Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Τα πάντα είναι ρευστά στη Μέση Ανατολή

Από τη στιγμή που δεκάδες μαχητές της οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και al-Sham (ISIS) εξαπλώθηκαν στους δρόμους της Μοσούλης, χιλιάδες ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί αποσύρθηκαν από την πόλη χωρίς αντίσταση, αφήνοντας πίσω τα όπλα, τον εξοπλισμό και τα οχήματά τους, ενώ εκτοπισθέντες άρχισαν να χτυπούν την πόρτες σε αναζήτηση του σε ασφαλές μέρος.

Αλλά στον ISIS δεν ήταν ικανοποιημένοι μόνο με τον έλεγχο της Μοσούλης! Ήθελαν να... ελέγχουν επίσης όλη την επαρχία Νινευή και να εξαλείψουν τα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας στη διέλευση της al-Yaarabiya. Όπως καταλαβαίνει κανείς πρόκειται για έναν τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας στόχο καθώς στην ουσία “ενοποιεί” τον μεγαλύτερο χώρο δράσης ισλαμιστών ανταρτών στην Μέση Ανατολή, την Συρία και το Ιράκ και δημιουργεί στην ουσία ένα “τρίτο κράτος” ανάμεσα στα δύο, το οποίο ελέγχεται όχι μόνο από τον ISIS αλλά φυσικά και τους χρηματοδότες τους.

Αλλά το πρεστίζ και ο πληθυσμός της Μοσούλης (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, μετά τη Βαγδάτη) καθιστούν δύσκολο για τον ISIS να διαχειριστεί όλη αυτή την έκταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, από τον ISIS προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον τοπικό πληθυσμό και να δηλώσουν την επιθυμία τους να ξεκινήσουν ένα διάλογο με τους κληρικούς, προύχοντες της πόλης και τους ηγέτες των φυλών.

Η κυβέρνηση της Βαγδάτης βρέθηκε σε κατάσταση σοκ μετά την εισροή των ειδήσεων ότι ο στρατός του Ιράκ στη Μοσούλη είχε καταρρεύσει και ότι οι ανώτατοι διοικητές τράπηκαν σε φυγή. Αυτό το σοκ, δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις πράξεις του πρωθυπουργού (δοτού πρωθυπουργού των Αμερικάνων για να λέμε την αλήθεια) Νούρι αλ-Μαλίκι που κήρυξε γενική επιστράτευση και συγκάλεσε το κοινοβούλιο για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, γιατί θα χρειαστεί την υποστήριξη των δύο τρίτων του κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Οσάμα αλ-Nujaifi κάλεσε το κοινοβούλιο για μια ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη.

Οι πληροφορίες εν τω μεταξύ από το εσωτερικό της Μοσούλη επιβεβαίωσαν ότι ένας αριθμός των κληρικών, προκρίτων και τους ηγετών των φυλών της πόλης έχουν προσκληθεί να συναντηθούν με τους ηγέτες του ISIS. Στελέχη του ISIS επικοινώνησαν επίσης με πρώην μέλη του στρατού, ζητώντας τους την «υποταγή» τους στο ισλαμικό κράτος, όπως ακριβώς οργάνωση είχε κάνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Επιπρόσθετα όμως κάλεσε όλα τα φυλετικά στοιχεία που βρίσκονται στην περιοχή, και τα οποία στα παρελθόν ήταν αποκλεισμένα από την διοίκηση της πόλης που αποφασιζόταν κεντρικά επί της ουσίας από την Βαγδάτη και πρότεινε ότι η οργάνωση θα προσπαθήσει να εμπλέξει τους ανθρώπους αυτούς στη διαχείριση της πόλης, προκειμένου να αποδείξει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια «λαϊκή επανάσταση» και να δώσει στον ISIS την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τους μαχητές του σε άλλα πεδία δράσης.

Οι κάτοικοι της Μοσούλης, που τράπηκαν σε φυγή όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ένοπλα τμήματα ISIS έμειναν στις γειτονιές τους και είδαν τον στρατό μα αποχωρεί άτακτα από τις εν λόγω γειτονιές πριν εγκαταλείψει πλήρως την πόλη. Οι οπισθοχωρούντες στρατιώτες είπαν ότι έλαβαν διαταγές απόσυρση από την ηγεσία και ότι οι στρατιωτικοί διοικητές των μονάδων ξαφνικά εξαφανίστηκαν.

Μέσα σε λίγες ώρες, μαχητές του ISIS, τους οποίους υποστηρίζει ο πληθυσμός παρόλο που είναι ένα μίγμα των ιρακινών και άλλων εθνικοτήτων, είχαν πάρει τον έλεγχο της τοπικής έδρας της κυβέρνησης, του αεροδρομίου της Μοσούλης, των τράπεζες, των επίσημα οργάνων και των φυλακών, από τις οποία απελευθέρωσαν περίπου 1.300 κρατούμενους.

Στις 10 Ιουνίου Μαλίκι ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να στηρίξουν το Ιράκ. Όσον αφορά την κατάρρευση του στρατού στη Μοσούλη, ο εκπρόσωπος του Μαλίκι Ali al-Moussawi έδωσε στο κοινό μια δήλωση στην οποία αναφέρεται: «Η Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει εκδώσει οδηγίες για να φέρουν προ των ευθυνών τους, σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, όσους βρέθηκαν να μην έχουν κάνει το καθήκον τους."

Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους ηγέτες της ασφάλειας στη Βαγδάτη, είναι ότι στον ISIS θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση του ιρακινού στρατού για να ολοκληρώσουν τον κλοιό στα σύνορα Ιράκ-Συρίας προς τα δυτικά και στη συνέχεια πορευόμενοι προς την επαρχία Σαλαντίν να φθάσουν στα περίχωρα της Βαγδάτης όπου αναμένουν να βρούν τους πυρήνες που ήδη υπάρχουν εκεί. Αυτοί οι πυρήνες έχουν γραμμές επικοινωνίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης με τις περιοχές Ανμπάρ στα ανατολικά και τις επαρχίες Ντιγιάλα και του Κιρκούκ προς τα δυτικά.

Η κατάρρευση του ιρακινού στρατού εν τω μεταξύ δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς επί της ουσίας δεν ήταν ένας εθνικός στρατός, αλλά ένα μείγμα μισθοφόρων και πεινασμένων ιρακινών που είχαν στρατολογηθεί από τους αμερικάνους. Το γεγονός ότι τους έδωσαν στολές, τζίπ και όπλα, δεν άλλαξε το γεγονός. Τα τρισεκατομμύρια που ξόδεψαν οι Αμερικανοί, οι χιλιάδες απώλειές τους για να διατηρήσουν την χώρα υπό κατοχή για μια δεκαετία σχεδόν, πήγαν χαμένα σε λίγες μόνον ημέρες καθώς το όλο σύστημα που είχαν χτίσει δείχνει να καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο. Και όργανα αυτής της... κατάρρευσης είναι οι ευνοημένοι από τους ίδιους τους αμερικάνους στην ΗΠΑ ISIS, οι οποίοι στηρίζονται από τους Ουαχαμπίτες συμμάχους των Αμερικανών στην περιοχή.

Στο παιχνίδι πλέον εμπλέκονται και οι Τούρκοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει ομιλία σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την τρομοκρατία, διέκοψε το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και επιστρέφει εσπευσμένα στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε σοκαρισμένος για την απαγωγή και κάλεσε στην άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών. «Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή για οποιοδήποτε λόγο μία τέτοια επίθεση σε διπλωμάτες και πολίτες» δήλωσε.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε με αντίποινα, εάν κάποιος από τους πολίτες ή τους διπλωμάτες που έχουν απαχθεί πάθει κακό.

«Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τη διαχείριση της αντιμετώπισης της κρίσης, σκεφτόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευθεί. Κάθε κακό που θα γίνει στους πολίτες και το προσωπικό μας θα έρθει αντιμετωπιστεί με τα σκληρότερα αντίποινα» είπε.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι ήλπιζαν να ελέγξουν αυτοί το βόρειο Ιράκ μέσω της κοινότητας των Τουρκομάνων. Όμως πλέον αντιμετωπίζουν και αυτοί σοβαρό πρόβλημα από τους “πρώην συμμάχους” τους. Τα πάντα πλέον στην Μ. Ανατολή είναι ρευστά.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου