Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

"Καταφύγιο" παρανόμων η Αλβανία! Συμμορίες που αλωνίζουν την Ελλάδα βρίσκουν εκεί άσυλο…

- Να αναθεωρηθούν βασικές ελληνοαλβανικές συμφωνίες και να τεθούν αυστηροί όροι τήρησής τους.

- Ελπίδα ότι με Αβραμόπουλο υπεύθυνο σε FRONTEX, EUROPOL και SCHENGEN κάτι θα αλλάξει στα σύνορα.

Η προ τριημέρου καταδίωξη των Αλβανών Ιερόσυλων στα βουνά της Κόνιτσας από Έλληνες αστυνομικούς, επανέφερε στις μνήμες όλων την...
περυσινή γιγαντιαία και πολυήμερη επιχείρηση αναζήτησης και σύλληψης των επικίνδυνων δραπετών της ομάδας Κόλα και Κούπα. 
Τα «μεγέθη» ασφαλώς είναι διαφορετικά σε έμψυχο δυναμικό, χρόνο, κινητοποίηση κλπ, ωστόσο το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Όπως στην περίπτωση των δραπετών –πλην του Κόλα που σκοτώθηκε- έτσι και στην περίπτωση των ιερόσυλων των ναών και μοναστηριών Μόλιστας, Γαναδιού, Μοναστηρίου και των άλλων που προηγήθηκαν, οι δράστες βρήκαν «καταφύγιο» και «άσυλο» στην Αλβανία. Το ίδιο έχει συμβεί με εκατοντάδες εγκληματικά στοιχεία, τα οποία μετά τις πράξεις τους επιστρέφουν στην πατρίδα τους, σίγουροι ότι εκεί κανένας δεν πρόκειται να τους καταδιώξει. Άλλωστε αυτό «μαρτυρούν» και οι συλλήψεις καταζητούμενων που γίνονται κατά καιρούς στο Μεθοριακό Κακαβιάς από Έλληνες αστυνομικούς, αφού θεωρούν ότι με την πάροδο του χρόνου σβήστηκαν και τα ίχνη τους και έτσι θα μπορέσουν να ξαναμπούν σε «δράση».

Δεν τους παραδίνουν

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι αν και συνελήφθησαν ορισμένοι από αυτούς από τις Αλβανικές Αρχές, όπως ο περιβόητος Κούπα της ομάδας Κόλα, αλλά και οι δύο από τους τρεις ιερόσυλους, οι Αλβανικές Αρχές δεν προχώρησαν στην παράδοσή τους στις Ελληνικές Αρχές. Μάλιστα οι ιερόσυλοι, όπως έγινε γνωστό οδηγήθηκαν μέχρι το τελωνείο Μέρτζανης, αναγνωρίστηκαν ως δράστες κλοπών και διαρρήξεων, αλλά μέχρι εκεί: Παρέμειναν στα χέρια της Αλβανικής Αστυνομίας, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε λίγες ημέρες- αν ήδη δεν έγινε- θα αφεθούν ελεύθεροι να συνεχίσουν τη δράση τους, έως ότου- και αν- εκδοθούν στην Ελλάδα.

Μόνο λόγια οι Αλβανοί

Αυτό είναι ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό ζήτημα που δυστυχώς, παρά τις μέχρι τώρα δεκάδες συσκέψεις επί συσκέψεων, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, τις υποσχέσεις που αφειδώς μοιράζουν οι Αλβανοί αξιωματούχοι, δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι και σήμερα. Οι ευθύνες βαραίνουν και τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, οι οποίες χειρίζονται τις Αλβανικές μεθοδεύσεις με παθητικό τρόπο, σε σημείο μάλιστα να μην τεθεί ως βασικός όρος για τη συγκατάθεση της Ελλάδος στο αίτημα της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι και σήμερα δεν φρόντισαν να καταστήσουν σαφές στην Αλβανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, είναι Αλβανοευρωπαϊκά σύνορα και ως εκ τούτου Αλβανία και Ε.Ε. έχουν υποχρεώσεις για την τήρηση και εφαρμογή της έννομης τάξης και την αποτροπή της διακίνησης λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα και φυσικά στην άμεση συνεργασία για την αντιμετώπιση και ανταλλαγή των καταζητούμενων για εγκληματικές πράξεις.

Ελπίδα ο Αβραμόπουλος

Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται σχεδόν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Μετά από 25 σχεδόν χρόνια, για πρώτη φορά υπάρχει ελπίδα ότι επιτέλους η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει «συμμάχους» σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό οφείλεται στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ως Επιτρόπου για τη μετανάστευση και υπεύθυνου για τη Frontex, την Europol και τη συνθήκη Σένγκεν.
Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και οι τοπικοί φορείς, οι βουλευτές, η Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τον ενημερώσουν και φυσικά να ζητήσουν τη συμβολή του στη βελτίωση των σημερινών συνθηκών που επικρατούν στα σύνορα. Η τοποθέτηση του Δ. Αβραμόπουλου στο συγκεκριμένο πόστο, ήταν αποτέλεσμα πίεσης και διπλωματικών χειρισμών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί και στα ανατολικά και στα δυτικά σύνορα της χώρας μας. Άλλωστε για τα προβλήματα αστυνόμευσης στην Ήπειρο, των 180 χιλιομέτρων συνοριογραμμής, είχε ενημερωθεί κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα τον περασμένο Μάιο.

Τζιχαντιστές και νεοφασίστες

Δεν αρκεί όμως μόνο η παρέμβαση και οι όποιες αποφάσεις προωθήσει ο Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δ. Αβραμόπουλος. Πρέπει επιτέλους να «θωρακιστούν» τα σύνορα και από Ελληνικής πλευράς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετοι κίνδυνοι που φαίνεται να αναδύονται από την Αλβανία, με την εμφάνιση νεοναζιστών, αλλά και την αποκάλυψη του Υπουργού Εξωτερικών της, ότι στο έδαφός της εκπαιδεύονται τζιχαντιστές, που ναι μεν σήμερα οδεύουν προς Μέση Ανατολή, αύριο όμως ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει προς τα πού θα τους οδηγήσει το μίσος. Δεν είναι όμως μόνο οι «εισερχόμενοι» λαθρομετανάστες και εγκληματίες προς τη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα η Αλβανία αποδεικνύεται ότι χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός – τράνζιτ για τη διακίνηση Αφρικανών και Ασιατών λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη. Ένας αριθμός από αυτούς διέρχεται μέσω Ελλάδος, ενώ με την επικείμενη απελευθέρωση όσων φυλάσσονται σήμερα σε Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου εξαμήνου- η πρώτη φουρνιά υπολογίζεται σε 450- θα αυξηθεί η κινητικότητα προς Αλβανία, όπου δρουν κυκλώματα διακίνησης προς Ιταλία κυρίως.

Θωράκιση των συνόρων 

Η Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορεί να συνεχίζει να παραμένει απαθής και αδρανής στην κατάσταση που έχει παγιωθεί και ενδεχομένως να χειροτερεύσει. Η ενίσχυση των Τμημάτων που έχουν έδρα στις παραμεθόριες περιοχές, με πρώτο το Α.Τ. Κακαβιάς και το Τελωνείο Κακαβιάς, είναι επείγουσα. Δεν δικαιολογείται επουδενί – και ενόσω υπάρχουν κάτοικοι στα ακριτικά χωριά που ζουν μέρα – νύχτα με το φόβο- να υπάρχουν ακόμη αστυνομικοί και συνοριοφύλακες σε μη μάχιμες θέσεις, άλλοι να παραμένουν υποαπασχολούμενοι ή και αργόμισθοι στη φύλαξη «στόχων» και φυσικά να αποσπώνται από τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία συνοριοφύλακες στον Έβρο. 
Μόνο έτσι θα πυκνώσουν οι περιπολίες, οι έλεγχοι προσώπων και οχημάτων, που τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με ο, τι συνέβαινε αρχικά έχουν μειωθεί αισθητά και μάλιστα όπως λένε κάτοικοι ακριτικών χωριών, μπορεί κανείς να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα κοντά στα σύνορα και να μη συναντήσει ούτε για δείγμα αστυνομικό! Το ζητούμενο για όλους αυτούς, αλλά και γενικά για όλους τους πολίτες, είναι η πρόληψη και όχι η διερεύνηση των εγκληματικών πράξεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις τελικά δεν ωφελεί σε τίποτε τα θύματα.

Θερμικές κάμερες και εξοπλισμός

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ασφαλώς ο σημαντικότερος για την αστυνόμευση. Όμως χωρίς τον απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό η Αστυνομία θα είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους εγκληματίες. Για αυτό και απαιτείται εκσυγχρονισμός των μέσων. Προπάντων πρέπει άμεσα να προχωρήσει η εγκατάσταση των θερμικών καμερών στα σύνορα που θα ενισχύσει τις δράσεις αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Εκείνο που για μια ακόμη φορά πρέπει να τονιστεί είναι ένα: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Αρκετά πλήρωσε η ακριτική Ήπειρος…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου