Ένα από τα αγαπημένα όπλα των κυρίαρχων απόψεων και ελίτ τα τελευταία 50 χρόνια είναι να αποδίδουν χαρακτηριστικά παραφροσύνης, σε όσους προσπαθούν να αναδείξουν χαρακτηριστικά παθογένειάς τους. Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά παθογένειας που αποδίδεται σε όποιον αμφισβητεί την “κυρίαρχη άποψη” για τις εκδοχές του τι συμβαίνει γύρω μας είναι η κατηγορία της “συνωμοσιολογίας”.
Ακόμη και πράγματα τα οποία είναι σχεδόν ηλίου φαεινότερα για κάποιους, εφόσον...
τίθενται εκτός της πολιτικής ορθότητας, μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτή την κατηγορία, από το σύστημα προκειμένου να εξασφαλισθεί το ότι δεν γίνονται κοινά αποδεκτά.
τίθενται εκτός της πολιτικής ορθότητας, μπορούν να τοποθετηθούν σε αυτή την κατηγορία, από το σύστημα προκειμένου να εξασφαλισθεί το ότι δεν γίνονται κοινά αποδεκτά.
Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η σχέση του Χόλιγουντ με τους εβραίους αλλά και γενικότερα η στάση που οι αστέρες του κρατούν έναντι του κράτους του Ισραήλ και το πώς έρχονται να το υπερασπισθούν.
Στην αρχή του καλοκαιριού – που σιγά σιγά περνά – ο γνωστός ηθοποιός Garry Oldman αναγκάστηκε να ζητήσει ταπεινωτική για τον ίδιο συγγνώμη, μετά από κάποιες δηλώσεις του κατά της πολιτικής ορθότητας, του αντιρατσισμού και των εβραίων. Και το έκανε για να μην έχει την τύχη του... Mel Gibson, του οποίου η καριέρα δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις, μετά από ένα “ξέσπασμά” του αλλά και την σκηνοθεσία μίας ταινίας που από αρκετούς χαρακτηρίσθηκε... αντισημιτική.
Προκειμένου να επιβιώσει σε επιστολή που απέστειλε σε εβραϊκές οργανώσεις ο γνωστός ηθοποιός σημείωνε: Είμαι βαθιά μετανοιωμένος που τα σχόλια που έκανα πρόσφατα στη συνέντευξη στο Playboy ήταν προσβλητικά για πολλούς Εβραίους. Μετά την ανάγνωση των σχολίων μου σε έντυπη μορφή, βλέπω πόσο αναίσθητα μπορεί πράγματι, να είναι στην προώθηση ενός εσφαλμένου στερεότυπου. Οτιδήποτε συνεισφέρει σε αυτό το στερεότυπο είναι απαράδεκτο, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου λόγων σχετικά με το θέμα.”
Δεν γνωρίζουμε εάν τέτοιου είδους δηλώσεις εξασφαλίζουν την επιστροφή στο “μαντρί” του γνωστού ηθοποιού ή εάν οι πρώτες δηλώσεις του θα τον κυνηγούν για πάντα.
Αυτή η ιστορία όμως μου ήλθε στο μυαλό, μόλις σήμερα παρόλο που έγινε τον Ιούλιο, διότι διαβάζοντας ένα άρθρο μίας εβραϊκής εφημερίδας, σχετικά με την στάση των αστέρων του Χόλιγουντ – που μεταφράστηκε στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του Jean Cohen, γνωστού επικοινωνιολόγου – είδα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με το πώς αντέδρασε το Χόλιγουντ στους βομβαρδισμούς και στην χερσαία εισβολή των ισραηλινών στην Γάζα.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο το οποίο έχει ως τίτλο “Οι Stallone και Schwarzenegger ηγούνται της επίθεσης του Hollywood εναντίον της Hamas και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times of Israel, μια μεγάλη λίστα από βαριά ονόματα του Hollywood συμπεριλαμβάνει η επιστολή που κατακεραυνώνει τη Χαμάς για “την καταστρεπτική απώλεια ζωών που υπέστησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στη Γάζα”.
“Οι 187 υπογράφοντες, που περιλαμβάνουν τους Mayim Bialik, Minnie Driver, Kelsey Grammer, Seth Rogen, Arnold Schwarzenegger, Sarah Silverman και Sylvester Stallone, καταδικάζουν “την ιδεολογία του μίσους και της γενοκτονίας που αντανακλώνται στο Καταστατικό της Χαμάς, στο Άρθρο 7 που γράφει: “Υπάρχει ένας Εβραίος που κρύβεται πίσω μου• έλα και σκότωσέ τον!” (σ.μ.: το απόσπασμα είναι από το κοράνι και υποτίθεται ότι μιλάει ένα δέντρο πίσω από το οποίο κρύβεται Εβραίος και ως εδάφιο του κορανίου παρατίθεται στο άρθρο 7 του Καταστατικού της Χαμάς).
Στην επιστολή τους, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Κυριακή στους Billboard, Variety και Hollywood Reporter, καθώς και σε μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικές εφημερίδες, γράφουν ότι “Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Χαμάς να βρέχει πυραύλους εναντίον ισραηλινών πόλεων, ούτε να κρατάει όμηρο το λαό της. Τα νοσοκομεία είναι για περίθαλψη, όχι για να κρύβουν όπλα. Τα σχολεία είναι για μάθηση, όχι για να εκτοξεύουν πυραύλους. Τα παιδιά είναι η ελπίδα μας και όχι οι ανθρώπινες ασπίδες μας”. Άλλοι υπογράφοντες είναι ο σκηνοθέτης Ivan Reitman, ο συγγραφέας Aaron Sorkin, οι παραγωγοί Michael Rotenberg και Avi Lerner, ο συνθέτης Michael Nyman, ο καλλιτεχνικός μάνατζερ Danny Sussman και ο μεγιστάνας Haim Saban.
Όμως εξίσου εντυπωσιακή με την λίστα των ονομάτων που “κατακεραυνώνουν” την Χαμάς, είναι η λίστα των σελέμπριτιζ που αναγκάστηκαν να πάρουν... πίσω τις απόψεις που διετύπωσαν σχετικά με τα γεγονότα στην Γάζα. Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ (της ισραηλινής εφημερίδας αναφέρουμε μην μας κατηγορήσουν και για ρατσισμό) ήταν αρκετές και αυτές οι περιπτώσεις. Η ποπ σταρ Selena Gomez παρακίνησε στο Instagram τους οπαδούς της να “Προσευχηθούν για τη Γάζα”, ενώ λίγες ώρες αργότερα πρόσθεσε ότι “δεν λάμβανε τη πλευρά κανενός”. Αυτό ήταν αρκετό για τον Joan Rivers, που ανέβασε σαρκαστικά ένα υβρεολόγιο υπέρ του Ισραήλ, κοροϊδεύοντας τη Gomez σαν “εκείνη η πτυχιούχος” και μετά πρόσθεσε “Για να δούμε αν μπορεί να συλλαβίσει Παλαιστινιακά”. Το ζευγάρι των ισπανών ηθοποιών Javier Bardem και Penelope Cruz (μαζί με τον σκηνοθέτη Pedro Almodovar) υπέγραψαν επιστολή κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό για “γενοκτονία” στη Γάζα.
Ο Jon Voight, απαντώντας, ξέσκισε τους Cruz and Bardem χαρακτηρίζοντάς τους “προφανώς αδαείς σχετικά με ολόκληρη την ιστορία της γέννησης του Ισραήλ” και τους κατηγόρησε πως εξάπτουν τον αντισημιτισμό. Η Cruz έβγαλε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι “δεν είναι ειδήμων πάνω στο θέμα” και ότι ήθελα απλά να ευχηθεί να προωθηθεί η ειρήνευση. Ο Bardem ανακοίνωσε παρομοίως: “Η υπογραφή μου σήμαινε απλά μια έκκληση για ειρήνευση”. Και η Rihanna όμως, που πόσταρε στο Tweeter #Free Palestine οκτώ λεπτά αργότερα κατέστρεψε το ποστ και ανέβασε στη συνέχεια μια φωτογραφία ενός εβραίου και ενός άραβα πιτσιρικά που περπατούσαν χέρι-χέρι με το μήνυμα: “Ας προσευχηθούμε για την ειρήνη και για το σύντομο τερματισμό της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διένεξης”.
Η Madonna ακολούθησε παρόμοια πορεία, αν και περισσότερο επιτηδευμένη, ποστάροντας μια φωτογραφία με λουλούδια και λεζάντα: “Αυτά τα λουλούδια είναι όπως τα αθώα παιδιά στη ΓΑΖΑ!. Ποιος έχει το δικαίωμα να τα καταστρέψει; Κανείς!!!”. Και σύντομα έγινε αμυντική, γράφοντας στο Tweeter: “Δεν υποστηρίζω τη Χαμάς!” προσθέτοντας “Υποστηρίζω την Ειρήνη!”
Όπως καταλαβαίνει κανείς, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει κανείς το δικαίωμα να εκφράζει άποψη, μόνον εάν αυτή συμφωνεί με την φρασεολογία του ισραηλινού κράτους που κατηγορεί την Χαμάς για τις απώλειες των Παλαιστινίων.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να κρατά το στόμα του κλειστό, αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί στην θέση του Gary Oldman. Ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στην Γάζα, είναι άκρως σημαντικό να καταλάβουμε το πώς όλο αυτό το σύστημα των σελέμπριτιζ και των ακολούθων τους στο Χόλιγουντ, δεν εκφέρει απλά προσωπικές απόψεις αλλά και νομιμοποιεί/ απονομιμοποιεί απόψεις που ο καθένας από εμάς δικαιούται να έχει. Και όταν βλέπει κανείς επί της ουσίας να ξεδιπλώνεται ένας μηχανισμός ο οποίος με απροκάλυπτο τρόπο επιβάλλει το τι είναι επιτρεπτό να ακούγεται και τι όχι, υφίσταται ένα πρόβλημα που αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι σταρ του Χόλιγουντ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου