Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ως εδώ! Δεν αρκεί η παραίτηση Γερουλάνου

Στην εξαθλιωμένη Ελλάδα του 2012 δεν προστατεύονται ούτε τα ιστορικότερα μνημεία και κειμήλια της χώρας τα «χρυσαφικά της». Η κληρονομιά των προγόνων μας από το πέρασμα των αιώνων.
Δεν προστατεύονται πια τα σύμβολα και τα «σημάδια του χρόνου» που αποτελούν μνημεία του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Η σημερινή ληστεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας είναι πλήγμα τεραστίων... διαστάσεων για την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας, και μόνο η παραίτηση του κ. Παύλου Γερουλάνου δεν αρκεί...

Η φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας δεν είναι ούτε καν υποτυπώδης, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί με τα δύο Μνημόνια. Οι φύλακες των Μουσείων είτε ζουν πια στα όρια της φτώχειας είτε έχουν απολυθεί.

Ο ελληνικός λαός είναι αγανακτισμένος, απογοητευμένος και οργισμένος με την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η προστασία των πολιτιστικών της μνημείων και αγαθών.

Υπεύθυνοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό που πλήττει καίρια την κορωνίδα της εξωστρέφειας μας και της εθνικής μα υπερηφάνειας, τον ελληνικό πολιτισμό.
Αυτοί οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την απώλεια της πολιτιστικής και εθνικής μας κληρονομιάς.

Δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι!

Η παραίτηση

Στη διάθεση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έθεσε την παραίτησή του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή την ένοπλη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το πρωί της Παρασκευής.

«Ηταν θέμα ηθικής και πολιτικής τάξεως να παραιτηθώ, αφού σημειώθηκαν δύο κλοπές σε μουσεία» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Η πρώτη κλοπή ήταν στην Εθνική Πινακοθήκη και τώρα στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι μία κλοπή σε μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας, δεν είχα άλλη επιλογή. Το να θέτω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό ήταν το λιγότερο που έπρεπε να κάνω» είπε μιλώντας στο «Βήμα».

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμα αν κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού.

Το χρονικό της ληστείας

Περίπου ένα μήνα μετά την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη, στο στόχαστρο των ληστών μπήκε σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 7:30, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κουκουλοφόροι, ντυμένοι με στολές παραλλαγής επιτέθηκαν στη γυναίκα φύλακα, την ώρα που αυτή απενεργοποίησε τον συναγερμό για να μπει στο κτίριο και να αναλάβει υπηρεσία.

Με την απειλή όπλων και μιλώντας σπαστά ελληνικά, την οδήγησαν στο εσωτερικό, όπου την έδεσαν σε καρέκλα, την φίμωσαν και ανενόχλητοι έσπασαν τις προθήκες του μουσείου και άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ληστές έκλεψαν περίπου 70 αρχαία αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα, όλα μεγάλης αξίας, μεταξύ των οποίων και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Στη συνέχεια, οι δύο δράστες έφυγαν με τα πόδια από το παλαιό μουσείο και περπάτησαν μέχρι κάποια απόσταση, πριν επιβιβαστούν σε όχημα.

Αυτή την ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των αρχαίων αντικειμένων που εκλάπησαν από τις περίπου πέντε προθήκες, ώστε να υπάρχει μία πλήρης εικόνα των απωλειών.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών.

Τους χώρους τόσο μέσα στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όσο και εκτός, ερευνούν οι αστυνομικοί, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία, που μπορεί να τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών της ληστείας. Επίσης αναμένεται να πάρουν καταθέσεις από υπάλληλους του μουσείου, αλλά και κατοίκους της περιοχής, που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες, είτε όταν κατευθύνονταν στο μουσείο, είτε όταν έφευγαν.

Στην Αρχαία Ολυμπία έχουν μεταβεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας. Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζήτημα τιμής η άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των πολύτιμων αντικειμένων που εκλάπησαν στη φυσική τους θέση».

«Από το εσωτερικό του μουσείου δεν έχει κλαπεί ξανά κάτι, αλλά από τον έξω χώρο έχουν κλαπεί αντικείμενα παλαιότερα» δήλωσε από την πλευρά του στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και στα Μουσεία της υπόλοιπης χώρας αφού το γεγονός ότι ζητούσαν από την φύλακα να τους δείξει που υπάρχει «στεφάνι χρυσό» και τα γραμματόσημα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αρχές.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία που σημειώνεται επί υπουργίας του Παύλου Γερουλάνου, μετά την κλοπή σημαντικών έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από ένα μήνα.

Στο μεταξύ, βέβαιος ότι τα πήλινα εκθέματα που εκλάπησαν από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν υποστεί φθορές, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Ακινητοποίησαν τη φύλακα στις 7 το πρωί, έσπασαν τις προθήκες και έβαλαν σε σάκο 65 αναθήματα και άλλα πήλινα εκθέματα χωρίς να προσέξουν (...) τα πήλινα σίγουρα θα έπαθαν ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για ζημιά στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.

Διεθνώς... ρεζίλι!

Η ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία βρίσκεται στην κορυφή της ειδησεογραφίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρονται, επίσης, στην παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

«Ένοπλοι ληστές έκλεψαν δεκάδες αντικείμενα από μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία -τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων» αναφέρει το BBC, λέγοντας ότι το μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

«Ληστές εισέβαλαν σε μουσείο στην Ολυμπία, τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα, κλέβοντας αντικείμενα» αναφέρει το CNN, επικαλούμενο την αστυνομία.

«Ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτησή του, όταν ένοπλοι ληστές έκλεψαν περισσότερα από 60 αρχαία αντικείμενα σε μουσείο στην Ολυμπία, σύμφωνα με αξιωματούχους» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι ελληνικές Αρχές δηλώνουν ότι μεγάλη ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας» αναφέρει η Washington Post.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου