Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Καλοκαίρι σοβαρών εξελίξεων για την Ελλάδα θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το φετινό, οι οποίες θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο. Μία μέρα πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα το στίγμα έχει ήδη δοθεί και περιλαμβάνει ασφυκτικές πιέσεις προς τη χώρα μας και μάλιστα από πολλαπλά μέτωπα, προκειμένου να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Τον ρόλο του μοχλού πίεσης έχουν αναλάβει τόσο στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης όσο και το ίδιο το ΔΝΤ. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» το... ΔΝΤ «άφησε να εννοηθεί προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν θα συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα» και επομένως «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο». 
Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος εκπρόσωπος του ΔΝΤ προσπάθησε να διαψεύσει το δημοσίευμα αποκαλώντας το «ανοησίες» στην ουσία, όμως το επιβεβαίωσε λέγοντας πως πράγματι σε περίπτωση που η χώρα μας χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, αυτή θα πρέπει να προέλθει αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Spiegel, που έχει τίτλο «Επαπειλούμενη χρεοκοπία - το ΔΝΤ θέλει να σταματήσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα», αναφέρει ότι «η υπομονή του Ταμείου με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της» και υποστηρίζει ότι είναι ήδη βέβαιο ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί. «Εάν η χώρα λάβει περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους της, αυτό θα συνεπάγεται, βάσει των εκτιμήσεων της τρόικας, επιπλέον βοήθεια μεταξύ 10 και 50 δισ. ευρώ. Πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν είναι πλέον διατεθειμένες να επωμιστούν νέα βάρη της Ελλάδας, ενώ χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη δική τους βοήθεια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» γράφει το «Spiegel». 
Το περιοδικό υποστηρίζει επιπλέον ότι «ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θεωρείται πλέον διαχειρίσιμος από τις χώρες της ευρωζώνης». 
Δηλώσεις για τη χώρα μας έκανε όμως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». O κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε το έργο του Αντώνη Σαμαρά «ηράκλειο» αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αποφύγει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εάν θέλει βοήθεια. «Για λόγους εσωτερικής πολιτικής η εφαρμογή του προγράμματος έχει καθυστερήσει. Τώρα η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα. Ανήκει όμως στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον λαό αυτό που είναι αναγκαίο για τη χώρα» είπε ο κ. Σόιμπλε. 
Ταυτόχρονα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Hamburger Abendlatt» απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η γερμανική κυβέρνηση σε μια «ουσιαστική αλλαγή των συμφωνηθέντων» και τόνισε ότι «είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη». 
Τέλος, ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, θεωρώντας παραπάνω από βέβαιη την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, πρότεινε να ξεκινήσει το ελληνικό κράτος να πληρώνει το 50% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων σε δραχμές, προκειμένου η επιστροφή στο παλιό νόμισμα να γίνει ήπια κι όχι με «σκληρή τομή».

Μαρία Παναγιώτου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου