Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Χάθηκε ο έλεγχος με βία και άρωμα Αργεντινής

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα, εν όψει του «καυτού» διημέρου 19 και 20 Οκτωβρίου, για το οποίο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει γενική απεργία.
Το κλίμα σε ολόκληρη την κοινωνία άλλωστε είναι εκρηκτικό και τα (σποραδικά μέχρι στιγμής) περιστατικά που ήδη εκδηλώνονται προσδίδουν στις εξελίξεις άρωμα Αργεντινής, ανάλογο με εκείνο που επικράτησε στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής, όταν βρέθηκε και αυτή σε κατάσταση χρεοκοπίας. Απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις υπουργείων...και δημόσιων κτιρίων, προπηλακισμοί και ξυλοδαρμοί βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, ενώ εκτός από την κυβέρνηση έχουν παραλύσει πλέον (ή για την ακρίβεια «σαπίσει», σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή) το κράτος και οι υπηρεσίες του. Το τοπίο αναμένεται να «αγριέψει» κι άλλο, καθώς πλησιάζει και η 28η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα η καταρρέουσα κυβέρνηση να καταλαμβάνεται από πανικό. Από την πλευρά της η Ν.Δ. διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη τόνισε ότι κατανοεί την απόγνωση, τον θυμό και την οργή της κοινωνίας εξαιτίας της αδιέξοδης και ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά διαφωνεί με τις καταλήψεις.
Το απεργιακό δελτίο της ημέρας περιλαμβάνει την πρώτη από τις πέντε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών, την αποχή των δικηγόρων, την πρώτη από τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ και την απεργία των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ.
Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι (08.00-11.00 και 15.00- 18.00) και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (07.00-10.00), ενώ συνδικαλιστές θα προχωρήσουν το πρωί σε κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά.
Αύριο, στις 10.00, υπό την «ομπρέλα» της ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα κατευθυνθούν προς τη Βουλή τα μέλη 22 ομοσπονδιών εργαζομένων του Δημοσίου. Στις 18.00 το Σάββατο δίνουν ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος οι «Αγανακτισμένοι».
Τη Δευτέρα μπαίνουν στον «χορό» των κινητοποιήσεων οι εφοριακοί (με δύο 48ωρες απεργίες), οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (με 10ήμερη απεργία), οι εργαζόμενοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου (με πενθήμερη απεργία) και οι ναυτικοί. Την Τρίτη παίρνουν τη σκυτάλη οι δημοσιογράφοι με 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα, οι υπάλληλοι των τραπεζών και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια με 48ωρες απεργίες. Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν την Τετάρτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι φαρμακοποιοί, οι οδηγοί βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων.
Υπό κατάληψη παραμένουν τα κτίρια των υπουργείων Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Γεωργίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ χθες εργαζόμενοι κατέλαβαν και τα κτίρια του υπουργείου Εργασίας, του ΟΓΑ στην Πατησίων, του ΙΚΑ στην Πειραιώς και άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Γεράσιμος Κόντος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου