Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μουσουλμανική Αδελφότητα: "Δεν υπάρχει βιασμός μέσα στο γάμο"!

«Η γυναίκα πρέπει να περιορίζεται σε ένα πλαίσιο που ελέγχει ο άντρας του σπιτιού» δήλωσε ο Osama Yehia Abu Salama, ειδικός σε οικογενειακά θέματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιλώντας σε σεμινάριο για γυναίκες που εκπαιδεύονται για να γίνουν σύμβουλοι γάμων.

Ακόμα και αν μια γυναίκα κακοποιηθεί από τον άντρα της, «δείξτε της ποιος ήταν ο ρόλος της σε αυτό που της συνέβη» συμβούλεψε. «Αν φταίει.. ο άντρας» προσθέτει ο κ. Abu Salana, «εκείνη μοιράζεται 30% ή 40% του λάθους».

Στις δεκαετίες που η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν μια ισλαμιστική κίνηση, κήρυττε ότι το Ισλάμ απαιτεί οι γυναίκες να υπακούν τους άντρες σε όλα τα θέματα

Τώρα, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να ηγείται στο προεδρικό παλάτι και τα μέλη της να κυριαρχούν στη Βουλή, οι βαθιές πατριαρχικές απόψεις της οργάνωσης έρχονται στο προσκήνιο.

Οι αυστηρές ανακοινώνεις της Αδελφότητας ενισχύουν τους φόβους πολλών φιλελεύθερων στην Αίγυπτο για τις πιθανές συνέπειες από την άνοδο της Αδελφότητας στην εξουσία και την προβολή του προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, ως ενός νέου είδους μετριοπαθή, φιλοδυτικού Ισλαμιστή.

Σε πρόταση την Ηνωμένων Εθνών για μια δήλωση καταδίκης της βίας κατά των γυναικών, η Αδελφότητα εξέδωσε μια λίστα με αντιρρήσεις, που έφερε για πρώτη φορά επίσημα στο προσκήνιο της απόψεις της Αδελφότητας για τις γυναίκες.

Στην ανακοίνωση της Αδελφότητας αναφέρεται ότι οι παντρεμένες γυναίκες δεν πρέπει να έχουν δικαίωμα να μηνύσουν τον άντρα τους για βιασμό και οι παντρεμένοι άντρες δεν πρέπει να τιμωρούνται, όπως στην περίπτωση του βιασμού μια άγνωστης.

Ένας σύζυγος πρέπει να έχει την «εποπτεία» της συζύγου του, όχι ισότιμη σχέση, συνεχίζει η ανακοίνωση και οι κόρες δεν πρέπει να έχουν τα ίδια κληρονομικά δικαιώματα με τους γιους.

Επιπλέον, ο νόμος δεν πρέπει να ακυρώνει την υποχρέωση συγκατάθεσης του συζύγου σε θέματα επαγγελματικών ταξιδιών ή αντισύλληψης, όπως προβλέπει ένα νόμος που ενεργοποιήθηκε από τον πρώην πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, που είχε πιστωθεί τότε στη σύζυγό του, Σουζάνα.

Σύμφωνα με φεμινιστικές οργανώσεις, η ανακοίνωση αυτή, εκτός από τις μακροχρόνιες απόψεις της Αδελφότητας, φαίνεται να αντανακλά τις απόψεις πολλών συντηρητικών γυναικών της Αιγύπτου, με παραδοσιακή κουλτούρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, η Pakinam EL-Sharkawy, πολιτική σύμβουλος του προέδρου Μόρσι και εκπρόσωπος της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, πήρε αποστάσεις από την ανακοίνωση της Αδελφότητας. H Αδελφότητα είπε δεν μιλά εκ μέρους του προέδρου, ο οποίος έχει παραιτηθεί από αυτή, αν και παραμένει μέλος του πολιτικού σκέλους της.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για να σταματήσει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Η ένσταση στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών έγκειται σε διατυπώσεις, όπως ότι οι περιορισμοί στην έκτρωση αποτελούν πράξη βίας κατά των γυναικών, άποψη που προσβάλει, κατά τη γνώμη της, πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες.

Για το βιασμό μέσα στο γάμο, ρώτησε αν θεωρεί κάποιος ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα της, υπονοώντας ότι μπορεί να είναι φαινόμενο των δυτικών κοινωνιών. Για την Αίγυπτο η σεξουαλική παρενόχληση στους δρόμους είναι σαφώς μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης, τόνισε.

protothema

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου