Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ώρα να πάνε σπίτι τους οι υπεύθυνοι της κατάντιας μας!

Γράφει ο  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ,
Καθηγητής Φιλολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα, με την τεράστια ποικιλία του φυσικού της περιβάλλοντος, με την μοναδική στον κόσμο ιστορία της και τον πολιτισμό της, με τα ασύγκριτης ομορφιάς και πολιτισμικής αξίας αρχαιολογικά μνημεία της,  με τον ήλιο και τις θάλασσες της, με την μεγάλη ποικιλία στην αρχιτεκτονική των οικισμών της, με τις εξαιρετικές αρετές  των κατοίκων της, έφτασε σε αυτό το σημείο απαξίωσης και εξευτελισμού διεθνώς λόγω της εγκληματικής ανικανότητας των διαχειριστών της εξουσίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Αποκορύφωμα της κακής διακυβερνήσεως της χώρας αποτελεί η κυβέρνηση του Παπανδρέου, ο οποίος με τις παραλείψεις και τα λάθη του, τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών του, οδήγησε τη χώρα στα δεσμά της «τρόικας» και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας, ποιος ξέρει, για πόσες δεκαετίες με το Μνημόνιο 1 και τώρα με το Μνημόνιο 2.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, «ο ταχυδακτυλουργός Γιώργος Παπανδρέου τα κατάφερε να αναποδογυρίσει όλες τις αξίες, δηλαδή να παρουσιάζει την τρόικα ως Ελευθερία. Το Μνημόνιο ως λύτρωση. Την ύφεση ως ανάπτυξη. Την απόγνωση ως ευτυχία. Την ανεργία ως κοινωνική επιτυχία. Την φτώχια ως πλούτο. Και την υποδούλωση ως απελευθέρωση. Και έτσι κατόρθωσε για ένα ολόκληρο χρόνο να μας εγχειρίζει χωρίς αναισθητικό!»
Χρησιμοποιώντας ο Παπανδρέου ως μοναδική μέθοδό του τον ψυχολογικό εκβιασμό της κοινωνίας και τον φόβο της χρεοκοπίας, κατόρθωσε ουσιαστικά να επιβάλει σκληρά μέτρα κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, με συνέπεια την ύφεση, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού και την αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα ύψη, να αυξήσει το χρέος με το νέο δάνειο στα 450 δίς, δηλαδή στο 170% του ΑΕΠ και να υποθηκεύσει, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, την εθνική περιουσία στους δανειστές μας, χωρίς να περιορίσει τις σπατάλες στο δημόσιο τομέα.
Η λεγόμενη «αξιοποίηση» της εθνικής περιουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από το ξεπούλημά της στους ξένους και κυρίως στους Γερμανούς και τους Γάλλους, οι οποίοι, όπως πρόσφατα δήλωσε κατηγορηματικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όλοι στην ευρωζώνη γνώριζαν το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δεν αντιδρούσαν, επειδή Γαλλία και Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα!
Σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, η Γερμανία μέσα σε ένα χρόνο κέρδισε τόσο από τους τόκους του δανείου προς την Ελλάδα όσο και από άλλες πηγές 10 δις ευρώ! Οι δε λεγόμενες αγορές (γράφε καλύτερα τοκογλύφοι), λόγω των γνωστών δηλώσεων του Παπανδρέου και του Υπουργού του των Οικονομικών Παπακωνσταντίνου για επικείμενη χρεοκοπία, 19 δις ευρώ!
Η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον υπουργό του των Οικονομικών όλοι τώρα αναγνωρίζουν, ακόμη και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι απέτυχε παταγωδώς. Δεν είναι αυτοί που διαβεβαίωναν τον ελληνικό λαό ότι στο τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο; Δεν είναι αυτοί που επαναλάμβαναν ότι δεν επρόκειτο να λάβουν άλλα σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού;
Αντί να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους, έχουν το θράσος να συνεχίζουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική, και μάλιστα επιβάλλοντας δυσβάστακτα βάρη στους αδύναμους, ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν όλα τα προνόμια της εξουσίας. Έχει το θράσος ο υπουργός Οικονομικών, αντίθετα με τις δηλώσεις του το 2010 ότι «αν χρειαστεί να έρθουν νέα μέτρα ίσως να είναι ένας άλλος υπουργός, ο οποίος να το κάνει…. Θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει», όχι μόνο να παραμένει γαντζωμένος στη θέση του, αλλά με αλαζονεία να δηλώνει ότι «έστω ότι εγώ φεύγω αύριο το πρωί. Και λοιπόν; Αυτός που θα με αντικαταστήσει, θα κάνει μια διαφορετική πολιτική; Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ο Παπακωνσταντίνου;»
Και βέβαια είναι μέρος του προβλήματος. Αφού απέτυχε στην πολιτική του, όπως ό ίδιος δηλώνει. Και επειδή, βλέποντας ότι απέτυχε, συνεχίζει την ίδια πολιτική. Είναι απόλυτα συνυπεύθυνος μαζί με τον «ολίγιστο» από άποψη πολιτικής ικανότητας πρωθυπουργό, όπως πολλές φορές το έχει επισημάνει ο Χρήστος Γιανναράς.
Τα νέα φορομπηκτικά μέτρα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Αυτό που επιδιώκουν οι εταίροι μας στην ευρωζώνη, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι η λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδος. Τι άλλο είναι αυτή τη στιγμή η «αξιοποίηση της εθνικής περιουσίας» παρά το ξεπούλημά της. Ήδη οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ετοιμάζονται να αρπάξουν τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Αυτή είναι η λεγόμενη Ευρωπαϊκή «αλληλεγύη» προς την Ελλάδα;
Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα κόμματα εξουσίας, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είναι να αυτοδιαλυθούν, όπως το έχουμε τονίσει επανειλημμένα. Να πάνε σπίτι τους αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τωρινή κατάντια της χώρας, να αναλάβει την πρωθυπουργία ένας άνθρωπος, ηθικά και πολιτικά ακέραιος, επιτυχημένος επαγγελματικά, φιλόπατρις, ο οποίος θα σχηματίσει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων.
Σκοπός αυτής της κυβερνήσεως θα είναι, πρώτον, η σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης για ένα νέο Σύνταγμα, στο οποίο θα αποκλείονται της πολιτικής όλοι όσοι διετέλεσαν βουλευτές ή υπουργοί μέχρι σήμερα τουλάχιστον για δύο τετραετίες. Δεύτερο, η δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών, η κατάργηση των προνομίων τους, η επιβολή της συνταγματικής επιταγής της ισότητας και της ισοπολιτείας των πολιτών, η δημοκρατική λειτουργία και η κατάργηση της επιχορήσης των κομμάτων, ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα πλησιάζει την απλή αναλογική, ο περιορισμός της ασυδοσίας  του κομματικού συνδικαλισμού, και το νοικοκύρεμα του κράτους.
Οικονομικός νόμος απαράβατος, διατυπωθείς ήδη από τον Ξενοφώντα στον Οικονομικό του, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ευημερίσει ένας οίκος, μια πόλη ή ένα κράτος που σπαταλά περισσότερα από όσα εισπράττει.
Σχετικά με το χρέος: η νέα κυβέρνηση να αντισταθεί στους «αποικιοκρατικού τύπου» εκβιασμούς της τρόικας, να διώξει αμέσως την τρόικα από την Ελλάδα (βλ. σχετικά και άρθρο στην Ελευθεροτυπία, 29.5.11, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, καθηγητή Δικαίου Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), να συμψηφίσει το χρέος της Ελλάδος προς τη Γερμανία με το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα (κατοχικό δάνειο και πολεμικές αποζημιώσεις) και, όπως προτείνει ο Μπίλ Μπόουρινγκ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νομικών για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία – ELDH, «η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για το χρέος, το οποίο είναι αποτέλεσμα της φούσκας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών» και, επομένως, «θα μπορούσε να αρνηθεί το χρέος της και να φύγει από το ευρώ. Διαφορετικά το μαρτύριο του λαού της θα συνεχισθεί. Η βασική αιτία του χρέους είναι η λαιμαργία του διεθνούς κεφαλαίου» (βλ. Ελευθεροτυπία, 29.5.11).
Αν αυτά τα βήματα δεν γίνουν τώρα, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τον τόπο για τις επόμενες γενιές, η εθνική περιουσία θα έχει ξεπουληθεί ανεπιστρεπτί, η Ελλάδα θα είναι ουσιαστικά τύποις και ουσία υποτελής στην Τρόικα, αφού θα εγκαταστήσει τους επιτελείς της σε όλα τα υπουργεία και θα ελέγχει τον λεγόμενο «φορέα ιδιωτικοποίησης», η ανεργία θα φτάσει και πιθανόν να ξεπεράσει τα δυο εκατομμύρια, η μεσαία τάξη θα έχει διαλυθεί και θα περιπέσει στη φτώχεια, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Συνοπτικά λοιπόν: αυτοδιάλυση των κομμάτων, παραίτηση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, κυβέρνηση προσωπικοτήτων, Συντακτική συνέλευση, αύξηση των επενδύσεων για να ξεφύγει η χώρα από την ύφεση, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, και δημοψήφισμα για την αποπληρωμή του χρέους και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.
    ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
    ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ,
    ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ,
    ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ,
    ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ,
    ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ,
    ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ.
    ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ
    ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ
    ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ
    ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ λέω ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα ήταν η λύση!!! Τι μας λες ρε φίλε..... ( μου θυμίζεις τους Αεκάρες..ολόκληρος πλανήτης προπονητές, ο Μπάγεβιτς η μόνη διέξοδος...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή