Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Από την ...Θέμιδα έπρεπε να αρχίσει η τρόικα.!

"Στο μάτι" της τρόικας μπήκαν οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης, ο όγκος εκκρεμών υποθέσεων και οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Σε περιήγηση και ενημέρωσή τους στα δικαστήρια οι τροϊκανοί εξεπλάγησαν από τους εφιαλτικούς ρυθμούς... εκκρεμοτήτων και το απαρχαιωμένο σύστημα.
Στα διοικητικά δικαστήρια οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν τις 500.000, από τις οποίες οι περίπου 160.000 αφορούν φορολογικές - τελωνειακές διαφορές, ενώ κατατίθενται πάνω από 850.000 μηνύσεις ετησίως.
Η περιήγηση αυτή, πάντως, η αναζήτηση στατιστικών στοιχείων και οι υποδείξεις μέτρων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΔΣΑ και ο πρόεδρός του, Ιω. Αδαμόπουλος, μίλησε για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από μία ομάδα έξωθεν προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση.
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους υπουργούς Ευ. Βενιζέλο, Μ. Παπαϊωάννου και τον γ. γ. του υπ. Δικαιοσύνης, Ν. Κανελλόπουλο, οι τροϊκανοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απαιτητικοί στην τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, ζητώντας ταχύτατα ολοκληρωμένη μελέτη για την e-justice, στενή παρακολούθηση σχετικά με το πώς προχωρεί η ψηφιακή Δικαιοσύνη, άμεση επιτάχυνση όλων των οικονομικών - φορολογικών δικών και να γίνουν ελκυστικότερες και όχι αποτρεπτικές οι επενδύσεις, καθώς και γενναία ενίσχυση των θεσμών της διαμεσολάβησης και εξώδικης επίλυσης διαφορών, ώστε να "φύγουν" πολλές υποθέσεις.
Όπως τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να "τρέξουν" οι 160.000 φορολογικές - τελωνειακές δίκες, θα λειτουργήσουν στα μεγάλα δικαστήρια ειδικά φορολογικά τμήματα, με σύντομο προσδιορισμό υποθέσεων και θα καταβληθεί προσπάθεια περιορισμού των αναρίθμητων αναβολών.
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η Δικαιοσύνη θα "ξεμπλοκάρει" υποθέσεις μέσα από πιλοτικές δίκες με την επίλυση κοινών νομικών προβλημάτων. Ο Μ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το 15% των δικών και με συνεχή ανά 3μηνο παρακολούθηση θα έχουν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ότι τα μέτρα, που έχει δρομολογήσει το υπουργείο και τα οποία θα περιληφθούν σε πολυνομοσχέδιο. Οι τροϊκανοί επεσήμαναν καθυστερήσεις στην έκδοση ρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, σχετικά με τις δικηγορικές αμοιβές και τις δικηγορικές εταιρείες κυρίως.
Το υπουργείο εξήγησε ότι για τις δικηγορικές εταιρείες και τη λειτουργία τους σε έδρες άλλων περιφερειών αναμένεται η έκδοση κοινοτικής οδηγίας. Για τις δικηγορικές αμοιβές έχει καταρτιστεί ρύθμιση που προβλέπει ότι στις πολιτικές υποθέσεις η αμοιβή 2% επί τις αξίας του αντικειμένου της αγωγής μειώνεται σε μικρότερα ποσοστά πάνω από τις 200.000 (1,5%), φτάνοντας μέχρι και 0,05% σε οικονομικές υποθέσεις μεγάλου αντικειμένου (25 εκατ. ευρώ).
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

1 comments:

  1. Να το βουλώσουν οι χασοδίκες παραδικαστικοί. Να δικάζουν εκλεγόμενοι σφυράκιδες όπως στο αμέρικα. Οι σημερινοί εκτός σπανίων εξαιρέσεων τα παίρνουν. Κρεμάλα και στους αυτόκλητους υπερασπιστές δολοφόνων, παιδεραστών, εμπόρων ναρκωτικών, λαθροφερμένων κλπ κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις να ορίζονται συνήγοροι από τα δικαστήριαα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή