Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Γιατί η Ιταλία σχημάτισε Κυβέρνηση συνεργασίας.

Όπου η αριστερά έχει εξελίχθη σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα... 
Walter Veltroni

Από τον Ιάσωνα

Στις 16 Οκτωβρίου 1999 στην εφημερίδα "La Stampa" δημοσιεύθηκε άρθρο του Walter Veltroni* που αφορούσε την εισήγηση του, ως Γενικού Γραμματέα στο πρώτο συνέδριο του κόμματος της Δημοκρατικής αριστεράς και απαντούσε στον... διακεκριμένο δημοσιογράφο Gianni Riotta. 

Η επιστολή ---> αυτή χαρακτηρίσθηκε ως μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο και παρακαλώ τον λογικό και υπομονετικό αναγνώστη, να εξαγάγει τα συμπεράσματα του.

Γράφει o Walter Veltroni:...

"..Ο αιώνας που πεθαίνει, ο 20ς αιώνας είναι ο αιώνας της αιματοχυσίας, ο αιώνας κατά τον οποίο η ανθρωπότης συνέλαβε και εκτέλεσε την γενοκτονία των Εβραίων, ο αιώνας του Άουσβιτς, των θυμάτων των ΝΑΖΙ. Αλλά επίσης ο αιώνας της κομμουνιστικής τραγωδίας, του Γιαν Παλαχ, των γκούλαγκ, των φρικαλεοτήτων του σταλινισμού... Έχουμε θέσει εξ σου τον Σταλινισμό με τον Ναζισμό, τα Γκούλαγκ με το Άουσβιτς και έχουμε ονομάσει τον Κομμουνισμό ως την τραγωδία του αιώνα. Πως θα μπορούσαμε να το πούμε καθαρότερα και καλλίτερα?..." 

Και συνεχίζει:... 

"...Ο αιώνας που τελειώνει μας δίδαξε τόσο τραγικά ότι δικαιοσύνη και ελευθερία είναι δυο αδιαχώριστες άξιες.. Κομμουνισμός και ελευθερία απεδείχθησαν ασύμβατοι. Αυτή ήταν η μεγάλη τραγωδία της Ευρώπης μετά το Άουσβιτς...

Αλλά ο Gianni Riotta συνεχίζει ακόμη περισσότερο και μας ζητά "να διακόψουμε την πολιτική σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα".

Του απαντώ. Έχουμε κάνει περισσότερα από αυτό. Διαλύσαμε το Κομμουνιστικό Κόμμα και το πράξαμε 10 χρόνια νωρίτερα..."


Στο ίδιο συνέδριο ο Massimo D ʽ Alerma πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς το 1999 ( PDS ) κλείνει την ομιλία του ως εξής:

"Ο Κομμουνισμος κατέστη μια τυραννική βια , ένα ολοκληρωτικό καθεστώς άξιο γιγαντιαίων εγκλημάτων".

Το ότι σήμερα η Ιταλία σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας οφείλεται και διότι : Από την διάλυση του σταλινικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Ιταλίας δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα της κεντρο-αριστεράς εκείνης , που αποδέχεται τους νόμους το σύνταγμα το δημοκρατικό καθεστώς και σέβεται την ελευθερία και την δικαιοσύνη. Κυρίως δε, διότι στην Ιταλία υπήρξαν πολιτικοί που είχαν το θάρρος να αποδεχτούν την πλάνη και το ασύμβατο σταλινισμού και δημοκρατίας. Και να το διακηρύξουν.

Την ίδια στιγμή, εδώ στην Ελλάδα, ακόμη η "εθνική" ιδεολογία , το "πολιτικά ορθόν" είναι η "δημοκρατική αποδοχή" του αριστερισμού, η κομμουνιστική εξίσωση στην αθλιότητα, ο κρατισμός και ο λαϊκισμός...
_____________________________
* Ο Walter Veltroni είναι πολιτικός δημοσιογράφος και συγγραφέας.Υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας ( PCI) , μετέπειτα Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Δημοκρατών της Αριστεράς ( PDS) στο οποίο εξελίχθη το αναγεννημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας .και αργότερα ( 2007-2009) Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) που σήμερα ηγείται ο Pier Luigi Bersani, νικητής των ιταλικών εκλογών του 2013 .. Εξελέγη δήμαρχος της Ρώμης 2001-2008 .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου