Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το απόλυτο χάος από το "δίδυμο της συμφοράς"

Το απόλυτο... μπάχαλο κατάφερε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, με τους χειρισμούς του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Με τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις του, όχι μόνο έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στα... βράχια και τους πολίτες στο... τρελάδικο, αλλά κατάφερε να προκαλέσει την οργή ακόμα και των χωρών της ευρωζώνης.

Πρόσφατα, το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες στο διεθνή Τύπο, να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ και οι αναδυόμενες χώρες (Βραζιλία, Κίνα και Ινδία). Πολύ αργά, ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Μνημονίου άρχισε να αναζητεί εναλλακτικούς χρηματοδότες για το ελληνικό χρέος. Προηγήθηκε η τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας στο κρεββάτι του Προκρούστη και η καταδίκη των Ελλήνων στη φτώχεια.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε συμφωνήσει να συναντηθεί, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με εκπροσώπους και από τις τρεις προαναφερόμενες χώρες, με προοπτική να διερευνήσει την παραπάνω πρόταση. Η πληροφορία αυτή όμως διέρρευσε και στους κύκλους της ευρωζώνης, προκαλώντας εκνευρισμό και πικρόχολα σχόλια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θεώρησαν ότι η Ελλάδα ενεργεί χωρίς την έγκριση της ευρωζώνης, κάτι που το θεώρησαν ανεπίτρεπτο. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ένας από τους λόγους που ο Γιώργος Παπανδρέου ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο Σαββατοκύριακο και να γυρίσει άρον άρον στην Ελλάδα.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια ύφεσης και επώδυνων μέτρων για να στρέψει ο κ. Παπανδρέου το βλέμμα προς τις αναδυόμενες αγορές, πάντα με τις αμερικανικές «ευλογίες». Είναι γνωστό ότι τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιταλία έχουν κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για μιας τέτοιας μορφής συνεργασία με την Κίνα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα και η Κύπρος συμφώνησε συνεργασία με τη Ρωσία για τη λήψη δανείου, προκειμένου να γλιτώσει από τα δόντια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Φοίβος Κλαυδιανός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου