιορίζεται στην περιγραφή της αναγκαίας «φορολογικής επανάστασης», χωρίς να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τους οικονομικούς λογαριασμούς που έρχονται, έχουν μεγάλη απόσταση να καλύψουν για να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Τραγούδα Κύρτσο
    Θα ήθελες να συνεναίσει ο Σαμαράς. Αμ δε
    Το συγκαλυμένο - σκοτεινό σου ρόλο στο σύστημα πασοκολαμόγιων - τραπεζιτών τοκογλύφων, τον μάθαμε
    Εκλογές με ευθύνη ΓΑΠ τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαμαρας Αθηνων, Αντωνακης Βρυξελλων!
    Αντωνακη σκουρα τα πραματα, ε; γιατι δεν ζητας εκλογες ρε μεγαλε;αφου εχεις το Ζαμπόν-2 (μπαρντον Ζαππειο-2) και την μυστικη συνταγη του Δρυϊδη που εξαφανιζει, ελλειμματα, εθνικο χρεος και..ψηφοφορους. Ου να χαθεις πολιτικαντη. Τελικα εσενα θα σε δειρουν ολοι, και αυτοι που δεν σε γουσταρουν (για προφανεις λογους) και αυτοι που σε γουσταρουν γιατι αυτους κοροϊδευεις πιο πολυ. Ρε σαμαρικοι: πριν 10 μηνες το ελλειμμα το εξαφανιζε σε 1 χρονο, τωρα θελει πανω απο τρια χρονια ο Χουντινι. Πριν 1 χρονο μας ειχατε παρει τα αυτια με την αντισυνταγματικοτητα του μνημονιου, τωρα συνταγματικοτατον το μνημονιο μονο που ο σαμαρας το θελει φουστα-μπλουζα οχι τζιν-πουλοβερακι. Α ρε αντωνακη θα φας ξυλο απο ολους τελικα:ενθεν κακειθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή