Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Απολυτήριο για 29.000 δημοσίους υπαλλήλους και 10.000 συμβασιούχους των δήμων

Τίτλοι τέλους αναμένεται να πέσουν το αργότερο μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2012 για περίπου 10.000 συμβασιούχους των δήμων και 29.000 υπηρετούντες ως έκτακτο προσωπικό στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα:
Συμπτωματικά εντελώς όλοι τους προσελήφθησαν επί ημερών Ν.Δ. ή ακόμη παλαιότερα σε δήμους όπου οι αιρετοί εκλέχτηκαν με τη σημαία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εντολή από τα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια είναι «να μην ανανεώνεται καμία σύμβαση», ώστε να υπάρξει «αποσυμφόρηση» του Δημοσίου από υπαλλήλους μη αρεστούς στο ΠΑΣΟΚ.
Στις θέσεις των ανεπιθύμητων θα προσληφθούν μέσω του τρικ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) είτε με την «αναγέννηση» των ιδιωτικών γραφείων εργασίας που την περίοδο Σημίτη «δάνειζαν» με το αζημίωτο φυσικά εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.
Συνολικά προγραμματίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάνω από 33.000 άτομα να απασχολούνται ετησίως στην εκτέλεση μικρών αναπτυξιακών έργων όπως επισκευές σχολείων, παιδικών σταθμών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθαρισμού οδών και δασών και ίσως ως βοηθητικοί σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας των δήμων.
Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες προσλήψεις που θα επεκταθούν όπως ακούγεται και εκτός ΟΤΑ, ώστε να ικανοποιηθεί, μερικώς, το αίτημα για εργασία της εκλογικής πελατείας του κυβερνώντος κόμματος θα γίνουν εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, δηλαδή με αδιαφανή κριτήρια.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος που έχει βάθος τριετίας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έως εκ τούτου οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν σύμφωνα με το νόμο Πεπονή προκαλεί το γέλωτα, ιδίως όταν σκεφτεί κανείς πως απολύθηκαν χιλιάδες συμβασιούχοι με stage. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση όπως και αρκετοί δήμοι έχουν έρθει σ’ επαφή με συγκεκριμένες ΜΚΟ.

Επαφές ΜΚΟ με δημάρχους

Για παράδειγμα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης «συνομιλεί» με εννέα ΜΚΟ, μέσω των οποίων ελπίζει να προσλάβει περίπου 1.300 άτομα με πεντάμηνες συμβάσεις που θ’ αντικαταστήσουν τους περίπου 450 συμβασιούχους που απολύονται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας.
Γι’ αυτό και ο ίδιος ακολουθεί παρελκυστική πολιτική στο θέμα της δίμηνης ανανέωσης των συμβάσεων των παραπάνω, ενώ αρχικά είχε δεσμευθεί ότι θα επιλύσει το ζήτημά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΜΚΟ που υποτίθεται ότι είναι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, για κάθε άτομο που θα διαθέσουν σε κάποιο δήμο θα πάρουν συνολικά 3.300.
Στις τσέπες όσων προσληφθούν θα μπαίνουν καθαρά μηνιαίως περίπου 500 ευρώ, ενώ θα έχουν ΙΚΑ, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Αντιθέτως, οι περίπου 10.000 συμβασιούχοι που απασχολούνται σήμερα στους ΟΤΑ της χώρας στη συντριπτική πλειοψηφία τους πληρώνονται με μπλοκάκι. Και καλύπτουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει, ότι αν απολυθούν, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.
Στο θέμα της δράσης των ΜΚΟ αναφέρθηκε και ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Χρήστος Ζώης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις τριβές που προκαλεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο το θέμα της πρόσληψης των ανέργων που θ’ απασχοληθούν στους δήμους.
Χαρακτηριστική η διαφοροποίηση του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη που ζήτησε οι συγκεκριμένες προσλήψεις να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ο υφυπουργός του Πάρις Κουκουλόπουλος με τη φόρμουλα των ΜΚΟ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου