Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μήπως αξίζει να δοκιμάσουμε το "όχι";

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σήμερα δεν αναμετράται πολιτικά η κεντροαριστερά με την κεντροδεξιά, ο σοσιαλισμός με τον φιλελευθερισμό, το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Η «λογική» του μεσοπρόθεσμου έχει υπερβεί το «καλό» και το «κακό» που συνοδεύουν συνήθως την πολιτική μυθολογία και ίσως αυτός είναι κι ένας λόγος ικανός να εξηγήσει την συμπεριφορά του κομματικού συστήματος.
Τα πράγματα είναι πιο απλά, ίσως περισσότερα απλά απ’ όσο θα επιθυμούσαν τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, και σίγουρα δεν έχουν σχέση με την εικονική πραγματικότητα την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία θέλει να ενστερνιστούμε το «δόγμα» ότι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα ανακόψει την πορεία προς τη κόλαση.
Τα πράγματα είναι απλά, τόσο απλά που ακόμα και εφημερίδες όπως οι Financial Times, που σημειωτέον συγκαταλέγονταν μεταξύ των σφοδρών επικριτών όσων διαφωνούσαν με το μνημόνιο, προβληματίζονται σοβαρά αν πρέπει οι Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο! Ο αρθρογράφος της έγκριτης εφημερίδας, ο Wolfgang Munchau, αναρωτιέται μάλιστα αν τελικά οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν «όχι» (Maybe Greek MPs would be right to say NO) καταρρίπτοντας με απλά (άρα λογικά) επιχειρήματα την κινδυνολογία της κυβέρνησης.
Αναρωτιέται κανείς πως όλοι αυτοί οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που πριν από μερικές ημέρες είχαν εναντιωθεί στο «ηπιότερο» μεσοπρόθεσμο, σύρονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στην ψήφισή του. Τι άλλαξε πλην του υπουργού ώστε να πιστεύουν ότι αυτό το μεσοπρόθεσμο θα «σώσει» την Ελλάδα έναντι του άλλου (δηλαδή του ίδιου και χειρότερου) που θα καταψήφιζαν;
Όσοι ψηφίσουν δεν έχουν καμία δικαιολογία έναντι των ψηφοφόρων τους και κανένα ελαφρυντικό έναντι της κοινωνίας. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση τους εξαπατά, όπως γνωρίζουν ότι και τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν δεν σώζουν την Ελλάδα αλλά τη κυβέρνηση κι αυτή για λίγο.
Σε όλους αυτούς θυμίζουμε τι είχε ακούσει και τι πιέσεις είχε υποστεί ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμφωνήσει με το σχέδιο Ανάν. Ακόμα και εισβολή των Τούρκων είχαν προβλέψει προκειμένου να κλονίσουν το εθνικό φρόνημα των Ελληνοκυπρίων. Τα ίδια λένε και τώρα ώστε να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές με τη χρεοκοπία. Ε, λοιπόν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χειρότερο από αυτό που συμβαίνει τώρα και πάντως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Μπορεί μάλιστα να ανοίξει ο δρόμος για τη συναίνεση και την εθνική ενότητα και τα πράγματα να είναι καλύτερα. Μήπως αξίζει να δοκιμάσουμε;
ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου