Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στη Βουλή το πετσόκομμα συντάξεων και εφάπαξ από 15% έως και 30%

Το πετσόκομμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και του εφάπαξ περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Οι πρώτες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 15% έως 30%, ενώ σε μία περίπτωση... στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, φτάνουν και το 50%. Επίσης, διασαφηνίζεται το καθεστώς των μειώσεων του εφάπαξ για όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 2010 έως σήμερα, που θα κυμαίνονται από 15% έως 30%.
Πιο συγκεκριμένα, από 1ης Νοεμβρίου:
Στους περίπου 640.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το μέρος της επικουρικής σύνταξης, που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων υπερβαίνει τα 150 ευρώ, περικόπτεται κατά 30%.
Στους συνταξιούχους του κλάδου ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ, των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛ.ΤΑ., ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ, του Τομέα Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), όπως επίσης και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, μειώνεται κατά 15%.
Οι συνταξιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων υπόκεινται επίσης σε μείωση της επικουρικής σύνταξης - μερίσματός τους κατά 15%. Για το μέρος που υπερβαίνει τα 500 ευρώ, όμως, η περικοπή θα είναι της τάξεως του 50%.
Μειώνεται κατά 20% η κύρια σύνταξη συνταξιούχων άνω των 55 ετών, για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, και κατά 40% για εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και του κλάδου ασφάλισης ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός 2010 και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η αίτηση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, αυτό μειώνεται κατά 15% και 25% αντίστοιχα.
Στους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2011 ή πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, η μείωση του εφάπαξ είναι 20% και 30% αντίστοιχα. Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ.
Βασίλης Αγγελόπουλος

1 comments:

  1. Οι καργιόλιδες με τέτοιες απολαβές και προνόμια παίρνουν και επιδόματα αργίας ενώ σε μας τα κόψανε τελείως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή