Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σύσταση εξεταστικής για το ΔΝΤ και τα Μνημόνια ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις πολιτικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την υποβολή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία παραμένει σε τροχιά επιδεινούμενης ύφεσης χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης μετά από σχεδόν ... δυόμισι χρόνια εφαρμογής των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν μέσω των Μνημονίων τα οποία όχι μόνο δεν οδήγησαν στον περιορισμό του δημόσιου χρέους αλλά αντίθετα το επιβάρυναν με αποτέλεσμα να έχει καταστεί «μη βιώσιμο».

Καταρχήν, το προκαταρκτικό πολιτικό ερώτημα που επιβάλλεται να εξεταστεί πρώτα είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία από το 1994 όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του AEΠ αλλά παρουσίαζε αυξητικές τάσεις».

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, προσθέτει, θα πρέπει να διευκρινιστούν πρωτίστως οι λόγοι για τους οποίους οι διάφορες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησαν μια πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων του δημοσίου με στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, επέτρεψαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των αντίστοιχων κοινωνικών μερίδων και δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την εισφοροδιαφυγή και την ανασφάλιστη εργασία.

Ταυτόχρονα η Εξεταστική Επιτροπή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εστιαστεί και σε παραμέτρους αύξησης του δημοσίου χρέους, όπως το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το 1996 (ύψους 60 δισ.ευρώ), η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, η σταθερή πρακτική της υπερτιμολόγησης προμηθειών και δημοσίων έργων όπως επίσης να διερευνηθεί η σχέση του ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sacks.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σύμφωνα με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να διερευνηθεί αν υπάρχουν πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών φορέων και κάθε άλλου προσώπου που επιδείνωσαν την οικονομική θέση της χώρας και υπονόμευσαν την πιστοληπτική της ικανότητα.

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη εγείρει τεράστιο πολιτικό και νομικό ζήτημα και χρήζει εξονυχιστικής διερεύνησης και από τη Βουλή των Ελλήνων ώστε να διαλευκανθεί αν ο τότε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Γ. Παπανδρέου αλλά και ο τότε υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της τότε κυβέρνησης γνώριζαν τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σε περίπτωση καταφατικής απάντησης να εξηγηθεί για ποιους λόγους προχώρησαν στην υπογραφή του Μνημονίου 1 και των πρώτων Δανειακών Συμβάσεων», σημειώνει.

Διερεύνησης χρήζουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι καταγγελίες πρώην μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ρόλο του πρώην Πρόεδρου της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και για πολιτικές παρεμβάσεις που πιθανόν να οδήγησαν στην παραποίηση στοιχείων και την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009.

Επιπλέον, ζητεί εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από την τότε κυβέρνηση για το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους όταν η ΤτΕ μείωσε το χρόνο διακανονισμού των ομολόγων σε Τ+1.

Μάλιστα, ζητεί σε βάθος έρευνα και για τη διασαφήνιση των συνθηκών που οδήγησαν στην συμφωνία για το δεύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI Mk2) καθώς και για τις επιμέρους ρυθμίσεις της ενώ πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως ποινικές ευθύνες τόσο του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου όσο και του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει σημειώνοντας ότι όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ και η συνακόλουθη υπαγωγή στο Μνημόνιο ήταν ένα προαποφασισμένο σχέδιο με στόχο την εσωτερική υποτίμηση...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου