Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε απεξαρτημένο χρήστη για ληστεία ο Άρειος Πάγος

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε ο Άρειος Πάγος σε 32χρονο -απεξαρτημένο πλέον- χρήστη ναρκωτικών, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών επειδή πριν από 13 χρόνια έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάντα αυτοκινήτου με την απειλή μαχαιριού.
Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, δεν μπορεί να του επιβληθεί μειωμένη ποινή, εφόσον έχει διαπράξει το αδίκημα της ληστείας. Ο 32χρονος είχε απείλησει με μαχαίρι υπάλληλο καταστήματος ότι θα τον σκοτώσει και αφαίρεσε το ζαντολάστιχο.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, αν ο χρήστης ολοκληρώσει το πρόγραμμα απεξάρτησης και έχει διαπράξει εγκλήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, έχει το δικαίωμα να ζητήσει να του επιβληθεί κατά την επιμέτρηση μειωμένη ποινή.
Αντίθετα, δεν μπορεί να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε όσους με επιτυχία μεν έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά έχουν διαπράξει ληστεία ή όλα τα άλλα εκείνα εγκλήματα που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Ν. 3459/2006.

"18 ΑΝΩ": Απαράδεκτη απόφαση

Η Μονάδα Απεξάρτησης "18 ΑΝΩ", με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για "δείγμα αναλγησίας του κράτους και γενικότερα της Πολιτείας απέναντι σε όσους καταφέρνουν να κερδίσουν την δύσκολη μάχη της απεξάρτησης, έρχεται σε μια δύσκολη εποχή να περάσει στην κοινωνία το ολέθριο μήνυμα ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται καλά και η θέση του ακόμα και αφού απεξαρτηθεί, είναι στη φυλακή".
"Για ποια απεξάρτηση μπορούμε να μιλάμε πλέον, όταν οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να στείλουν στη φυλακή ένα νέο παιδί που κατάφερε να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και να παραμείνει καθαρός, επί τριάμισι χρόνια μέχρι τώρα, έχοντας διαμορφώσει, με τη βοήθεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και ιδανικά; 
Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές, πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα; 
Μήπως τέτοιες εξοντωτικές ποινές που καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων δεν είναι παρά μία προειδοποίηση προς ολόκληρο το κοινωνικό σώμα, ότι τελικά όλα αντιμετωπίζονται μόνο στο πνεύμα μιας χωρίς όρια καταστολής;", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Η κριτική στους δικαστές επιτρέπεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο διανοητικά καθυστερημένος πρέπει να είσαι για να κάνεις χρήση ναρκωτικών στις μέρες μας....έλεος πια, δεν έχουν καμμιά δικαιολογία...τόση ενημέρωση, τόση διαφήμιση και πας και τρυπιέσαι( ενώ φοβάσαι τη βελόνα του οδοντίατρου..)..κανένα ελαφρυντικό
    Και μόνο η ιδέα ότι κάποιος γίνεται πλούσιος εις βάρος σου, πρέπει να σε αποτρέπει από τη χρήση ουσιών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή