Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προειδοποιούν με κινητοποιήσεις δικαστές και εισαγγελείς

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι δικαστικές ενώσεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα μείωση των αποδοχών δικαστών και εισαγγελέων και συγκεκριμένα αν περικόψει κατά 15% το αντισταθμιστικό επίδομα που λαμβάνουν, όπως προβλέπεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο «για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν ότι η παραπάνω νέα, μείωση των αποδοχών δικαστών και εισαγγελέων όπως επίσης και η σύνδεση των αποδοχών τους με αυτές των δημοσιών υπαλλήλων, τις βρίσκει αντίθετες.  Για το λόγο αυτό, ζητούν την άμεση απόσυρση της  διάταξης του σχεδίου νόμου και επιφυλάσσονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Οι ενώσεις αναφέρουν ότι αν τελικά το αντισταθμιστικό επίδομα  μειωθεί κατά 15% ακόμη, τότε οι ετήσιες απώλειες των δικαστικών λειτουργών θα μειωθούν από το βαθμό του Ειρηνοδίκη μέχρι τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από 730 έως 1457 ευρώ ετησίως.
Όπως σημειώνουν, η περικοπή του συγκεκριμένου επιδόματος έγινε χωρίς να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση. Υπογραμμίζουν δε, ότι πληροφορήθηκαν για αυτή την εξέλιξη από δημοσιεύματα.
Ακόμη, επικαλούμενες δικαστικές αποφάσεις οι ενώσεις αναφέρουν ότι το αντισταθμιστικό «επίδομα» αντικρίζει πραγματικές δαπάνες, στις οποίες υποβάλλονται οι δικαστικοί λειτουργοί κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους και για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Το επίδομα αυτό – σύμφωνα με την ανακοίνωση - έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα για την κάλυψη των εν λόγω δαπανών και δεν αποτελεί φορολογητέο εισόδημα.
Τέλος, οι ενώσεις σημειώνουν ότι οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των δικαστικών λειτουργών με βαθμό πρωτοδίκη ή αντίστοιχο, οι οποίοι αποτελούν το ήμισυ του συνόλου των Ελλήνων δικαστών (οργανικές θέσεις 1.637 σε σύνολο 3.396), ανέρχονται στο ποσό των 2573,68 ευρώ, ενώ το Σύνταγμα (άρθρο 89 παρ.1) απαγορεύει, ως γνωστόν, στους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν κάθε άλλη μισθωτή υπηρεσία καθώς και να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα. 
«Με τα δεδομένα αυτά» τονίζουν οι ενώσεις «οι αποδοχές των Ελλήνων δικαστών, ακόμα και μετά την πρόσφατη αναβάθμισή τους με το ν.3691/2008, κάθε άλλο παρά προκλητικές και υπέρογκες μπορούν να χαρακτηριστούν».
Η ανακοίνωση των ενώσεων απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και κοινοποιεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη  Παπαϊωάννου. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου