Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχος στα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ

Κυνήγι σε όσους έστειλαν εμβάσματα ή τραπεζικές επιταγές στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους ξόδεψαν υπέρογκα ποσά, «φουσκώνοντας» τις πιστωτικές τους κάρτες με αγορές, επίσης στο εξωτερικό, από το 2009 μέχρι σήμερα, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, υποχρεώνονται όλες οι τράπεζες να στείλουν λίστες με εκείνους που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ, κατ' άτομο ή επιχείρηση. 

Στόχος να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και «μαύρου χρήματος» που διέφυγε στο εξωτερικό την τελευταία διετία.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναλαμβάνει την ευθύνη να συγκεντρώσει όλες αυτές τις λίστες που θα περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, ποσά και, φυσικά, τον τελικό προορισμό των χρημάτων που βγήκαν στο εξωτερικό. Ακολούθως, θα γίνεται αντιπαραβολή των εν λόγω περιπτώσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις που παρανόμως αποφεύχθηκε η πληρωμή φόρων επί των τόκων των καταθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επί του τόκου ανέρχεται στο 10%.
Μάλιστα, θα ακολουθηθεί διαδικασία-εξπρές, αφού για τη χρονική περίοδο από 1.1.2009 μέχρι 31.7.2011 η αποστολή των ανάλογων αρχείων από όλες τις τράπεζες προς τη ΓΓΠΣ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.10.2011. Στη συνέχεια θα υπάρχει μηνιαία αποστολή στοιχείων έως την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς. Ειδικά όμως για τη χρονική περίοδο από 1.8.2011 μέχρι 31.10.2011, η αποστολή των εν λόγω στοιχείων θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι 30.11.2011.
Για τις περιπτώσεις που θα εντοπιστεί ότι τα εμβάσματα που έφυγαν προς το εξωτερικό ήταν προϊόν φοροδιαφυγής, θα δοθεί η δυνατότητα στους κατόχους τους να πληρώσουν έναν φόρο που θα κυμαίνεται από 10% έως 20% του συνολικού ποσού κατ' αποκοπή. Αν αρνηθούν, θα κληθούν να περάσουν από εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για περισσότερους από 10.000 Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι ελέγχονται τόσο για το εάν έχουν αποδώσει φόρο για τους τόκους που έχουν εισπράξει εκτός συνόρων όσο και για το από πού απέκτησαν τα εισοδήματα που έβγαλαν εκτός Ελλάδος.
Βασίλης Αγγελόπουλος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου