Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Άλλαξαν οι ρόλοι: Υπέρ της κυβέρνησης η Ν.Δ. κατά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ!

Σε μεγάλη ήττα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου, αλλά και σε ... πολιτικό "στριπ-τιζ" της Ν.Δ., εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί 11 κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου που προβλέπει συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων αλλά και στην τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων: Αντίθετα με τη Ν.Δ. που υπερψήφισε... όλα τα άρθρα πλην της τροπολογίας Λοβέρδου, πάνω από 50 πράσινοι βουλευτές καταψήφισαν τα άρθρα! Βέβαια από πλευράς ΝΔ έσωσε τα προσχήματα η μαζική αποχώρηση πολλών βουλευτών της.

Μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτών που καταψήφισαν τις επίμαχες διατάξεις είναι οι βουλευτές Πέμη Ζούνη, Γιάννης Βούρος, Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Παύλος Στασινός, Λάμπρος Μίχος. Χρήστος Πρωτόπαπας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αικατερίνη Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Χρήστος Κατσούρας, Χάρης Καστανίδης, Χρυσή Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αγγελική Γκερέκου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μανώλης Μπεντενιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Θεοχάρη, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Στάθης Κουτμερίδης, Μιχάλης Τζελεπής, Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωσήφ Βαλυράκης.

Ένας μετά τον άλλον οι «πράσινοι» βουλευτές δήλωναν την αντίθεσή τους επιλέγοντας είτε το «όχι» είτε το «παρών» σε κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου όπως: το άρθρο 4 με το οποίο επιβάλλονται αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων, το άρθρο 6 με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών σε όλη την επικράτεια, το άρθρο 7 που αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τα άρθρα 16 έως 19 που αφορούν στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, μεταξύ των οποίων και την κατάργηση των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ και την απόλυση των εργαζομένων τους, το άρθρο 24 που προβλέπει την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω από 60 ετών και τέλος το άρθρο 29 για το ωράριο των φαρμακείων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 4 καταψήφισαν 2 ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν «παρόντες», το άρθρο 6 συγκέντρωσε 33 «όχι» και 9 «παρών», το άρθρο 7 καταψήφισαν 13 βουλευτές και ένας επέλεξε το «παρών», το άρθρο 16 συγκέντρωσε 5 «όχι» και 4 «παρών», το άρθρο 17 έλαβε 5 «όχι» και 6 «παρών», το άρθρο 19 καταψήφισαν 10 βουλευτές και 6 δήλωσαν «παρών», το άρθρο 24 συγκέντρωσε 34 «όχι» και 6 «παρών» και το άρθρο 29 το καταψήφισαν 9 βουλευτές ενώ 30 επέλεξαν το «παρών».

Την σημασία τους είχαν εκτός τις παρουσίες και οι …απουσίες βουλευτών από την κρίσιμη ψηφοφορία με προεξάρχουσα τη ΝΔ η οποία επέλεξε να ψηφίσει «ναι» σε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου πλην του άρθρου 29 για τα φαρμακεία για το οποίο επέλεξε το «παρών».

Απουσίαζαν συνολικά 26 βουλευτές της, εκ των οποίων οι 16 αποχώρησαν ενώ βρίσκονταν ήδη στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν διαπίστωσαν ότι πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ εκδήλωναν την διαφοροποίησή τους ειδικά για το άρθρο 6 περί δικηγορικών εταιρειών. Έτσι, επέλεξαν να φύγουν από την ψηφοφορία ώστε να διευκολύνουν με την στάση τους την μη υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης.

Πρόκειται για τεράστια ήττα της κυβέρνησης, μια ήττα που όμως δημιουργεί θέμα και στη Ν.Δ.: Οι μεν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησαν από τις προτροπές Ε.Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου και οι μόνοι που ... πείστηκαν ήταν η της ΝΔ!

Δηλαδή το αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ εξέθεσε, πρώτα και κύρια της Ν.Δ. που εμφανίστηκε "βασιλικότερη του βασιλέως". Στο Μαξίμου η είδηση έπεσε σαν κεραυνός. Η άρνηση 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν αυτά που η τρόϊκα θεωρεί ως προαπαιτούμενα για να συνεχίσει τις συνομιλίες για την δανειακή σύμβαση, μόνο αναμενόμενη δεν ήταν.

Η ΝΔ υπερψήφισε τελικά και τα 11 άρθρα, με εξαίρεση την τροπολογία Λοβέρδου στην οποία ψήφισε παρών και βγήκε χωρίς «ρήγματα» από την ψηφοφορία, με μοναδική παραφωνία την μη παρουσία στην ψηφοφορία κάποιων γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι είναι και δικηγόροι στο επάγγελμα, όπως οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Τζαβάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μιχάλης Γιαννάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Μαρ. Τζίμας και η κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή και οι περισσότεροι εξ αυτών διαμήνυαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη διάταξη που απελευθερώνει το επάγγελμα των δικηγόρων και ούτε αυτό δεν έκαναν! Προπονούνται, δηλαδή, για ... κυβέρνηση!..

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας φαίνεται ότι δύσκολα θα περάσει η τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος, καθώς σχεδόν στο σύνολο τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων είτε την καταψήφισαν, είτε δήλωσαν παρών.

Παράλληλα, πολλά «όχι» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μάζεψαν» οι διατάξεις που απελευθερώνουν το επάγγελμα των δικηγόρων, μαζί με τα άρθρα για τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, αλλά και τα άρθρα 7 και 24, που προβλέπουν τη μεταβίβαση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου και τον περιορισμό επιδομάτων των εορτών σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, αντίστοιχα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος καταψήφισε και τα 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

defencenet

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου