Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το άκρον άωτον του αυτοεξευτελισμού

Στο άκρον άωτον του αυτοεξευτελισμού οδηγήθηκε χθες σε... δόσεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 
Ο υπουργός Ανάπτυξης και κατά δήλωσή του υποψήφιος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ομολόγησε με κυνικό τρόπο ότι ναι μεν ψήφισε το Μνημόνιο, αλλά δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να το διαβάσει γιατί είχε... άλλες δουλειές.

Το... χάλι του Μιχάλη αποδείχτηκε μεγαλύτερο όταν, επιχειρώντας δήθεν να διορθώσει... την αρχική του δήλωση, απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα, ισχυριζόμενος ότι δεν ασχολήθηκε ούτε με το κείμενο ούτε με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. «Και αυτό το δηλώνω», όπως είπε, «όχι με καμάρι», αλλά διότι είχε μάθει να εμπιστεύεται τον αρχηγό του, τον οποίο... κάρφωσε.

Στο ίδιο μοτίβο νικήθηκε και η τότε υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία δήλωσε ότι ασχολήθηκε με το Μνημόνιο μόνο ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες, αλλά τα έριξε και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι είχε γίνει εκτενής συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Στον ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, χθες το απόγευμα, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη, είπε ειρωνικά ότι έφερε 30 αντίγραφα του Μνημονίου για να τα διαβάσουν οι υπουργοί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε πως δεν άκουσε το γάντι που του έριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε στις πρωινές δηλώσεις του ότι «δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο» και πρόσθεσε: «Δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε, διαφωνώντας με όσα ακούστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι «τα κάναμε όλα καλά, πικράναμε τον λαό, αλλά σώσαμε τη χώρα», αλλά και δηλώνοντας ότι «πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε εθνικά θέματα». Συμφωνώντας δε με τον Κ. Σημίτη, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε υπό συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, ενώ στηρίχτηκε σε παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μέτρα που χτυπούσαν την αγορά. «Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο» είπε, εκτιμώντας εκ των υστέρων ότι «τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα».

«Κάρφωσε» δε τον Φ. Πετσάλνικο, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα», και ευχήθηκε το ίδιο να είχε γίνει για το Μνημόνιο. Αναφέρθηκε δε στις «επιτυχίες» του στο ΕΣΠΑ και στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ για να έρθουν ξένες επενδύσεις και άρα ανάπτυξη.

Είχε προηγηθεί η ομολογία της Λούκας Κατσέλη ότι είχε τρεις ώρες στη διάθεσή της ένα πρωινό Σαββάτου για να διαβάσει το Μνημόνιο, κάτι που ίσχυσε και για συναδέλφους της, όπως εκτίμησε, καθώς οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και η χώρα είχε βρεθεί σε μεγάλη αδυναμία. Σε μεταγενέστερη δήλωσή της κι εκείνη επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Οικονομίας τότε επεξεργάστηκε τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν τον τομέα ευθύνης της, «μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης». Προκειμένου να σωθεί η ίδια μάλιστα, «κάρφωσε» τον κ. Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι «πριν από την ψήφισή του, για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας». Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, μάλιστα, διαβεβαίωνε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αντέδρασε τότε. Όσο για την ίδια, θύμισε τη διαφωνία της επί συγκεκριμένων διατάξεων πριν και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, αλλά και τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις» που πρότεινε με σκοπό την «ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Ότι... το διάβασε διαβεβαίωσε για το Μνημόνιο ο Π. Μπεγλίτης, παρότι δεν έζησε -κατά δήλωσή του- απευθείας τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πάντως ότι ίσως είναι «από τους ελάχιστους που το διάβασαν», επιβεβαιώνοντας έτσι τον υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς όμως να αναφέρει άλλα ονόματα. Αναφέρθηκε άλλωστε κι εκείνος στην «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας τότε», ενώ -σε γραμμή Παπανδρέου- μίλησε και για την απουσία «θεσμικής οχύρωσης της ευρωζώνης», που «μας οδήγησε εκόντες άκοντες στο Μνημόνιο»...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου