Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος αντιμέτωπη με τον φόβο της μαζικής φυγής καταθέσεων

Θα είναι έτοιμη σήμερα το πρωί η τραπεζική μηχανή της Κύπρου, για να αντεπεξέλθει στις αναμενόμενες αυξημένες ανάγκες, που θα προκαλέσει ο πανικός λόγω των τελευταίων εξελίξεων; Έως και χθες το βράδυ, από τα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών, όποιος ήθελε, μπορούσε να «σηκώσει» το ποσό των …100 ευρώ. 

Μέχρι προχθές το απόγευμα, το ποσό αυτό ήταν 260 ευρώ, αλλά με μια ξαφνική... απόφαση, το ποσό έπεσε σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Η ελπίδα που εκφράζεται είναι πως αν μέσα σε 48 ώρες η λειτουργία του συστήματος εξομαλυνθεί, τότε θα αρχίσει να ξαναγίνονται δεκτές και οι πιστωτικές κάρτες, που τώρα έχουν εξοβελιστεί από τις συναλλαγές.

Aργά χθες έγινε γνωστό ότι όλες οι τράπεζες θα ανοίξουν τελικά την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Δεδομένο θεωρούνταν, σχεδόν από όλους, ότι θα θεσμοθετηθεί ένα – τυπικό ή άτυπο – όριο, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές εκροές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικές για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας.

Προσαρμογές στα λογισμικά συστήματα γίνονταν έως αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να διασφαλισθεί μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή επαναλειτουργία των τραπεζών. Από ορισμένες πλευρές υποστηρίζονταν ότι θα μπορούσαν να …επιστρατευθούν ακόμα και βετεράνοι τραπεζικοί, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή και διαχειρίστηκαν τη μεγάλη κρίση του ’74 με επιτυχία. Η πρόταση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί.

Στο μεταξύ οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη άφησαν τον κόσμο μάλλον αδιάφορο. Κι αυτό γιατί το κλίμα εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να έχει διαρραγεί μια και καλή. Το πιθανότερο είναι πως θα χρειασθεί να περάσει πολύς καιρός, για να επανέλθει η κατάσταση στην προτέρα θέση. Το γεγονός, ωστόσο, δεν προκαλεί εντύπωση. Το ποιόν του πολιτικού κόσμου «κάτω» στο νησί αμφισβητείται ανοικτά και κανείς δεν γνωρίζει αν το κλίμα αυτό θα διορθώσει ποτέ.

Οι πληροφορίες από το προεδρικό μέγαρο αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής θα είναι το πρώτο θύμα της νέας κατάστασης πραγμάτων, αν και η κυπριακή τρόικα, όπως και η ελληνική, είναι αρνητική σε αλλαγές στις ηγεσίες των οικονομικών επιτελείων, με τα οποία συνεργάζονται. Το κλίμα, όμως, για τον κ. Σαρρή στο νησί είναι ήδη πάρα πολύ βαρύ, οπότε, όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα του, είναι ανοικτά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου