Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η αριθμητική δεν ζει στην Ελλάδα

Στον τόπο που γεννήθηκε ο Ευκλείδης, η αριθμητική ηττήθηκε.
Η πολιτική μπουρδολογία σκέπασε κάθε γνώση, κάθε απλή πράξη πρόσθεσης ή αφαίρεσης. Τα greek statistics έγιναν περίγελος και ύβρις, συνώνυμο του ψέματος και της απάτης, αντί της απόδειξης και αναζήτησης.
Ήταν επόμενο να φτάσουμε και στο τελευταίο σκαλοπάτι...
Απολύονται όσοι μετράνε.
Μπορεί η κ. Ζωή Γεωργαντά να μην έχει δίκαιο, μπορεί να φτιάχνει ένα αλγόριθμο που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα του ελληνικού Δημοσίου. Αλλά ποιον να πιστέψεις πλέον. Πριν από λίγες βδομάδες απολύθηκε και η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Στέλλα Μπαλφούσια. Έκανε και εκείνη λάθος πρόσθεση;
Το 2000 είχε καταργηθεί το τμήμα στατιστικής του ΕΟΦ (η ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ) γιατί μετρούσε την κατανάλωση και το κόστος των φαρμάκων. Δεν μετρούσε όμως όπως βόλευε, και η κυβέρνηση το κατήργησε.
Γιατί να πιστέψουμε την πολιτική ηγεσία που απολύει; Πώς θα είμαστε σίγουροι αν μας λείπουν 15 ή 18 δισ. ευρώ από τα προϋπολογισμένα; Δεν μπορούσαμε να μάθουμε αν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ήταν 1 εκατομμύριο ή 500 χιλιάδες. Δεν ξέρουμε ακόμα και σήμερα πόσοι εργάζονται στους δήμους. Ακούμε τρία ή τέσσερα διαφορετικά νούμερα για το πόσο στοιχίζει η φαρμακοδαπάνη στη χώρα μας ή πόσο χρωστάνε τα νοσοκομεία.
Η «πολιτική» συζήτηση στη χώρα επεκράτησε της αριθμητικής.
«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι», έλεγαν με υπηρηφάνεια πολιτικοί και συνδικαλιστές τα προηγούμενα χρόνια.
Γι’ αυτό προφανώς δεν είχε και σημασία πόσους διορίζανε στο Δημόσιο. Γι’ αυτό και δεν θέλανε να μετράνε πόσο κοστίζουν. Γι αυτό και δεν ξέραμε πόση ακριβώς είναι η ανεργία στη χώρα.
Η πολιτική μπουρδολογία είναι ακόμα στην εξουσία, ακόμα και τώρα που η χώρα καταρρέει.
Φωνάζουν για τη φοροδιαφυγή οι κυβερνώντες, χωρίς ποτέ να μετρήσουν πόσο στοιχίζει το κράτος που το θεωρούν «μαγαζί» τους.
Θέλουν και άλλα δισεκατομμύρια χωρίς να δίνουν λογαριασμό γιατί δεν φτάνουν τα 55 ή τα 65 δισ. το χρόνο ή τα 19 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών.
Είναι λίγα τα 80 και πλέον δισ.; Είναι λίγα για το αντάλλαγμα που εισπράττει ο Έλληνας πολίτης; 
Έχουν φτιάξει αυτό τον αλγόριθμο ή δεν τους αρέσει μόνο ο αλγόριθμος της κ. Γεωργαντά;
Αν όλοι αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία 30 χρόνια δεν ήξεραν αριθμητική ή άλγεβρα, θα ήταν μια εξήγηση.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι τη μανία τους να κερδίσουν εξουσία και πλούτη δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει η αριθμητική ή η ανάμνηση του Ευκλείδη. 
Ο δικός τους αλγόριθμος υπολόγιζε επανεκλογή + ρουσφέτι + κέρδη = εξουσία.
Εμείς όμως πληρώνουμε τα δισ. 
Έως πότε; 
dixti

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου