Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα τρία "ΟΧΙ" των Κυπρίων

Τρία "όχι" είπε ο ελληνισμός μετά τον πόλεμο, και τα τρία τα είπαν Κύπριοι. Πρώτα με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ύστερα με την απόρριψη του βρετανικού Σχεδίου Ανάν και εχθές με την καταψήφιση του νομοσχεδίου για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Ανεξάρτητα από το πώς θα απαντήσει η κα Μέρκελ -δεν χρειάζεται νομίζω να μιλάμε πλέον για Ενωμένη Ευρώπη- η τοποθέτηση της Κύπρου... ανοίγει νέους δρόμους στην πορεία των ευρωπαϊκών κρατών, μη μπορώντας ακόμη να πει κάποιος αν είναι βατοί ή αδιάβατοι. Ήταν όμως «ένα βότσαλο στη λίμνη».

Μου είχε δοθεί παλαιότερα η ευκαιρία να γράψω ότι ο τίτλος της παλαιάς επιτυχημένης ταινίας δεν προσέχθηκε όσο του αρμόζει, διότι όλοι έδιναν το βάρος στην υπόθεση και τους ηθοποιούς. Τα λιμνάζοντα νερά δεν έχουν την απαιτούμενη ζωή. Ένα βότσαλο όταν πέσει αναταράσσει τα νερά και δημιουργείται άλλη κατάσταση. Όταν μάλιστα πρόκειται για πολλά βότσαλα, ή μεγάλες πέτρες, τότε δημιουργείται και φουρτούνα.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι τελματωμένα. Ένα βότσαλο θα δημιουργούσε άλλες συνθήκες. Και αν κάποιος πει ότι έτσι μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα, τότε επιβάλλεται να συζητηθεί ποιο και πόσο είναι το χειρότερο. Και δυστυχώς, ποτέ δεν έγινε σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα, ώστε ο λαός να γνωρίζει την αλήθεια, για το ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις, και αν είναι καλύτερες ή χειρότερες. Με αποτέλεσμα να ψηφίζουμε περισσότερο με το θυμικό.

Τώρα, είναι ευκαιρία να γνωρίσει η Κύπρος εν τοις πράγμασι και όχι θεωρητικά -αλλά και η Ελλάδα- αν υπάρχει προθυμία από άλλους φορείς -κράτη ή οργανισμούς- εκτός Ευρώπης, που έχουν τη θέληση αλλά και τη δύναμη να αποτελέσουν τον άλλο παίκτη.

Για τη Ρωσία φυσικά είναι η ευκαιρία να δείξει έως πού θέλει να απλώσει τα πόδια της. Στην περίπτωση της Κύπρου μάλιστα, θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των Η.Π.Α., αρκεί το αντάλλαγμα που θα ζητήσει να μη έχει σχέση με την ενέργεια. Που όμως ζήτησε η Μόσχα, να αναλάβει αυτή την κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού του φυσικού αερίου.

Βέβαια, και αν ακόμη η Ρωσία ανταποκριθεί στο κυπριακό αίτημα χωρίς να προβάλει όρους που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην Κύπρο στις σχέσεις της με άλλες χώρες, η ζημιά έχει γίνει. Δεν είναι κανείς βέβαιος μετά τα όσα συνέβησαν, αν θα εξακολουθήσουν οι ρωσικές εταιρίες και καταθέσεις να βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο. Η γειτονική τους Λετονία είναι εξίσου καλή λύση για τους Ρώσους.

Από την άλλη πλευρά, δεν συμφέρει στη Ρωσία να μη δώσει χέρι βοήθειας, μετά την ενδεχόμενη απώλεια του λιμένα της Ταρσού στη Συρία. Ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα έχει μόνιμο στόλο στη Μεσόγειο (από 5-6 πολεμικά πλοία) και αναζητά λιμάνια ανεφοδιασμού.

Το μεγάλο ζήτημα που προκύπτει άμεσα είναι φυσικά η εξεύρεση λύσης για τη σωτηρία των κυπριακών Τραπεζών. Ή δυνατόν και εντός της ημέρας, επειδή δεν μπορεί να παραμείνουν κλειστές οι Τράπεζες επ’ αόριστον. Είναι φυσικό οι Τράπεζες -όπου γης θα έλεγα και όχι μόνον στην Ευρώπη-, να αντιμετωπίσουν ανάληψη καταθέσεων, λόγω του φόβου των αποταμιευτών από ενδεχόμενη κατάρρευση. Θα δούμε σήμερα πώς θα κινηθούν οι μετοχές Τραπεζών -και όχι μόνον, αλλά κυρίως-στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Φαίνεται πάντως, πως η επιθυμία των ισχυρών κύκλων να διαλύσουν την Ευρώπη, με όργανο την κα Μέρκελ, σιγά-σιγά οδεύει προς επιτυχία. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ο ευρωσκεπτικισμός θα αυξηθεί, μαζί με αντιγερμανικό πνεύμα. Το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης ξεθώριασε.

Ο Μακεδών

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου