Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Και δικαστικοί πίεζαν τους δυο εισαγγελείς!

Έως το τέλος της εβδομάδας ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διοικητική εξέταση (όπως βαπτίστηκε χθες από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου) σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να ζητήσουν την αντικατάσταση τους, διατυμπανίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’... υπαγόρευση». Μέχρι τότε ο κ. Μακρής θα έχει λάβει ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις από έως -το πολύ- πέντε πρόσωπα, τα οποία οι δύο οικονομικές εισαγγελείς κατονόμασαν ως «μεταφορείς» οχλήσεων προκειμένου να επισπεύσουν -με την ολοκλήρωση ή το κλείσιμο- τις έρευνες που χειρίζονταν.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου, πρόκειται για υπηρεσιακούς και μη παράγοντες, στους οποίους ενδέχεται να βρίσκονται και ανώτεροι των δύο εισαγγελέων, ήτοι δικαστικοί λειτουργοί.
Αφού λάβει και αυτές τις ένορκες καταθέσεις, ο κ. Μακρής θα συντάξει έγγραφη αναφορά, την οποία θα υποβάλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και με την οποία είτε θα παραγγείλει την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος των προσώπων που κατονόμασαν ενώπιόν του οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, για το αδίκημα της πρόκλησης ή της παρότρυνσης σε τέλεση αδικήματος, είτε θα ζητά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστωθεί ότι οι δύο εισαγγελείς δεν κατήγγειλαν άμεσα αξιόποινη πράξη που τελέστηκε σε βάρος τους, θα βρεθούν κι αυτοί κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Εν τω μεταξύ, χθες οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης βρέθηκαν για τρίτη φορά, επί τρεις ώρες, στο γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσουν νέες διευκρινίσεις (με τη μορφή ένορκων καταθέσεων) επί των πολυσέλιδων χειρόγραφων υπομνημάτων, τα οποία κατέθεσαν την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου, οι δύο για μια ακόμα φορά προχώρησαν σε παράθεση των γεγονότων, στα οποία δέχθηκαν τις «οχλήσεις» από τα περίπου πέντε πρόσωπα που κατονόμασαν, χωρίς να προχωρήσουν σε καταγγελίες αξιόποινων πράξεων.
Αυτό οδήγησε τον κ. Μακρή στο να καλέσει αυτά τα πρόσωπα ενώπιόν του για να διευκρινιστεί εάν οι «υποδείξεις», με τη μορφή, για παράδειγμα, «κοιτάξτε αυτήν την υπόθεση» κ.λπ., έγιναν στο πλαίσιο «υπηρεσιακών ενεργειών, λόγω υπερβάλλοντα ζήλου» ή εξυπηρετώντας κάποιον άλλον σκοπό.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, οι εισαγγελείς δέχτηκαν «οχλήσεις» για τρεις υποθέσεις τις οποίες χειρίστηκαν, ενώ φέρεται ακόμα να τους μεταφέρθηκε η επιθυμία ή η δυσαρέσκεια υπουργού μέσω τρίτου προσώπου.
Οι ίδιοι πάντως κατά την αποχώρησή τους από το μέγαρο του Αρείου Πάγου δήλωσαν ότι έδωσαν τις «δέουσες διευκρινίσεις και ουδέν έτερον».
Βάσω Παλαιού

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου