Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Κέρβεροι επίτροποι σε όλα τα υπουργεία

Αυστηρή επιτήρηση των κρατικών ταμείων αλλά και πλήρης έλεγχος του πλούτου της χώρας παραχωρούνται από μεθαύριο στους εμπειρογνώμονες-Κέρβερους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ένωσης.
Πρόκειται για την πλήρη ενεργοποίηση της Ομάδας Δράσης της Task Force και θα αποτελέσει την τελευταία πράξη της κηδεμονίας της χώρας μας από τους δανειστές μας.
Μετά το αυριανό Eurogroup, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, θα ανακοινώσει την ενίσχυση της παρουσίας της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα και πλέον τα έσοδα, οι δαπάνες και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των «κομισαρίων».
Πρόθεση της Επιτροπής είναι αυτοί οι εμπειρογνώμονες να παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια, αλλά επισημαίνεται ότι τελικά «δεν θα αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το έργο τους».
Σύμφωνα με το σχέδιο, απόλυτη έμφαση θα δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πρόοδο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.
Ολιγομελείς ομάδες ή ομάδες «contact point», όπως τις ονομάζει κομψά το μνημόνιο, αποτελούμενες από 5-6 ξένους τεχνοκράτες, θα πάρουν θέση πλάι στους Ελληνες υπουργούς.
Οι στόχοι
Επικεφαλής κάθε ομάδας θα είναι Ελληνας τεχνοκράτης, συνεπικουρούμενος από Ευρωπαίο σύμβουλο. Τα μέλη αυτών των ομάδων είναι αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι εργάζονται από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω σε αυτό το «project», δηλαδή του αυστηρού ελέγχου των προϋπολογισμών των υπουργείων, και των τρόπων που αυτοί κατανέμονται.
Τα θέματα εργασίας αναμένεται να τα ορίζουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεννόηση με την κορυφή της Επιτροπής Ράιχενμπαχ.
Δουλειά τους θα είναι τα «τρία Α»: Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Απασχόληση. Ανά μήνα οι εμπειρογνώμονες θα υποβάλλουν εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Την υψηλή εποπτεία του όλου ελέγχου, ως γνωστόν, έχει ένα υπερεθνικό όργανο στις Βρυξέλλες, πλαισιωμένο από 120 τεχνοκράτες (επιπλέον 80 της Task Force, εργάζονται ήδη στην Αθήνα).
Στόχος των ξένων τεχνοκρατών θα είναι να τεθούν προτεραιότητες ανά υπουργείο, να αναλυθούν πλήρως οι προϋπολογισμοί ώστε να γίνει γνωστό... πού διοχετεύεται ακριβώς το χρήμα, καθώς και να περιοριστεί μαζί με τη γραφειοκρατία και το πλήθος των Οργανισμών των υπουργείων. Αυτοί όλοι στο τέλος, υπό την εποπτεία του Χορστ Ράιχενμπαχ, θα δίνουν αναφορά, θα κάνουν δηλαδή στη γλώσσα τους reporting στον πρωθυπουργό.
Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα άρχισε τις εργασίες της την 01.09.11. Εκτοτε εργάζεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εντοπίσει τις ανάγκες τους, καθώς και με τα κράτη-μέλη και διεθνείς οργανισμούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια.
Οι τοποτηρητές έχουν εντολή να εστιάσουν στα εξής θέματα:
1 Αλλαγή της νομοθεσίας για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, και για τη δημιουργία βελτιωμένου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
2 Τομεακά μέτρα για την ενέργεια, τον τουρισμό, τον γεωργικό τομέα και τη διαχείριση των αποβλήτων.
3 Αλλαγές στο σύστημα φορολογίας, ελέγχου των δαπανών, δημοσιονομικής διοίκησης, κατάθεσης προϋπολογισμών.
4 Ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και συνεκμεταλλεύσεις με ιδιώτες.
5 Οριζόντιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την υγεία και τη δικαιοσύνη.
6 Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση (συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπουργείων, γενικών διευθύνσεων και τμημάτων, με περικοπές δομών που θα φθάνουν και το 70%, ανάλογα με τον Οργανισμό).
Η ατζέντα
Τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας θα αποκτήσουν οι... επιστάτες που θα τοποθετηθούν στα διάφορα υπουργεία, ολοκληρώνοντας έτσι την απόλυτη κηδεμονία της κυριαρχίας μας. Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας τους βρίσκονται η ριζική μεταρρύθμιση του κράτους με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ακόμη και υπουργείων, οι αποκρατικοποιήσεις, ο αυστηρός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, η ενέργεια και η διαχείριση των αποβλήτων.
Απόβαση στην Αθήνα
Οι Kέρβεροι της ομάδας δράσης θα «επιτηρούν» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο θα είναι η έδρα τους, τις δαπάνες, καθώς και άλλες παραμέτρους του Μνημονίου (όπως προσλήψεις, απολύσεις). Θα συλλέγουν στοιχεία σε μηνιαία βάση και θα συμπληρώνουν τις μηνιαίες αναφορές προκειμένου να παρουσιάζουν την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου