Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Προ των πυλών η ελληνική χρεοκοπία

«Η ανταλλαγή ελληνικού χρέους βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση» και αυτό αποδεικνύει η προσωρινή διακοπή των συνομιλιών του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύοντας δηλώσεις επενδυτών που εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι.
Ο διαχειριστής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε κρατικά ομόλογα, Μπιλ Γκρος εκτιμά ότι οι υποβαθμίσεις οικονομιών της ευρωζώνης... την περασμένη Παρασκευή ήταν προμήνυμα της «αναμενόμενης πτώχευσης της Ελλάδας».
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι «πιθανή μια έκρηξη χρέους στην ευρωζώνη», συμβουλεύοντας τους διεθνείς επενδυτές να στραφούν σε πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά ομόλογα.
Όπως διευκρινίζει το Bloomberg, η διχογνωμία των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα έγκειται στο ύψος του επιτοκίου αλλά και στη διάρκεια των νέων ελληνικών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον χρέος.
Για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των τραπεζιτών το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ίσως να περιοριστεί κάτω από το 60% της καθαρής ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, σημειώνει.
«Αν οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία τότε η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πρόβλημα θα επεκταθεί», τονίζει και ο επικεφαλής της Greylock Capital Management που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.
Από την άλλη πλευρά ο Κρίστιαν Μάσικ της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Silvia Quandt Research εκτιμά ότι αν το ύψος του «κουρέματος» φτάσει το 75% της αξίας των ομολόγων τότε οι πιστωτές θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν πρόκειται πράγματι για λύση στην οποία αξίζει να συμμετάσχουν.
«Αν η Ελλάδα έφτανε εύκολα σε συμφωνία τότε αυτό θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα αναζητούσαν παρόμοιο τρόπο για να ελαφρύνουν το δανειακό τους βάρος», υπογραμμίζει.
«Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο την ίδια στιγμή που οι πιστωτές της Ελλάδας οχυρώνονται πίσω από τις γραμμές άμυνας και η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας έχει καταποντιστεί», σημειώνει το Reuters.
Η Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας τότε η χώρα θα χρειαστεί ακόμα ένα δανειακό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ακατάστατη πτώχευση».
Για «αδιέξοδο» κάνουν λόγο και οι Financial Times, παραθέτοντας ανάλογες εκτιμήσεις επενδυτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου